Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

De natuur verrast, maar pas op voor de teek

De natuur staat in bloei, het zonnetje komt door. Niets is mooier dan eropuit te gaan. Let alleen wel op. Ook de teek is ontwaakt uit zijn winterslaap. Als je gaat wandelen, doe het goed beschermd!

Bergschoen in alpen

Regenbuien en zonnestralen wisselen elkaar af. Een vlinder landt op je neus, een waterplas blijkt nèt iets dieper dan je dacht. De natuur is vol mooie verrassingen. Alleen zijn sommige minder gewenst, zoals een tekenbeet. Teken kunnen het TBE-virus bij zich dragen en daar kun je behoorlijk ziek van worden.

Teek op huid

Wat is het TBE-virus?

TBE, voluit tekenencefalitis, kan een ontsteking van de hersenen veroorzaken en kan ernstige langdurige effecten veroorzaken. Het virus komt voor in een groeiend aantal Europese vakantielanden. Teken zijn spinachtige beestjes die leven in struiken, gebladerte en hoog gras. Ze zijn vooral actief tussen april en eind september. Ze nestelen zich in warme plekjes zoals je oksel, knieholte of nek en zuigen daar bloed. Meestal merk je niets van een beet. Daarom is het goed om je lichaam en kleding te checken na een boswandeling.

Tip: draag lichtgekleurde kleding

De beste remedie tegen tekenbeten is voorkomen dat je ze oploopt. Draag kleding die je armen en benen bedekt én lichtgekleurd is zodat je teken makkelijker ontdekt. Daarnaast kun je je huid inspuiten met een insectenwerend middel met DEET. Verder kun je voordat je op reis gaat checken of je naar een gebied reist waar TBE veel voorkomt.

Word je toch gebeten? Verwijder de teek dan direct met een tekentang. Maak je huid schoon met jodium of alcohol.

Vrouw die DEET spuit