Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Op beverjacht met boswachter Hanne

In magazine Wandel.nl neemt boswachter Hanne Tersmette van Natuurmonumenten je mee op ontdekkingsreis door de natuur in Nederland. Dit keer gaat ze op beverjacht in de Gelderse Millingerwaard.

Beverjacht

Een paar jaar geleden kwam een langgekoesterde wens van boswachter Hanne Tersmette uit: eindelijk spotte zij een bever in de Gelderse Millingenwaard. Hieronder een korte terugblik. 

'Hanne, het water staat nu zo hoog dat dieren massaal naar hogere plekken vluchten, zo ook de bever. Als je er een keer een wilt zien, is dit het moment', aldus boswachter Thijmen van Heerde aan de telefoon. Ook presentator Humberto Tan had wel oren naar een beverjacht en voor dag en dauw sprongen we in de auto naar Nijmegen.

Bever

Kolkende rivier

De boottocht was meteen al een ervaring op zich. We voeren letterlijk over fietspaden die ondergelopen waren. Het was een gek gezicht, die fietsrouteborden die de weg wezen naar dorpen verderop. Zelfs boswachter Thijmen was zijn oriëntatie soms even kwijt doordat het landschap was veranderd in een kolkende rivier, maar hij hield vastberaden koers.

Na een tijdje varen wees hij richting een hoop takken: 'Dat is een burcht, het kan zomaar dat er een bever op ligt.' We naderden de burcht en verstopten ons achter een boom. De burcht leek verlaten. 'Stil zijn en camera in de aanslag houden', fluisterde hij toe. Minutenlang gebeurde er niks. En toen opeens leek het alsof er een boomstam aan kwam drijven. Het was een bever. Hij klom achteloos op de burcht en ging zich uitgebreid zitten poetsen. We hielden onze adem in en genoten. De tijd leek stil te staan. Wat gaaf!