Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Jeuk van brandnetels? Dit kun je doen

Misschien herken je het wel: je bent in de lente of zomer door de natuur aan het wandelen en plotseling voel je een prikkend gevoel op je benen, armen of handen. Brandnetels! Wat kun je het beste doen als je last krijgt van deze plant?

Jeuk Van Brandnetels Dit Kun Je Doen
De brandnetel groeit op heel veel plekken in Nederland. (Foto: © Pixabay)

De brandnetel is misschien wel de bekendste plant van Nederland. Niet alleen vanwege de jeuk die brandnetels kunnen veroorzaken, maar ook omdat de planten op heel veel plekken voorkomen. Ze groeien vooral op stikstofrijke grond, bijvoorbeeld in de buurt van moestuinen of afvalplaatsen.

Waarom prikken brandnetels?

Brandnetels hebben brandharen op hun bladeren en stengels als een slimme manier om zich te verdedigen tegen planteneters. In deze haartjes zit een vloeistof met onder andere histamine en mierenzuur. Raak je de plant aan, dan breekt de brandhaar af en dringt het irriterende stofje je huid binnen. Het resultaat? Een branderig gevoel, jeuk en rode bultjes. Hoewel vervelend, is deze reactie meestal onschuldig en tijdelijk.

Welke klachten krijg je van brandnetels?

Na contact met een brandnetel kun je verschillende huidreacties krijgen, zoals roodheid, zwelling, jeukende bultjes en soms een tintelend of branderig gevoel dat uren kan aanhouden. In zeldzame gevallen kunnen mensen met een gevoelige huid wat heftiger reageren, maar meestal verdwijnen de klachten vanzelf binnen enkele uren.

Wat kun je doen bij klachten?

Gelukkig zijn de klachten meestal binnen een uur of twee verdwenen. Heb je last van jeuk of een branderig gevoel, dan kun je een verkoelende zalf gebruiken, bijvoorbeeld met menthol, aloë vera of calendula. Ook azijn wordt vaak als huismiddel gebruikt om de jeuk te verzachten. En wist je dat de natuur zelf ook helpt? In de buurt van brandnetels groeien vaak planten zoals hondsdraf of weegbree. Kneus een blad en wrijf het voorzichtig over de jeukende huid: dit kan direct verlichting geven.

Jeuk Van Brandnetels Dit Kun Je Doen Wat Kun Je Doen Bij Klachten
Hondsdraf groeit vaak in de buurt van brandnetels. (Foto: © Pixabay)

Hoe kun je klachten van brandnetels voorkomen?

De beste manier om brandnetelklachten te voorkomen, is om op de wandelpaden te blijven. Zo bescherm je niet alleen jezelf, maar ook de natuur. Draag een lange broek als je door ruige of begroeide gebieden loopt, zeker in de lente en zomer wanneer brandnetels volop groeien. Dit beschermt je ook tegen teken en andere insectenbeten. Ga je van de paden af, wees dan extra alert op je omgeving.

Jeuk Van Brandnetels Dit Kun Je Doen Het Nut Van Brandnetels
Brandnetels zijn belangrijk voedsel voor rupsen. (Foto: © Pixabay)

Het nut van brandnetels

Hoewel we ze liever vermijden, zijn brandnetels van groot belang voor het ecosysteem. De plant biedt voedsel aan meer dan vijftig soorten rupsen, waaronder die van dagvlinders als de kleine vos en de dagpauwoog. Daarnaast gebruiken vogels zoals de nachtegaal brandnetelstruiken als beschutte broedplek. Brandnetels zijn bovendien rijk aan vitaminen en mineralen. Kook je ze, dan verdwijnt het prik-effect en kun je er thee of soep van maken. Brandnetelthee staat bekend om zijn positieve werking op de spijsvertering en het reinigen van het lichaam.