Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer

Loop deze 5 Airborne-events in de maand september

Loop jij mee met de Airborne Wandeltocht of een van de andere Airborne-wandelevents in de omgeving van Arnhem en Ede? Al wandelend sta je stil bij de Slag om Arnhem, de dramatische veldslag tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Airborne Wandelfestival

Jaarlijks herdenken we in de maand september de Slag om Arnhem. Deze hevige veldslag in de Tweede Wereldoorlog maakte deel uit van Operatie Market Garden, één van de grootste luchtlandingsoperaties ooit. De naam 'Airborne' staat voor de parachutisten en luchtlandingen. Daarom heet de regio Arnhem, Ede, Overbetuwe en Renkum de Airborne Region.

Wandelend de Slag om Arnhem herdenken

In de Airborne Region kun je meedoen aan meerdere wandelevents om in beweging stil te staan bij het oorlogsverleden. Vijf wandeltochten vertellen gezamenlijk het verhaal van de Slag om Arnhem. Met de Wandel.nl-app track je je wandeling en verdien je badges. Heb jij de Wandel.nl-app al gedownload? Op deze pagina vind je meer informatie hierover.

Samen met je familie, vrienden of solo kun je meerdere wandelingen maken om de historische Slag om Arnhem te herdenken. In Arnhem, Ede, Renkum en Driel bijvoorbeeld. Waar ga jij op pad?

Polentocht
Polentocht.
Airborne Wandeltocht
Airborne Wandeltocht.

Loop mee met deze Airborne-wandelevents

Para-Glider Wandeltocht

De Para-Glider Wandeltocht loopt via de Ginkelse heide in Ede naar Oosterbeek. Dit is een deel van de route die de para-troupers grofweg hebben afgelegd richting de brug bij Arnhem in september 1944. Je kunt starten vanaf twee startlocaties: Ede of Wolfheze.

  • Zaterdag 5 augustus 2023
  • Afstanden: 15, 25, 40 km

Meer informatie

 

76e Airborne Wandeltocht

De Airborne Wandeltocht is een eerbetoon aan de ruim 1700 Britse en Poolse militairen die in de Slag om Arnhem het leven lieten en begraven liggen op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek. Duizenden wandelaars lopen deze tocht mee.

  • Zaterdag 2 september 2023
  • Afstanden: 10, 15, 25, 40 km

Meer informatie

 

Polentocht Driel

In de Overbetuwe voert de Polentocht je langs verschillende oorlogsmonumenten in Driel.

  • Zaterdag 9 september 2023
  • Afstanden: 6, 10, 15 en 25 km

Meer informatie

Pegasus Wandelfestival

Het Pegasus Wandelfestival wordt dit jaar op 24 september voor het eerst georganiseerd in Ede, met veel culturele beleving in de vorm van theater, urban art, poëzie en muziek door Edese creatieven. De wandeltocht maakt deel uit van dit festival.

  • Zaterdag 23 september 2023
  • Afstanden: 10, 20, 30 km

Meer informatie

 

Exodus Wandeltocht (digitaal)

De digitale Exodus Wandeltocht neemt je vanuit Huissen door Arnhem mee in het verhaal van de evacuatie van de burgers. Tienduizenden inwoners verlieten tijdens de Slag om Arnhem hun huizen en kwamen pas maanden later terug, soms zelfs een jaar later. Veel van de woningen waren geplunderd of inmiddels onbewoonbaar door oorlogsschade.

  • 1 September t/m 1 oktober 2023
  • Afstanden: 10, 17, 25 en 42 km

Meer informatie

Pegasus Wandelfestival
Pegasus Wandelfestival.

Indrukwekkende verhalen

Elke wandeltocht vertelt een uniek verhaal over de strijd die in het gebied werd gevoerd en neemt je mee langs monumenten en resten uit de oorlog. Tijdens de wandelingen bekijk je monumenten en bezienswaardigheden, ontdek je indrukwekkende verhalen en herinner je de slachtoffers. Je staat stil bij de vrijheid en hoe hard die bevochten is.

afbeelding van wandelaars op de heide tijdens het Paraglider event.
Wandelaars op de heide tijdens de Paraglider Wandeltocht.

Nog 4 extra Airborne-wandelroutes

In de Airborne Region vind je niet alleen belangrijke historische plekken, maar ook prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren, bossen, steden en dorpen. Hier liggen verschillende wandelroutes die je meenemen naar de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Klik op de button voor vier indrukwekkende Airborne-wandelroutes die je het hele jaar door kunt lopen.

Bekijk de routes

Ontdek de Airborne Region

Op Visit Arnhem vind je nog veel meer informatie over wandelen in de Airborne Region. Je kunt bijvoorbeeld op pad met een gids die gespecialiseerd is in de Slag om Arnhem. En je vindt er meer informatie over de Liberation Route Europe, een internationale herdenkingsroute. Neem een kijkje op de onderstaande site.

Meer informatie