Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute het Groene Hart: Grechtroute

Gebied / Regio
Buitengebied Woerden
Karakteristiek
Natuur en stedelijk
Afstand
13km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

De Grechtroute is een gevarieerde wandelroute door de oude vestingstad Woerden en de landerijen eromheen, het ommeland. Een mooie gevarieerde wandeling die cultuur en natuur prachtig combineert in het Groene Hart van de Randstad.

Startpunt
Naam
Treinstation Woerden
Straat
Stationsplein Noord 6
Postcode
3445AD
Plaats
Woerden
Wandelroute Groene Hart Grechtroute Brediuspark Woerden

Tekst & foto’s: Muriel Nohlmans

Vanaf het stationsplein wandel je door het centrum, langs de Sint Bonaventurakerk uit 1892 en het stadsmuseum, dat gevestigd is in het 16de eeuwse Stedehuys. Via de Singel wandel je langzaamaan de stad uit, het Groene Hart in. Hier ga je de Grecht volgen, een kanaal dat in de 14e eeuw is gegraven tussen de Oude Rijn bij Woerden en de Kromme Mijdrecht. Je wandelt over een grasdijk, de Grechtkade. Na verschillende weilanden doorkruist te hebben, kom je uit in Kamerik, waar het stoomgemaal Teylingens ligt. Door het prachtige park Bredius loop je weer terug naar het station, waar deze prachtige wandeling eindigt.

De stilte van het Groene Hart

De Grecht is een breed kanaal, waar veel bootjes doorheen varen, de meeste met een fluisterzachte motor, waardoor de rust niet verstoord wordt. Het water wordt soms aan het oog onttrokken door hoog riet, waar mooie sigaren aan zitten. Sommigen zijn al opgebrand, anderen nog onaangestoken.

Aan het eind van de Grechtkade wordt de wandelroute vervolgd dwars door de weilanden heen. De slootjes steek je over middels smalle loopbruggetjes. Via diverse overstapjes bij hekken en regelmatig laverend tussen de koeievlaaien loop je van weiland naar weiland. Als je stilstaat en om je heen kijkt zie je alleen maar een groen landschap, hier en daar gestoffeerd met plukjes koeien, schapen en zwanen. Het is er oorverdovend stil. Met recht heet dit het Groene Hart!

Wandelroute in het Groene Hart: Grechtroute  - Overstapje
Overstapje de weilanden in (Foto: © Muriel Nohlmans)
Polder langs de Grecht
Polder langs de Grecht (Foto: © Muriel Nohlmans)

Bezoek onderweg stoomgemaal Teylingens

De weilanden eindigen bij Kamerik waar een van de negen nog bestaande stoomgemalen van Nederland staat, namelijk stoomgemaal Teylingens. Het stamt uit 1871. Het is volledig gerestaureerd, evenals de kolenloods, die nu is ingericht als bezoekerscentrum. Elke zaterdagochtend is het gemaal te bezichtigen en één keer in de maand wordt hij in werking gebracht. 

Wandelroute Het Groene Hart Grechtroute - Teylingens Gemaal
Teylingens Gemaal (Foto: © Muriel Nohlmans)

Praktische informatie

  • Tijdens het broedseizoen (1 maart tot 15 juni) is een deel van deze wandelroute afgesloten
  • De route is te volgen via knooppunten
  • Trek goede wandelschoenen aan, het gras kan hoog zijn
  • Honden zijn op het deel van de route dwars door de weilanden niet toegestaan
  • De route is goed bereikbaar met het openbaar vervoer
Wandelroute Het Groene Hart Grechtroute - Routepaaltje
Routepaaltje langs de Grechtroute (Foto: © Muriel Nohlmans)

Bekijk de route

Dit is een wandelroute uitgezet door Routebureau Utrecht. De wandeling volgt de wandelknooppunten van het wandelnetwerk Kromme Rijnstreek in de provincie Utrecht. Je loopt deze route vanaf het Station in Worden waarna je de volgende knooppunten volgt:

87 – 89 – 46 – 37 – 32 – 22 – 47 – 36 – 34 – 33 – 93 – 94 – 94 – 35 – 99 – 17 – 18 – 23 – 24 – 26 – 45 – 28 – 21 – 48 – 46 – 89 – 87.

Meer informatie en een kaartje van de route vind je op de website van Routebureau Utrecht.

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.