Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Watersnoodpad: wandelend stilstaan bij de Watersnoodramp

Het Watersnoodpad is een 154 kilometer lange wandelroute. Het themapad loopt langs een groot aantal locaties die te maken hebben met de gebeurtenissen tijdens de Ramp van 1953 op Schouwen-Duiveland.

Watersnoodpad

Het is deze maand 70 jaar geleden dat de Watersnoodramp plaatsvond. Op 1 februari 1953 braken tijdens een zware noordwesterstorm de dijken door. Het water stroomde de polders in van Zeeland, maar ook van delen van Zuid-Holland en Noord-Brabant. Duizenden mensen en dieren verdronken.

Themapad

Theo Klanke, woonachtig in Zeeland, ontwikkelde in 2013 een themapad over de Ramp: het Watersnoodpad. Hij koos ervoor om het pad over Schouwen-Duiveland te leggen, omdat dit een van de zwaarst getroffen gebieden is met veel tastbare herinneringen. De 154-kilometerlange route komt langs diverse locaties die verwijzen naar de gebeurtenissen van 1953. Het pad is verdeeld in 10 etappes met een lengte van 7 tot 20 km. Is de gehele afstand te veel voor je? Dan kun je er dus ook voor kiezen om een of meer losse etappes te wandelen. Het Watersnoodpad is in één richting beschreven in een wandelgids. Ook is het pad onderweg bewegwijzerd.

Watersnoodpad

Vanaf Zierikzee

De route loopt vanaf Zierikzee en Capelle naar het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Bij deze plaats brak op 1 februari 1953 de dijk door, waarna het zeewater een groot deel van Zuidwest-Nederland overspoelde. Daarna gaat het pad via Nieuwerkerk en Oosterland naar Bruinisse. Vervolgens wandel je via Sirjansland, Dreischor, Noordgouwe, en Zonnemaire naar Brouwershaven. Het vervolg van het Watersnoodpad gaat via Scharendijke, Renesse, Burgh-Haamstede en Westenschouwen over de Oosterscheldekering naar Neeltje Jans. Het laatste gedeelte gaat van Neeltje Jans via Burghsluis en Serooskerke weer terug naar Zierikzee.

Wandelgids

De route van het Watersnoodpad is geheel beschreven in onze wandelgids. Kijk in onze shop voor meer informatie of klik op de onderstaande button. Heb je nog vragen over deze gids of route, mail dan naar info@kwbn.nl.

Bestel de gids
De Oosterscheldekering
De Oosterscheldekering, foto: Sietske de Vet

Stormvloedkering

De Watersnoodramp van 1953 vormde de aanleiding voor de aanleg van de Deltawerken. Deze moesten Zuidwest-Nederland voortaan beschermen tegen een nieuwe watersnoodramp. Belangrijk onderdeel van het Deltaplan was de afsluiting van de Oosterschelde met een kering: de Oosterscheldekering.

Voor deze oplossing was gekozen om het zoutwatermilieu te kunnen behouden. De Oosterschelde zou oorspronkelijk helemaal worden afgesloten, maar dit leidde tot protest van onder meer milieuorganisaties. In 1986 werd de Oosterscheldekering geopend. De schuiven van de dam gaan dicht bij een hoge waterstand of storm. Het Watersnoodpad gaat over deze indrukwekkende stormvloedkering.

Ryan en Sisca liepen het Watersnoodpad:

"Het Watersnoodpad is een schitterende wandelroute, waarbij we genoten hebben van het natuurschoon van Schouwen-Duiveland. We wandelden de route in een prachtige zomerse voorjaarsweek, met volop fluitekruid, boterbloemen, meidoorns in volle bloei en koolzaad. Er werd hard gewerkt op de akkers met zaaien en poten van allerlei gewassen. Ook op het water, overal rondom Schouwen-Duiveland, was veel recreatie- en beroepsvaart te zien."

'Indrukwekkend!'

"Maar het meest bijzondere was toch wel de combinatie met de geschiedenis van de watersnoodramp in 1953. De route leidde ons langs allerlei plaatsen die herinnerden aan de ramp. De informatie in het boekje was daarbij volledig en goed gedocumenteerd. Al met al zijn we in deze week veel bezig geweest met de geschiedenis van deze ramp en met de impact hiervan voor de mensen, de landbouw en het sociale leven. Indrukwekkend!

We hebben ook een kopje koffie in het Verzorgingshuis Allévo in Bruinisse gedronken. Onze vaste stek was een boerencamping vlakbij Zierikzee, met het openbaar vervoer was het steeds goed mogelijk om het startpunt  van een etappe te bereiken of weer terug te komen naar Zierikzee. Wij hadden een prachtige week, een aanrader voor anderen!"

Deel je wandelervaring

Heb jij deze of een andere wandelroute gelopen en wil je je ervaringen delen met andere wandelaars? Stuur je verhaal, foto’s of filmpjes naar redactie@wandel.nl. Dan staat jouw verhaal binnenkort wellicht op Wandel.nl.

Zo maakte Rinda Scheltens een 6-delige videoserie van haar wandelingen over het Watersnoodpad. Bekijk de serie hier

Bestel de gids van het Watersnoodpad