Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer

Sanne (18) en haar vader lopen de 11strandentocht voor de Hartstichting

De tocht der tochten komt eraan: De 11strandentocht van de Hartstichting gaat op 4 november van start met afstanden van 10, 20 en 50 kilometer over oer-Hollandse stranden in de omgeving van Zandvoort. Naast de liefde voor het wandelen, hebben veel deelnemers een bijzondere reden om mee te doen, zoals Sanne en haar vader Marcel Bierkens.

11strandentocht: deelnemers Marcel en Sanne tijdens een wandelvakantie.
11strandentocht-deelnemers Marcel en Sanne tijdens een wandelvakantie.

“Ineens lag hij in het ziekenhuis”, begint Sanne haar verhaal. Op een avond in maart stond haar vader Marcel nog met vrienden op de padelbaan. De ochtend erna was het plotseling foute boel. “Zijn aortaklep functioneerde niet meer en moest met een openhartoperatie vervangen worden”, vertelt ze.

Ik heb zo vaak gedacht, wat nou als het fout gaat?

Samen wandelen

Sanne en haar vader delen een passie voor wandelen. “Een heerlijke manier om je hoofd leeg te maken of lekker buiten te zijn.” Samen met haar vader heeft ze al heel wat bijzondere tochten gemaakt, zoals het hoogste punt van Kefalonia in Griekenland. “En hij liep, ondanks zijn operatie, sneller dan ik”, zegt Sanne lachend. “Ik denk dat we nu kunnen zeggen dat het goed met hem gaat.” Maar dat was dus niet altijd zo en de operatie bracht veel angst met zich mee voor het hele gezin. “Ik heb vaak gedacht: wat nou als het fout gaat? Zo’n angst heb ik nog nooit gevoeld”, vertelt Sanne zachtjes terwijl ze terugdenkt aan ruim een half jaar geleden.

11strandentocht: deelnemers Marcel en Sanne.
Marcel en Sanne.
Marcel en Sanne in de sneeuw.
Marcel en Sanne in de sneeuw.

Dankbaar

Ook nu het beter gaat, is die angst soms nog aanwezig, vertelt Sanne. “Bijvoorbeeld als hij om 10.00 uur nog niet wakker is, vrees ik dat er iets mis is gegaan.” Ze beseft ook dat stil blijven staan bij de situatie ook mooie kanten heeft. “Je wordt op een bepaalde manier wijzer. Ik zou dit niemand toewensen, maar nu ik dit heb meegemaakt, ben ik extra dankbaar voor wat we nog samen kunnen doen. Ik pak dingen met beide handen aan, omdat ik me besef dat het zomaar voorbij kan zijn.”

Zo kwam ook het wandelen met haar vader terug in haar leven. Voor het herstel adviseerde de arts veel te wandelen. In het begin was haar ooit zo fitte vader al binnen vijf minuten uitgeput. “Hij was in een korte tijd heel veel spiermassa verloren; dat moet je in stapjes opbouwen”, legt ze uit.

Het is goed voor zijn hart om zo’n uitdaging aan te gaan
11strandentocht: wandelaars op het strand.
Deelnemers aan de 11strandentocht.

De 11strandenstocht: op het lijf geschreven

Ze kwam op het idee om te gaan trainen voor de 11strandentocht in Zandvoort en omgeving. “Ik wilde iets terug doen voor de Hartstichting. Door alles wat er is gebeurd, zijn papa en ik enorm naar elkaar toegegroeid. En het is goed voor zijn hart om zo’n uitdaging aan te gaan; dit is ons op het lijf geschreven.” Op zaterdag 4 november lopen zij 20 kilometer voor de Hartstichting. De tocht over het strand wordt een pittige kuitenbijter, maar Sanne kijkt er wel naar uit. “Ik ben dankbaar dat ik dit samen met mijn maatje en voorbeeld kan doen”, zegt Sanne. “En ik hoop daar mensen te ontmoeten die ongeveer hetzelfde hebben meegemaakt.” Ze gelooft dat zij en haar vader elkaar goed kunnen motiveren. "Ja, kom op," glimlacht ze. "We gaan dit zeker volbrengen. Voor het goede doel!"

11strandentocht: deelnemers Marcel en Sanne.
Marcel en Sanne zijn enorm naar elkaar toegegroeid sinds de hartoperatie.
11strandentocht: Barbara de Loor
Barbara de Loor, ambassadeur van de Hartstichting en de 11strandentocht.

Meedoen aan de 11strandentocht?

Wil jij net als Marcel, Sanne en ruim 1000 anderen ook wandelen, joggen of hardlopen over de mooiste stranden van Nederland? En tegelijkertijd geld ophalen voor meer hartgezonde mensen? Je kunt kiezen uit afstanden van 10, 20 en 50 kilometer, met als finishpunt Zandvoort. Durf jij de uitdaging aan op zaterdag 4 november? Klik op de onderstaande button voor meer informatie.

Ja, ik doe mee!