Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Hoe kwamen langeafstandswandelaars de coronacrisis door?

Lange afstandswandelaars komen vaak aan vele wandelkilometers door georganiseerde tochten te lopen zoals Kennedymarsen. Tijdens de coronacrisis waren wandelevenementen afgelast. Hoe trainden zij in deze periode?

CR | Header /hoe-kwamen-lange-afstandswandelaars-de-coronacrisis-door

Binnen Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN) bestaat er een Team Lange Afstand. Dit team bestaat uit fanatieke wandelaars die, zoals de naam eigenlijk al zegt, lange afstanden lopen en opkomen voor de belangen van de lange afstandswandelaar in Nederland. Maar wie zijn die lange afstandswandelaars en hoe trainden zij tijdens de coronacrisis, toen alle wandelevenementen werden afgelast?

Angela

Angela is 39 jaar oud en woont samen met haar man en twee zonen net over de grens in Duitsland. Haar wandelkoorts begon bij het wandelen van verschillende evenementen van 30-40 kilometer. Maar het lange afstandsvirus sloeg pas echt toe toen zij haar eerste evenement van 80 kilometer liep. Angela kwam tijdens deze tocht een Nederlandse vrouw tegen die haar vertelde: “Als je 80 kilometer kan lopen, dan kan je de 100 kilometer ook wel. Het is gewoon een kwestie van de juiste instelling.” En zo geschiedde.

Angela tijdens de Kennedymars in Haaksbergen in 2018
Angela tijdens de Kennedymars in Haaksbergen in 2018

Angela vindt lange afstanden lopen zo leuk, omdat zij telkens weer nieuwe uitdagende doelen bedenkt. “Daarnaast is het heerlijk om actief te zijn in de natuur, nieuwe gebieden te ontdekken en mensen te ontmoeten die net zo ‘gek’ zijn als ik.” Angela denkt ook na over haar toekomst: “Als ik goed blijft trainen en gezond blijf, dan kan ik de aankomende 40 jaar nog blijven wandelen, ik heb hiervan meerdere voorbeelden gezien.”

Toen corona uitbrak, was Angela aan het trainen om haar eerste 100 kilometer onder de 24 uur te lopen. Dit wilde zij gaan doen tijdens de 100 van Leeghwater in augustus. Maar ondanks dat het evenement is afgelast, is zij niet stil gaan zitten. “Eind mei hebben we zelf een wandeltocht georganiseerd met z’n drieën. In Duitsland was het toen toegestaan om met een paar mensen buitensporten te ondernemen. Twee van ons hebben toen de 100 kilometer gelopen in ongeveer 22 uur en 20 minuten, ik ben daar nog steeds erg trots op.” Angela is nu van plan om in het weekend van de 100 van Leeghwater zelf weer een lange afstand wandeltocht te organiseren.

Wanneer de evenementen weer door kunnen gaan, is Angela van plan om deel te nemen aan verschillende Kennedymarsen met als doel om over een paar jaar de tocht van 160 kilometer van Nijmegen naar Rotterdam te lopen.

Henk-Jan voor het bord van Balkbrug

Henk-Jan

Het werd heel even leeg in de agenda van Henk-Jan toen georganiseerde tochten als de laatste winterwandelingen, allerhande eendaagse evenementen, de Wandelvierdaagse Deventer en de ene na de andere Kennedymars werd geannuleerd. Henk-Jan werkt sinds 13 maart thuis: “Ik mis de reistijd niet, maar compenseer het vele zitten voor computerschermen af met een dagelijkse ronde rond Balkbrug van 3-8 kilometer” De vrijgevallen zaterdagen en de extra verlofdagen van de afgelopen tijd heeft Henk-Jan opgevuld door zelf mooie routes uit te zoeken in het Noorden van Overijssel, zuiden van Drenthe en noordwesten van Gelderland.

Maar de meeste kilometers zijn gemaakt in mei. “Van 9 tot en met 31 mei heb ik ruim 350 kilometer afgelegd met het Pronkjewailspel, het virtuele Pronkjewailpad door Groningen, waarmee ik in het openingsweekend met 90 kilometer binnen de grenzen van mijn eigen dorp Balkbrug het verst was gekomen.”

De oproepen van het kabinet om stil te blijven zitten, maakte Henk-Jan opstandig: “Hoe mentaal en fysiek ongezond wil je gezonde Nederlanders maken? Anderhalve meter afstand houden, is geen enkel probleem in ons deel van het land, anderhalve kilometer ook niet, zeker als je ’s ochtends op tijd vertrekt.” Dus bleef Henk-Jan fanatiek doorwandelen, ondertussen staat zijn teller sinds de uitbraak van corona op 947 gewandelde kilometers.

Nog meer fanatieke wandelaars

Maar Angela en Henk-Jan zijn niet de enige lange afstandswandelaars die fanatiek door hebben gestapt. Zo loopt Sandra tegenwoordig naar werk en legt daarmee wekelijks bijna 100 kilometer af. Op 5 mei trok ze haar 'feestschoenen' aan en liep zij ter ere van 75 jaar bevrijding een wandeling van 75 kilometer.

Jeroen zijn wandelvirus verdween niet in deze periode. Hij loopt fanatiek door en wandelt nog regelmatig afstanden tussen de 20 en 30 kilometer. En daar waar een evenement is afgelast, gaat hij zelf lopen. Zo liep hij vorige week nog 4 dagen rond Diever in Drenthe, waar normaal de 4daagse had plaatsgevonden.

Jan was van plan om de Ossenweg in Denemarken te lopen. Nu hij het land niet meer in kan, is hij begonnen aan de GR5: een Lange-Afstand-Wandelpad van Hoek van Holland naar Nice (ca. 2.150 kilometer). Inmiddels heeft Jan van Hoek van Holland naar Bergen op Zoom gelopen. Op naar Nice, Jan!

Wandelaar op een vlonder

Riny heeft altijd al een hart gehad voor lange afstandswandelen. Twintig jaar geleden werd hij ziek en kon hij niet meer zo veel en lang wandelen. Toch is hij weer fit genoeg geworden om dit jaar weer een evenement te kunnen wandelen. Duimen dan maar dat hij later dit jaar, na 20 jaar, weer een lange afstand evenement kan lopen.

Naomi traint tegenwoordig door het wandelen te combineren met hardlopen. Haar grootste motivatie om fit te blijven op dit moment zijn de virtuele wandelevenementen. “Ik ben groot fan geworden van de virtuele evenementen, dit is voor mij echt een extra stimulans om fit te blijven.”

Ab is begonnen met wandelen omdat dit verlichting gaf van zijn klachten door een dubbele nekhernia. Wie had verwacht dat dit zo uit de hand zou lopen… Ab heeft inmiddels al 15 keer een Kennedymars gelopen en drie keer een tocht van 100 kilometer! Om dit jaar toch actief te blijven, heeft hij het doel om minimaal 2020 kilometer te lopen in 2020.

Rob is actief binnen Wandelsportvereniging OLAT en maakt zelf de route van de Nacht van OLAT. Vanzelfsprekend fietst en wandelt hij veel om de route zo mooi mogelijk te maken en hij blijft daardoor ook nog eens fit. Daarnaast neemt Rob zijn vrouw op sleeptouw en wandelen en fietsen zij regelmatig. Rob hoopt binnenkort de tocht van Nijmegen naar Rotterdam van 160 kilometer te lopen!