Groene vijanden: voorbereidingstips bij insecten en planten onderweg
Met deze tips ben je goed voorbereid op kriebelende insecten en planten, zonder dat je de natuur verstoort.
Met deze tips ben je goed voorbereid op kriebelende insecten en planten, zonder dat je de natuur verstoort.
Als de natuur in het voorjaar langzaam opbloeit, maakt ook het groene leger van kriebelende insecten en planten zich gereed. Over het algemeen verloopt die biologische oorlog tussen wandelaar en natuur vrij vredig, maar soms gaat het mis. Om dit te voorkomen hebben we onderstaande tips verzameld.
Een wespensteek, muggenbult, brandnetelblaar, tekenbeet of mierennest kunnen roet in het eten gooien tijdens een wandeling in de natuur. Maar aan wie ligt dat nu eigenlijk? We hebben er een handje van om ‘vervelende’ planten of insecten de schuld te geven van het ongemak tijdens onze wandeling. Maar moeten wij ons niet ook een beetje gedeisd houden op hun territorium? Boswachter Frans Kapteijns vindt van wel: “Je moet gewoon geen gekke dingen uithalen, zoals met een stok in een wespen- of processierupsennest prikken. Ook is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan.” Dat brengt ons tot de volgende tips zodat je goed voorbereid bent tijdens jouw volgende wandeling, zonder dat je het groene leger tot last bent.
Ben jij één van de ongeveer 2,5 Nederlanders die tijdens het voorjaar en de zomer loopt te snotteren? Smeer dan tijdens de wandeling een beetje vaseline onder je neus. Hierdoor dringt stuifmeel minder makkelijk je neus in.
Houd insecten op afstand met huis-tuin-en-keuken-middeltjes als eucalyptus, citroen, pepermunt, kruidnagel, rozemarijn en tijm.
Ben je onderweg gestoken? Leg dan bij thuiskomst een plakje ingelegde augurk of een watje met wat azijn op de zwelling. Het zuur zorgt ervoor dat de pijn afneemt.
Neem een halve citroen mee op pad. Tijd om uit te rusten? Leg dan de citroen in de buurt. Dit zorgt ervoor dat wespen op afstand blijven.
Last van hooikoorts tijdens een flinke wandeling? Gooi bij thuiskomst je kleding meteen in de was. Pollen hechten zich namelijk graag aan bezwete kledingstukken.