Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer

Ontdek de route van de Zevenheuvelenhike

De Zevenheuvelenhike is een stevige wandeltocht van 7, 14, 21 of 28 km door de heuvelachtige bossen rondom Nijmegen op zondag 22 september 2024. Het parcours is hetzelfde als dat van de Zevenheuvelentrail die een dag eerder plaatsvindt. Maaike van Meerten verkende in 2022 de route van 14 kilometer en kwam enthousiast terug!

Bovenaan de trap bij de Leemkuil
Bovenaan de trap bij de Leemkuil

Op verkenning

Hoe leuk is dit: ik mag de Zevenheuvelenhike dit jaar proeflopen. Dat voelt als een voorrecht: de tocht gaat over de mooiste heuveltoppen rond Nijmegen. Een te gekke omgeving voor een wandeltocht!

Aan het einde van de middag op een zaterdag start ik in Park Brakkenstein, waar op 11 september 2022 ook de finish zal zijn. Vandaag is het rustig in dit grote groene park, maar in september is het hier groot feest met foodtrucks, barretjes en muziek. Nu ik er toch ben neem ik gelijk een kijkje in de naastgelegen Hortus Nijmegen, ook wel de Groene Schatkamer genoemd. Het is er prachtig!

Hortus Nijmegen
Hortus Nijmegen
Route Zevenheuvelenhike

De natuur in

Vanaf Park Brakkenstein loop ik al snel een grote weide vol bloemen op en vervolgens na een paar honderd meter de bossen in. Zoveel natuur al de eerste kilometers, dat belooft veel goeds. Dwars door de natuur betekent vaak ook vieze voeten: zelfs nu in de zomer is het soms zoeken naar droge stukken om op te lopen. Stevige en waterdichte wandelschoenen zijn geen overbodige luxe.

Ik voel me net een deelnemer van Hunted Into the Wild

Dichtbegroeide bossen

De kruip-door-sluip-door-paadjes nemen me vervolgens mee heuvel op en heuvel af. Waar ik aan het begin tussen het groen nog bebouwing zag, gaat het nu al snel de dichtbegroeide bossen in. Met de natuur in volle bloei, moet ik soms zoeken waar het pad is, ik voel me net een deelnemer van 'Hunted into the Wild'.

De onverharde paden leiden me dieper de bossen in. Zo nu en dan piept de zon tussen de bladeren door en lange tijd is het enige dat ik hoor het vrolijke gekwetter van vogels.

Route Zevenheuvelenhike
Uitzicht bovenaan de trap van de Leemkuil
Uitzicht bovenaan de trap van de Leemkuil

375 hoogtemeters

De steile hellingen zijn af en toe echte kuitenbijters en de afdalingen zijn uitdagend. Net als ik bedenk dat ik snel door mijn water ga, vind ik een pad omgeven door struiken vol met rijpe frambozen. Wat een heerlijke verrassing. In september is de kans groot dat je bramen langs het pad tegen gaat komen.

Deze route heeft in totaal 375 hoogtemeters. Bij de Leemkuil en even verderop bij Museumpark Orientalis gaat de route over lange trappen en dat betekent ook... gave uitzichten! Bovenaan de trap van de Leemkuil blijf ik even staan om te genieten van dit heerlijke stukje natuur.

Museumpark Orientalis

Het Museumpark ligt een paar kilometer voor de finish. Het is vandaag nog gesloten maar er wordt hard gewerkt om de poorten te openen. Tussen de bomen door vang ik een glimp op van de nagebouwde gebouwen uit de Egyptische, Griekse en Romeinse tijd. Hoe gaaf is het dat je hier straks in september gewoon tussendoor kan lopen. Ook de naastgelegen Cenakelkerk is een plaatje.

Tot dan?

Als je van uitdagende wandelingen over onverharde paden houdt dan ben je bij de Zevenheuvelenhike aan het goede adres. Ik ben in ieder geval fan!

Ik schrijf me in!
Route Zevenheuvelenhike