Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Watersnoodpad

Het Watersnoodpad is een 154 kilometer lange wandelroute. Het themapad loopt langs een groot aantal locaties die te maken hebben met de gebeurtenissen tijdens de Ramp van 1953 op Schouwen-Duiveland.

Watersnoodpad

Op 1 februari 1953 braken tijdens een zware noordwesterstorm de dijken door. Het water stroomde de polders in van Zeeland, maar ook van delen van Zuid-Holland en Noord-Brabant. Duizenden mensen en dieren verdronken.

Watersnoodpad

Theo Klanke, woonachtig in Zeeland, ontwikkelde in 2013 een themapad over de Ramp: het Watersnoodpad. Hij koos ervoor om het pad over Schouwen-Duiveland te leggen, omdat dit een van de zwaarst getroffen gebieden is met veel tastbare herinneringen. De 154 kilometerlange route komt langs diverse locaties die verwijzen naar de gebeurtenissen van 1953. Het pad is verdeeld in 10 etappes met een lengte van 7 tot 20 km. Het Watersnoodpad is in één richting beschreven in een wandelgids. Ook is het pad onderweg bewegwijzerd.

Bestel de gids
Watersnoodpad

De route loopt vanaf Zierikzee en Capelle naar het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Bij deze plaats brak op 1 februari 1953 de dijk door, waarna het zeewater een groot deel van Zuidwest-Nederland overspoelde. Daarna gaat het pad via Nieuwerkerk en Oosterland naar Bruinisse. Vervolgens wandel je via Sirjansland, Dreischor, Noordgouwe, en Zonnemaire naar Brouwershaven. Het vervolg van het Watersnoodpad gaat via Scharendijke, Renesse, Burgh-Haamstede en Westenschouwen over de Oosterscheldekering naar Neeltje Jans. Het laatste gedeelte gaat van Neeltje Jans via Burghsluis en Serooskerke weer terug naar Zierikzee.

Gids

De route van het Watersnoodpad staat beschreven in een gids. Deze gids is te bestellen via de Wandel.nl webshop.

De Oosterscheldekering
De Oosterscheldekering, foto: Sietske de Vet

Blikvanger langs het Watersnoodpad

De Watersnoodramp van 1953 vormde de aanleiding voor de aanleg van de Deltawerken. Deze moesten Zuidwest-Nederland voortaan beschermen tegen een nieuwe watersnoodramp. Belangrijk onderdeel van het Deltaplan was de afsluiting van de Oosterschelde met een kering: de Oosterscheldekering.

Voor deze oplossing was gekozen om het zoutwatermilieu te kunnen behouden. De Oosterschelde zou oorspronkelijk helemaal worden afgeslotem, maar dit leidde tot protest van onder meer milieuorganisaties. In 1986 werd de Oosterscheldekering geopend. De schuiven van de dam gaan dicht bij een hoge waterstand of storm. Het Watersnoodpad gaat over deze indrukwekkende stormvloedkering.

'Een aanrader voor andere wandelaars'

Ryan en Sisca liepen het Watersnoodpad en stuurden ons de volgende reactie:

'Het Watersnoodpad is een schitterende wandelroute, waarbij we genoten hebben van het natuurschoon van Schouwen Duiveland. Het was een prachtige zomerse voorjaarsweek, met volop fluitekruid, boterbloemen, meidoorns in volle bloei en koolzaad. Er werd hard gewerkt op de akkers met zaaien en poten van allerlei gewassen. Ook op het water, overal rondom Schouwen Duiveland, was veel recreatie- en beroepsvaart te zien. 

Maar het meest bijzondere was toch wel de combinatie met de geschiedenis van de watersnoodramp in 1953. De route leidde ons langs allerlei plaatsen die herinnerden aan de ramp. De informatie in het boekje was daarbij volledig en goed gedocumenteerd. Al met al zijn we in deze week veel bezig geweest met de geschiedenis van deze ramp en met de impact hiervan voor de mensen, de landbouw en het sociale leven. Indrukwekkend!

We hebben ook een kopje koffie in het Verzorgingshuis Allévo in Bruinisse gedronken (uitnodiging hiertoe staat in het boekje). Onze vaste stek was een boerencamping vlakbij Zierikzee, met het openbaar vervoer was het steeds goed mogelijk om het startpunt  van een etappe te bereiken of weer terug te komen naar Zierikzee. Wij hadden een prachtige week, een aanrader voor anderen!'

Meer weten over deze route?

Vragen over deze route kun je mailen naar: info@kwbn.nl. De route van het Watersnoodpad is geheel beschreven in onze wandelgids. Kijk in onze shop voor meer informatie of klik op onderstaande button.

Maak Wandel.nl nog leuker

Ken jij een mooie wandelroute, waarvan je vindt dat deze hier genoemd moet worden? Heb je deelgenomen aan een wandelevenement en wil je je ervaringen delen met andere wandelaars? Stuur je verhaal, foto’s of filmpjes naar redactie@wandel.nl. Dan staat jouw verhaal binnenkort wellicht op Wandel.nl.

Bestel de gids van het Watersnoodpad