Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Hoe plan je jouw ideale eerste dagtocht?

Wandelen is eigenlijk heel eenvoudig: je loopt de deur uit en voilà, je wandelt. Maar wil je écht comfortabel genieten van je eerste echte dagtocht? Loop dan eerst door onderstaande tips.

Man en vrouw wandelen in de gebergte door de rotsen

Wandel.nl in samenwerking met Lowe Alpine

Dagtocht wandeltips 1. Begin in de buurt

Begin je eerste echte dagwandeling ergens waar het relatief vertrouwd voelt. Zo voorkom je ‘verdwaalstress’. Pak een kaart (schaal 1: 25.000) van je omgeving en zoek de groene ruimte, weg van de bebouwde kom.

2. Blijf op de wandelpaden

Van de gebaande paden afgaan is leuk, maar is niet aan te raden als je net begint. Zoek op je kaart naar gebroken lijnen, die openbare voetpaden en ruiterpaden aangeven. Maak met een markeerstift een ​​lus van een aantal routes – leuk voor de variatie.

3. Je doet het voor de lol: geniet

Je hoeft niet meteen een ​​episch aantal kilometers af te leggen op je eerste dagwandeling. 15-20 kilometer is een goede afstand om na te streven*. Houd maximaal 6 uur aan voor je eerste wandeling, afhankelijk van je conditie.

* De gemiddelde persoon loopt met een snelheid van 3-4 km per uur – op vlakke grond zonder tussenstops. Op heuvelachtig terrein tel je 10 minuten extra per 100m beklimmen (tel de hoogtelijnen op de kaart: 10 hoogtelijnen = 100m, dus 10 minuten extra).

4. Plan B paraat

Plan vluchtroutes – een kortere weg naar je vertrekpunt - voor het geval het te lang duurt, je te moe wordt of het weer verandert. Zorg ook dat je een tijd in je hoofd hebt waarop je omkeert als je nog niet halverwege bent. Zodat je niet in het donker hoeft te lopen.

5. Check het weer

Natuurlijk wil je in het beste weer wandelen. De meest nauwkeurige voorspellingen vind je op weeronline.nl voor Nederland en Europa en op mountain-forecast.com voor berggebieden.

6. Eet en drink voldoende

Tijdens het lopen verbrand je snel energie. Zorg voor voldoende eten en drinken! Neem je ​​lunch mee in zo min mogelijk verpakking. Langzame verbranders zoals noten, gedroogd fruit en graanrepen zijn een goede keus. Denk aan een gevulde waterfles: neem 1 tot 2 liter mee.

Vrouw klikt rugtas van medewandelaar los

7. Geen paniek

Verdwaald? Raak niet in paniek. Loop terug naar je laatst bekende locatie en bekijk de situatie opnieuw. Weet je het echt niet meer? Stop dan. Eet en drink wat, trek een extra laag kleding aan (als het koud is) en bestudeer je kaart. Of vraag voorbijlopende wandelaars om hulp.

8. Neem je camera of mobiel mee

Denk aan je camera of mobiel om die memorabele foto te kunnen maken. Neem eventueel een extra powerbank mee, zodat je tussentijds kunt opladen. Telefoons kunnen snel leeg raken bij koud weer.

Tips voor je uitrusting

Je hebt geen gigantische uitrusting nodig voor een dagwandeling, maar er zijn een aantal essentiële dingen voor een aangename tocht.

Rugzak

Voor dagtochten is een kleinere rugzak – tussen de 20 en 30 L – zoals de AirZone Trail of de Aeon 27van Lowe Alpine ideaal. Beide rugzakken zijn beschikbaar in aparte maten voor dames (smallere schouders, bredere heupen) en heren (bredere schouders, smallere heupen). Probeer verschillende rugzakken uit, zodat je ontdekt welke het prettigst draagt. Let bij de aanschaf van een rugzak op een degelijk ventilatiesysteem, zodat de lucht kan circuleren en je niet te bezweet raakt. Zachte, flexibele en geventileerde schouderbanden en een heupriem zijn fijn om het gewicht goed te verdelen.

Ook handig: zijzakken voor het dragen van je waterfles of statief. Om je spullen droog te houden tijdens een regenbui, zijn er drybags die je in je rugzak gebruikt) of een regenhoes. In veel Lowe Alpine rugzakken zit standaard een regenhoes.

Accessoires

Zeker meenemen als je bijvoorbeeld de bergen in gaat: handschoenen en een muts. Een Buff® is handig om je nek warm te houden. In de winter is een hoofdlamp ideaal als je in het donker loopt. En wandelstokken zijn zeker aan te raden: ze halen tot 30% van de impact op je knieën af bij het afdalen van hellingen en helpen om sneller te lopen op een vlakke ondergrond.

De Lowe Alpine AirZone Trail backpack
De Lowe Alpine AirZone Trail

Kleding in lagen

Neem een ​​fleecetrui mee om je warm te houden. Dit draag je over je 'baselayer': een T-shirt of top - liefst van merinowol, bamboe of polyester – en niet van katoen. Katoen wordt vochtig en voert het vocht niet af. Denk ook aan een gewatteerd jack van (synthetisch) dons, dat je aantrekt als je even pauzeert. Hiermee voorkom je dat je teveel afkoelt, vooral wanneer je op grotere hoogte bent of op een grote open vlakte.

Waterdichte kleding

Essentieel bij het wandelen, hoe het weer er ook uitziet als je vertrekt. Neem altijd een waterdichte broek en een jas mee.

Kaart en kompas

Natuurlijk kun je de GPS op je telefoon of apparaat gebruiken, maar neem ook een papieren kaart mee als back-up. Altijd beschikbaar, ook als je batterij op is.

EHBO-doos

Neem in ieder geval blarenpleisters en gewone pleisters mee, voor het geval dat. Net als paracetamol. Handig mee te nemen in een Lowe Alpine Drybag, dan blijft alles mooi droog.

D2dbf858 1D99 45Ab 9F4d B9fc2bb311b5 Image4913372586614463658

Wandelschoenen

Hoge of lage wandelschoenen: de keuze is aan jou. Lage wandelschoenen zijn prima voor paden en een vlakkere ondergrond. Hoge wandelschoenen zijn fijner in de heuvels of de bergen en bij het dragen van een zware rugzak: ze bieden een goede ondersteuning voor de enkel.

En tenslotte... een avontuurlijke geest!

Belangrijk: waar je ook gaat, ga met een open blik, keer om als het nodig is en geniet van de ervaring!

Meer over rugzakken en meerdaagse dagtochten

Meer weten over rugzakken voor dagtochten en meerdaagse tochten? Kijk dan op de website van Lowe Alpine.