Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Verlichting tijdens je wandeling

Als je in het donker gaat wandelen, is goede verlichting erg belangrijk. Niet alleen om te kunnen zien waar je loopt, maar vooral ook om ervoor te zorgen dat andere weggebruikers jou zien. Wandel.nl zet de verschillende soorten verlichting op een rij.

Twee personen in het donker met verlichting accessoires

Er zijn verschillende soorten verlichting die je kunt gebruiken tijdens het wandelen:

  • Armbanden met LED-verlichting
  • Hoofdlamp
  • Reflecterend hesje
  • Losse LED-lampjes
  • Zaklamp

Zorg er altijd voor dat je tijdens een wandeling in het donker zelf goed kunt zien, maar ook dat anderen jou zien.

Armbanden met LED-verlichting

Met een armband met LED-verlichting vergroot je je zichtbaarheid. Je kunt de verlichting vaak in meerdere standen zetten (constant of knipperend). Gebruik een armband altijd in combinatie met een reflecterend hesje, want anders ben je voor weggebruikers die je van voren of van achteren naderen onvoldoende zichtbaar.

Een hoofdlamp, foto: Shutterstock
Een hoofdlamp, foto: Shutterstock

Hoofdlamp

Een hoofdlamp draag je met een elastische band om je hoofd. Voordeel ten opzichte van een zaklamp is dat je je handen vrij hebt. Bovendien kun je met een hoofdlamp (mits deze voldoende lichtsterkte heeft) het pad waarop je loopt goed beschijnen.

Er zijn hoofdlampen in diverse soorten en prijsklassen, van 15 tot 250 euro. Let bij aanschaf van een hoofdlamp altijd op de lichtopbrengst. Dit wordt aangeduid in lumen. Hoe groter het aantal lumen is, hoe meer licht de lamp geeft. Een lamp met een relatief lage lichtopbrengst van bijvoorbeeld 8 lumen geeft alleen over een korte afstand licht en is vooral bedoeld om zichtbaar te zijn voor anderen. Met een lichtsterke van bijvoorbeeld 500 lumen kan het licht van je lamp een afstand van bijna 100 meter halen. Bedenk van te voren waarvoor je de lamp gaat gebruiken. Loop je in een goed verlichte omgeving (bijvoorbeeld in de bebouwde kom) dan kan de lichtopbrengst lager zijn dan als je midden in de nacht over onverharde paden loopt (bijvoorbeeld tijdens een Kennedymars).

De meeste hoofdlampen hebben meerdere standen zodat je de lamp sterker kunt laten schijnen als dat nodig is. Hoe sterker het licht, hoe sneller de batterij leeg is. Sommige duurdere hoofdlampen passen de lichtsterkte automatisch aan je omgeving aan, waardoor de batterij langer meegaat. Let ook altijd op de waterdichtheid van de lamp, want ook als het regent wil je natuurlijk goede verlichting hebben.

Reflecterend hesje, foto: Shutterstock
Reflecterend hesje, foto: Shutterstock

Reflecterend hesje

Een reflecterend hesje zorgt ervoor dat je met name door automobilisten die jou van voren of van achteren naderen op tijd wordt opgemerkt. Je draagt het hesje over je kleding heen. Houd er met het bepalen van de maat dus rekening mee dat het hesje ook over een dikke winterjas moet passen. Kies daarom liever een maat te groot dan te klein.

De meeste reflecterende hesjes zijn gemaakt van ademend materiaal en zijn met klittenband verstelbaar. Je koopt ze onder meer bij sport- of hardloopzaken.

Losse LED-lampjes

Losse lampjes kun je bevestigen aan je kleding of rugzak. Ze zorgen ervoor dat andere weggebruikers je kunnen zien. Losse lampjes alleen zijn onvoldoende om goed zichtbaar te zijn in het verkeer. Gebruik ze daarom altijd in combinatie met een reflecterend hesje.

Een zaklamp

Met een zaklamp kun je het pad voor je beschijnen. Nadeel van een zaklamp is dat je tijdens het wandelen je handen niet vrij hebt. Voordeel is wel dat je makkelijk verschillende kanten kunt beschijnen, bijvoorbeeld de berm langs het pad.

En heel belangrijk in het donker…!

  • Loop zoveel mogelijk op de stoep.
  • Is er geen stoep en moet je daardoor op een fietspad of op de weg lopen: loop dan altijd tegen het verkeer in zodat je auto’s en fietsers kunt zien aankomen. Je kunt dan nog snel in de berm stappen als een andere weggebruiker niet voor je kan uitwijken.