Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer

Wandelend stilstaan bij de Slag om Arnhem

In de maand september kun samen je met je familie, vrienden of solo meerdere wandelingen maken om de historische strijd rondom de in 1944 verloren Slag om Arnhem te herdenken. De verhalen over deze dramatische veldslag tijdens de Tweede Wereldoorlog komen langs tijdens meerdere wandelevents in Arnhem, Ede, Renkum en Driel.

Airborne Wandelfestival

In Oosterbeek wordt de inmiddels 75-jarige Airborne Wandeltocht gezien als het startschot van de Airborne-maand september, met heel veel activiteiten in de regio. De tocht op 3 september is een eerbetoon aan de ruim 1700 Britse en Poolse militairen die in de Slag om Arnhem het leven lieten en begraven liggen op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek.

In de Overbetuwe voert de Polentocht je langs verschillende oorlogsmonumenten in Driel. Nieuw is het Pegasus Wandelfestival in Ede, dat samen met de Pegasus-wandeltocht een culturele beleving geeft aan de route, met theater, urban art, poëzie en muziek door Edese creatieven. 

De Exodus-wandeltocht, die vanuit Huissen door Arnhem gaat, neemt je mee in het verhaal van de evacuatie van de burgers. Tienduizenden inwoners verlieten tijdens de Slag om Arnhem hun huizen en kwamen pas maanden later terug, soms zelfs een jaar later. Veel van de woningen waren geplunderd of inmiddels onbewoonbaar door oorlogsschade.

Persoonlijke ervaringen

Elk wandelevenement vertelt een uniek verhaal over de strijd die in het gebied werd gevoerd en neemt je mee langs monumenten en resten uit de oorlog. Op de routes worden persoonlijke ervaringen gedeeld in de vorm van een openluchtexpo, waardoor je tijdens het wandelen stilstaat bij de impact van de lokale, maar belangrijke oorlogsgeschiedenis. Gelukkig zijn deze evenementen niet allemaal op dezelfde dag, zodat je aan meerdere wandelingen kunt deelnemen.

Polentocht
Polentocht

Meer Airborne-wandelroutes

Lukt het niet om bij de wandeltochten aanwezig te zijn? Het hele jaar door zijn vier speciale Airborne-wandelroutes te lopen. Meer informatie vind je op de website van Visit Arnhem of via onderstaande knop. 

Meer informatie over de routes