Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Ga je hiken? Dan zijn deze vier trendy gadgets onmisbaar

Ben jij gek op wandelen en trek je er regelmatig in binnen- en buitenland op uit? Of je nou een grote of een kleine afstand aflegt, het is altijd verstandig om je goed voor te bereiden. Behalve een goede wandeluitrusting zijn er een aantal handige gadgets die onmisbaar zijn tijdens een wandeling in de wildernis. Welke dat zijn lees je in dit artikel.

Bergwandelen

In samenwerking met Vodafone

1. Een Zwitsers zakmes

Een Zwitsers zakmes is onmisbaar bij het wandelen. Het is namelijk een multifunctionele tool met verschillende functies. Zo is het niet alleen maar een mes, maar kan je er, afhankelijk van het type, bijvoorbeeld ook blikjes mee openen, je tanden mee flossen, draden mee doorknippen en teken mee verwijderen (pincet). Er is tijdens je wandeling altijd wel iets waar je hem voor kan gebruiken. Kies voor een exemplaar met zoveel mogelijk verschillende functies.

2. Een GPS-systeem

Tijdens het wandelen is het verstandig om een GPS-systeem bij je te hebben, zeker als je naar meer afgelegen gebieden gaat met slecht of zelfs helemaal geen bereik. Met GPS kun je dan namelijk alsnog hulp inschakelen via satelliet. Een handig item hiervoor is een GPS-horloge of de iPhone 14. Deze smartphone beschikt namelijk over een satellietverbinding, waarmee je in geval van nood hulpdiensten in kunt schakelen.

3. Een powerbank met zonnepanelen

Als je gaat wandelen is het slim om je telefoon mee te nemen zodat je - voor zover mogelijk - bereikbaar blijft. Bij een korte of dagwandeling heb je aan een volgeladen batterij meestal wel genoeg. Maar ga je op een meerdaagse trektocht? Dan loopt je batterij uiteindelijk leeg. Onderweg heb je niet altijd de mogelijkheid om je telefoon op te laden.

Pak daarom een powerbank in als je meerdere dagen achter elkaar gaat wandelen. Dit is een externe batterij om je smartphone mee op te laden. Er zijn tegenwoordig powerbanks te koop die worden opgeladen door kleine zonnepanelen.

Hierdoor raakt hij niet leeg en kun je hem altijd gebruiken voor het opladen van je telefoon. Zo blijf je bereikbaar en kun je ook de navigatie gebruiken als je even de weg niet weet of verdwaald bent. Pas wel op met dataroaming in het buitenland. Binnen de Europese Unie kost het je niets extra, maar daarbuiten wel. Daar kun je je dataroaming dus beter uitzetten.

Een waterfilter

Onderweg is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Dat betekent dus veel drinken. Maar liters water meezeulen op je rug kan zwaar zijn en zelfs dat water raakt een keer op. Met een waterfilter beschik je altijd over schoon drinkwater. Een waterfilter filtert namelijk water, zodat het schoon en drinkbaar wordt. Je kunt hem bijvoorbeeld dus ook gebruiken om onderweg water uit een beek of rivier te filteren. Zo heb je altijd schoon drinkwater bij de hand. Dit is vooral handig als je op een afgelegen plek gaat wandelen waar faciliteiten niet direct om handen zijn.