Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Waarom wandelen heel gezond is tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent, is het belangrijk om in beweging te blijven. Sommige sporten, zoals intensieve sporten of bal- en contactsporten zijn wat minder geschikt. Wandelen is een uitstekende manier om fit te blijven en dit kun je tot ver in je zwangerschap blijven doen.

Header | /wandelen-en-zwangerschap

Waarom is wandelen gezond als je zwanger bent?

Wandelen heeft als je zwanger bent om verschillende redenen een positief effect op je gezondheid. Je spieren en gewrichten blijven soepel, zonder dat je ze te veel belast. Hardlopen is als je zwanger bent op den duur te intensief, onder meer door het extra gewicht dat je mee moet sjouwen.  Als je zwanger bent, heb je sneller kans om een blessure op te lopen omdat je gewrichten en banden slapper worden. Wandelen is een sport met een laag blessurerisico.

Wandelen verkleint het risico op zwangerschapsdiabetes en -hypertensie. Ook is het goed voor je darmen. Tijdens je zwangerschap kunnen je darmen trager gaan werken, waardoor je een moeilijkere stoelgang kunt krijgen. Door te wandelen, krijgen je darmen een soort massage.

Nog meer positieve effecten

Niet alleen voor jou, ook voor je baby in je buik is wandelen prettig. Het wandelen zorgt voor een soort wiegende beweging. Je wiegt je baby dus in slaap. En tot slot is wandelen niet alleen voor je lichamelijke gezondheid goed, ook voor je mentale welbevinden is een dagelijkse wandeling een aanrader. Zwanger zijn kan ook onzekere of misschien wel angstige gevoelens geven. Het is tenslotte een hele spannende periode in je leven. Wandelen zorgt voor afleiding en verlaagt daardoor je stressniveau.

/wandelen-en-zwangerschap1

Overdrijf niet

Zeker als je wat verder bent in je zwangerschap is het belangrijk om niet te veel hooi op je vork te nemen. Een vierdaagse of Kennedymars lopen is onverstandig in je tweede of derde trimester. Dagelijks een half uurtje wandelen is beter dan één keer per week een hele lange tocht. Kies een comfortabel tempo waarbij je niet achter adem raakt. Je moet nog in staat zijn om een gesprek te voeren. Snelwandelen is te belastend voor je bekken, dus vermijd dit.

Luister goed naar je lichaam. Krijg je halverwege klachten, zoals pijn of hartkloppingen, keer dan huiswaarts. Ga in de zomer, bij hoge temperaturen, ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat wandelen in plaats van op het heetst van de dag. Zo voorkom je dat je oververhit of uitgedroogd raakt. Drink bovendien voldoende en neem eventueel een flesje water mee.

/wandelen-en-zwangerschap2

Meer tips

-Wandel op goede schoenen, waarin je voeten voldoende steun krijgen. Ook verklein je met goed schoeisel de kans op struikelpartijen doordat je bijvoorbeeld door je enkel gaat. Vallen is nooit prettig, maar zeker niet als je zwanger bent.

-Draag een sportbeha.  Op die manier krijgen je borsten tijdens het lopen voldoende ondersteuning.

-Draag comfortabele kleding waarin je soepel kunt bewegen. Heb je veel last van je grote buik, dan kan een buikband prettig zijn. Overleg dit wel eerst even met je verloskundige.

-Als je al wat verder in je zwangerschap bent: trek je schoenen zittend aan en uit. Bukken zal met je dikke buik steeds moeilijker gaan, zeker als je last hebt van je rug en/of bekken. En met je been opgetrokken op één been je schoen aantrekken (zoals een ooievaar), is niet bepaald een stabiele houding.

-Zorg ervoor dat je voldoende energie tot je neemt. Ga niet met een lege maag op pad. Afvallen en zwanger zijn is geen goede combinatie, want de baby in je buik heeft voldoende voedingsstoffen en energie nodig om zich te ontwikkelen en goed te kunnen groeien. Die kilo’s krijg je er na je zwangerschap wel weer af.