Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Blaren voorkomen en behandelen

Blaren kunnen je wandelplezier flink bederven. Wat moet je doen als je een blaar hebt? En hoe kun je blaren voorkomen? Wandel.nl geeft tips.

Blaren voorkomen en behandelen

Tijdens een lange wandeltocht zet je duizenden stappen. Door druk en wrijving kun je last krijgen van blaren. Dat ligt lang niet altijd alleen aan je schoenen, ook de verschillende omstandigheden spelen hierbij een rol. In dit artikel lees je niet alleen over de oorzaken en het voorkomen van blaren, maar vertellen we je ook hoe je ze kunt behandelen als je ze onverhoopt toch oploopt.

Heb je een blaar? Dit kun je doen

Probeer blaren heel te laten. Zo is de kans op infecties het kleinst.  Bij beginnende blaren (rode huid) volstaat een blarenpleister. Zorg dat de pleister ruim over de blaar heen valt en dat hij plooivrij wordt geplakt.

Heb je te veel last van de blaar om nog te kunnen lopen (bijvoorbeeld door de dikte van de blaar), prik deze dan door. Ontsmet de blaar eerst met alcohol of betadine (gebruik geen betadine als je allergisch bent voor jodium). Prik dan de blaar aan de basis, aan twee kanten. Gebruik hiervoor een steriele blarenprikker. Deze zijn verkrijgbaar bij de drogist. Druk met een watje al het vocht voorzichtig uit de blaar en plak deze af met een steriel gaasje.

iemand plakt een blaar af op een teen.
(Foto: © Shutterstock)
leukoplast tape op een hak van een wandelaar.

Plak daarna de blaar en omgeving met Leukoplast dakpans-gewijs af. Onderzoek je sokken en schoenen om de eventuele oorzaak te achterhalen. Knip nooit de huid weg.

Als er bloed, pus of niet-helder vocht uit een blaar komt, doe je er verstandig aan om er door een deskundige of arts naar te laten kijken.

Bij grote georganiseerde wandeltochten, zoals de 4Daagse Nijmegen, zijn EHBO-posten van het Rode Kruis aanwezig. Hier kun je blaren (ook beginnende blaren) deskundig laten behandelen. Maak hier gebruik van zodra je last krijgt van een blaar.

Zo voorkom je blaren

Je kunt een aantal maatregelen nemen om de kans op blaren zo klein mogelijk te maken. Een van de inkoppertjes is natuurlijk dat je vooral goed moet trainen. Je lichaam moet wennen aan lange afstanden en door dit langzaam op te bouwen, doe je rustig aan ervaring op met de reacties van je lichaam. Maar we hebben nog meer tips:

Tip 1: Draag speciale wandelsokken

Deze zijn gemaakt van materiaal dat transpiratievocht afvoert. Hierdoor blijven je voeten droger. Ook zitten er in wandelsokken geen naden, zodat er minder drukplekken op je huid ontstaan. Let erop dat je sokken niet te​ strak over de tenen worden getrokken.

sokken hangen aan de waslijn
Tip: neem een extra paar (droge) wandelsokken mee. (Foto: © Hanwag)

Tip 2: Extra sokken

Neem bij lange tochten, en zeker als het regent, een extra paar sokken mee. Je kunt dan onderweg droge sokken aantrekken. Natte sokken zijn een belangrijke oorzaak van blaren.

Tip 3: Draag goed zittende wandelschoenen

Blaren ontstaan door druk of wrijving. Draag schoenen die niet te strak, maar ook niet te los zitten. Loop nieuwe schoenen altijd goed in voordat je er een langere tocht mee gaat lopen.

Tip 4: Smeer geen vaseline op je voeten

Hiermee smeer je de porieën van je huid dicht en daardoor kan de huid niet goed ademen. Hierdoor is de kans op blaren groter.

Wandelsokken en schoenen van Hanwag
(Foto: © Hanwag)

Tip 5: Check de drukpunten

Houd de drukpunten op je voeten in de gaten tijdens het wandelen. Bekende drukpunten zijn de hiel, de voorvoet en de kleine tenen. Te veel druk op bijvoorbeeld de wreef, de hallux valgus (bij de grote teen), kun je verminderen door de schoenen anders te veteren. Te strakke veters kunnen pijnlijke plekken veroorzaken.​ Te los gestrikte veters kunnen ervoor zorgen dat je loopt te glippen en blaren op de hiel krijgt.

Tip 6: Preventief plakken

Sommige wandelaars hebben goede ervaringen met het preventief afplakken van drukpunten op de voet. Hiervoor kun je speciale tape gebruiken. Probeer dit altijd van te voren in trainingen uit.

Handige producten

Wandelwol

Ontlast, werkt preventief, verzacht, hecht zich aan de sok en niet aan de huid waardoor de Wandelwol op de juiste plek blijft zitten.

Pleisters

Soms is het handig om de drukplekken af te plakken. Gebruik hiervoor een van deze pleistersoorten:

  • Bruine kleefpleister (Leukoplast) hecht goed, is er in verschillende breedtes, is flexibel en kun je overal op de voet plakken. Doe er talkpoeder over voordat je je sokken aantrekt.
  • Witte fixatiepleister (Fixomull) is huidvriendelijker dan leukoplast. Het wordt gebruikt bij allergie tegen Leukoplast. Knip de pleister ruim groter dan de drukplek, breng het aan en doe je sok eroverheen.
  • Eilandpleister is een pleister met een wondkussen op een stuk fixatiepleister. Het wondkussen ruim over de (open) blaar heen plakken. Hier bescherm je de blaar heel snel en gemakkelijk mee.

Kamferspiritus

Dit is een vloeistof met kamfer. Hier kun je de voetzool mee harden zodat er minder snel blaren op komen.

Voetencrème van bv. Kneipp of Gehwol

Een aloud en beproefd middel ter voorkoming van blaarvorming. De crème versterkt, voedt en verzorgt de huid. Als het ware vormt zich een filmlaagje op de huid, waardoor je blaren en andere verwondingen voorkomt. 

(Bron: Alie Vink, webinar Via Vierdaagse)

voet insmeren met voetcrème.
(Foto: © Shutterstock)

En wat helpt bij jou?

Heb jij nog tips om blaren te voorkomen? Wij horen het graag via redactie@wandel.nl. Dan kunnen we je tip hieronder toevoegen.


Corrie:
"Strooi talkpoeder op je voeten, voordat je je wandelschoenen aantrekt."