Individuele Paaswandeltocht

Digitaal evenement

zaterdag 03 april t/m zondag 18 april 2021

Omschrijving

De 65e Paaswandeltocht van WSV DES is dit jaar een individuele tocht, die tussen van 3 en 18 april alleen of met twee personen gelopen kan worden. De route is niet gemarkeerd. Alle deelnemers kunnen na inschrijving de routebeschrijving met wandelboekplaatje en stempelafdruk downloaden. Er is ook een GPX-bestand van de route beschikbaar. De afstanden die gelopen kunnen worden zijn 15 en 25 kilometer. Beide afstanden gaan door het gebied van de Reeuwijkse plassen en onderweg is er eenmaal gelegenheid voor Coffee to go.

Start: parkeerterrein naast sporthal De Mammoet

Calslaan 91, 2804 RT
GOUDA

Organisatie
Wandelsportvereniging Door Eendracht Sterk
www.wsvdes.nl
info@wsvdes.nl
0172-437352
Direct Inschrijven

Afstanden & starttijden

 • 15km 0:00-23:59 uur
 • 25km 0:00-23:59 uur

Bereikbaarheid

  Voorzieningen

  • Verhard Deze wandeltocht gaat grotendeels door verhard gebied
  • Routebeschr Er is een routebeschrijving beschikbaar
  • Korting Leden van KWBN ontvangen korting op het inschrijfgeld
  • Digitaal Digitaal georganiseerd
  • Voorinschr Voor inschrijven verplicht

  Beloningen

   Bereikbaarheid

   Vanaf het NS-station Gouda is het parkeerterrein te bereiken met de stadsbuslijnen 1 en 4, uitstappen bij halte Mammoet. Ook bus 178 (richting Bodegraven) stopt bij halte Mammoet. De bussen staan bij het NS-station aan de stadszijde.

   Extra informatie

   De 15 en 25 kilometerlopers wandelen door de Goudse Hout, maar komen uiteindelijk bij de Reeuwijkse plassen. Na om een aantal plassen gelopen te hebben, wordt op de Zoetendijk het Coffee to Go punt bereikt..De 15 kilometer route gaat vervolgens, onder andere over het sluisje in de Breevaart, naar de finish.

   De route van de 25 kilometer gaat na de rust opnieuw het plassengebied in en komt via de oostkant van Reeuwijk weer Gouda binnen. De route naar de finish is gelijk aan die van de 15 kilometer.

   Recreatiegebied de Goudse Hout is in de tachtiger jaren van de vorige eeuw aangelegd. Men heeft daarbij geprobeerd de oude middeleeuwse indeling van het veenweidegebied (lange smalle rechthoekige percelen) te behouden. Er is een afwisseling van stukjes bos, grasland en watertjes. Aan de zuidkant ligt een heemtuin met kenmerkende Zuid-Hollandse landschappen: akkertjes, een boomgaard, hooiland, grienden, sloten en hakhoutkaden en een kruidentuin. Verder zijn er volkstuinen, een manege en een wielerbaan.

   De rechthoekige Reeuwijkse plassen waren oorspronkelijk weilanden, die in de achttiende eeuw zijn afgegraven voor de turfwinning. Het turf werd gebruikt als brandstof in de pottenbakkerijen en bierbrouwerijen van Gouda. In 1971 werd het oorspronkelijke aantal van elf plassen verhoogd tot dertien. De eerder drooggemaakte polders Broekvelden en Vettenbroek werden weer onder water gezet en het zand werd gebruikt voor de bouw van de Goudse wijk Bloemendaal en de verbetering van de A-12. Zo ontstond aan de noordkant van de oude plassen de grote en diepe surfplas (30 meter onder NAP; de andere plassen liggen 3 à 4 meter onder NAP).
   In de Wandel.nl webshop

   € 6,95
   Ledenprijs € 5,00
   € 6,99
   Ledenprijs € 5,20
   € 12,50
   Ledenprijs € 9,50