Koek & Lopie Winterwandelingen 2019

zondag 10 februari 2019 - Hazerswoude-Dorp

Bij schaatsen hoort Koek en Zopie, bij wandelen in de winter hoort Koek en Lopie. Ontdek het winterse polderlandschap van het Groene Hart. Hollandser kan het bijna niet.

Over dit evenement

Website evenement

Startlocatie

 • Jeu de Boer
 • Galgweg 5
 • 2391 MV Hazerswoude-Dorp (ZH)

Afstanden en tijden

 • 30 km 8.30 uur
 • 20 km 9.30 uur
 • 10 km 11.00 uur
 • Het startbureau sluit om 16.00 uur (tijd wanneer je gefinisht moet zijn)

Organisatie

Inschrijven

 • Leden van KWBN ontvangen op het inschrijfgeld een korting van: € 1,-

Voorzieningen

 • Er zijn rustplaatsen met zitgelegenheid
 • Er is een routebeschrijving beschikbaar

Overige informatie

 • Deze wandeltocht is geschikt voor nordic walkers

Foto: Hans Heerings Foto: Hans Heerings

Weidse polders

De tochten brengen je naar de weidse polders van het Groene Hart. Je komt langs houtkaden, knotwilgen, sloten, rietkragen en je wandelt over dijken en smalle weggetjes.

Ook loop je deels over onverharde paden en weilanden, dus stevige en waterdichte schoenen zijn aan te raden. Onderweg heb je een mooi uitzicht over de weidse graslanden in het gebied.

Rustplekken

Je wandelt door waterrijke natuurgebieden als het Zaanse Rietveld, het Spookverlaat, De Wilck en de Weipoortse Vliet. In deze gebieden leven veel weidevogels. Zo is natuurgebied De Wilck in de winter een geliefde rustplek voor kleine zwanen, die in de zomer in het hoge noorden broeden.

Foto: Hans Heerings Foto: Hans Heerings

Over rustplekken gesproken, als deelnemer aan de Koek & Lopie winterwandelingen zijn er langs de route diverse rustposten. Deze worden verzorgd door lokale horecagelegenheden. Bij de start is er bovendien voor alle deelnemers een gratis kop koffie of thee.   

De routes

Er zijn in totaal zes Koek & Lopie winterwandelingen: drie vanuit Hazerswoude en drie vanuit Nieuwkoop. Op de zes wandeldagen kun je kiezen uit drie routes: 10, 20 of 30 kilometer. De organisatie heeft steeds een andere route uitgezet, dus je loopt nooit dezelfde route. De routes zijn niet gemarkeerd, maar je ontvangt bij de start een routebeschrijving. Ook kun je de route digitaal op je smartphone zetten.

De organisatie heeft een speciale website voor de Koek & Lopie winterwandelingen: www.koekenlopie.nl.

Het Spookverlaat: een oude legende

Foto: Hans Heerings Foto: Hans Heerings

Eén van de gebieden waar je doorheen komt, luistert naar de mysterieuze naam Het Spookverlaat. Dit gebied dankt zijn naam aan een oude legende. Een verliefd stel, Frederik en Amalia, bezocht op een mooie zomeravond de Rietveltse Polder bij Alphen aan de Rijn.

Amalia vond Frederik iets te opdringerig en duwde hem, waarna hij in het water viel. ‘Amalia, Amalia, bemint gij mij?’ riep hij nog, vlak voordat hij verdronk. Sindsdien bezocht Amalia iedere week de onheilsplek en ze hoorde Frederik daar vragen of zij hem bemint. Omdat ook andere mensen bij deze plek wel eens iets hoorden, kreeg dit water, dat eerder Het Verlaat heette, de naam het Spookverlaat. Let dus tijdens de winterwandeling goed op of je Frederik hoort roepen.  

Bron: ‘Amalia, Amalia, bemint gij mij?, in: Trouw, 24/08/96.

Foto: Hans Heerings Foto: Hans Heerings

Ga naar de website van dit evenement


In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 11,95
Ledenprijs € 8,95