Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen langs wateren met otters

Het grootste waterroofdier van Nederland is terug van weggeweest en is weer te bewonderen in de Nederlandse wateren. Niet voor niets is 2021 uitgeroepen tot het Jaar van de Otter. Wandel.nl vertelt je meer over de otter.

Header | Wandelen langs wateren met otters

2021 is het Jaar van de Otter. Nadat de otter in 1988 in Nederland was uitgestorven, werd het beestje in 2002 via een speciaal programma weer uitgezet in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Nu de waterkwaliteit is verbeterd en de winters zachter zijn geworden, heeft de otter het weer helemaal naar zijn zin in Nederland.

Hoe herken je een otter?

Otters zwerven 's nachts door Nederland op zoek naar de beste plekjes om vis te vangen. Overdag zijn ze schuw en rusten ze vaak. Een otter zien is dus lastig, maar zeker niet onmogelijk. Je herkent de otter aan het gestroomlijnde lichaam van 60 tot 90 cm en aan een gespierde spitse staart van zo’n 30 tot 50 cm. De otter heeft een grotendeels donkerbruine vacht en grote snorharen op de snoet. De dieren maken een scherp, helder, fluitend geluid.

Om erachter te komen of een otter in het gebied leeft waar jij wandelt, kan je op zoek gaan naar sporen zoals uitwerpselen, pootafdrukken of vraatsporen (vissenkoppen, schalen of afgestroopte paddenhuiden). De otter houdt geen winterslaap, dus ook in de winter kan je op zoek gaan naar sporen.

Afbeelding 1 | Wandelen langs wateren met otters

Waar in Nederland leeft de otter?

Nationaal Park Weerribben-Wieden kan je zien als het kraamnest van de otter. Vanuit dit gebied heeft het dier zich verder verspreid over Nederland. De meeste otters vind je in Overijssel, Friesland, Flevoland en Drenthe. Maar ook in waterrijke gebieden in Gelderland, Zuid-Holland, Groningen en Noord-Holland zijn de otters gesignaleerd. Ga bijvoorbeeld wandelen bij de Friese veenpolders, het Paterswoldsemeer, Nationaal park de Drentsche Aa, Nationaal Park Lauwersmeer, het Zuidlaardermeer of het Naardermeer. En zelfs in de grachten van Groningen leven enkele otters.

Nog meer te weten komen over de otter? Kijk dan de nieuwe documentaire ‘De otter, een legende keert terug’ op NPO Start.

Wandeltip met kinderen

Over Nationaal Park Weerribben-Wieden loopt het Zompies Zoekpad van 2,2 kilometer. Hier ga je op pad met rietdwerg Zompie om otterprins Glaspel te bevrijden van Kromsnavel, de kiekendief. Samen met Zompie volgen kinderen het pad en moeten ze letters verzamelen. Met de geheime code kunnen ze Glaspel bevrijden van Kromsnavel. Hier vind je meer informatie over het pad.

Afbeelding 2 | Wandelen langs wateren met otters