Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen langs sfeervolle havens: tips

Oude schepen, uitzicht over het water, mooie pandjes en gezellige terrassen op de kade: bij havens is het prima toeven. Niet alleen als je een bootje hebt, ook als wandelaar. Wandel.nl zet daarom wandelroutes langs havens op een rij. Schip ahoi!

Haven met een grote zeilboot

Havenroute, IJmuiden (3,6 km.)

Vanaf de Kop van de Haven in IJmuiden vertrekt de Havenroute (blauw gemarkeerd) van ruim drie kilometer. Deze route is onderdeel van het Wandelnetwerk Noord-Holland. De route staat helemaal in het teken van vis en havens. Je wandelt langs de visafslag, de sluizen en langs de terminal waar de ferry’s naar Newcastle aan- en afmeren. Onderweg passeer je het Zee- en Havenmuseum. Hier kom je van alles te weten over de maritieme geschiedenis van de omgeving waarin je wandelt.

Meer info over deze route
De haven van IJmuiden
De haven van IJmuiden, foto: Wikimedia - japiot
De haven van Harlingen
De haven van Harlingen

Groene Wissel Harlingen-Haven (4 km.)

In Harlingen kom je meestal als je onderweg bent naar Vlieland of Terschelling. Je stapt er vanaf het station op de boot en laat het havenstadje al snel achter je. Maar ook in Harlingen zelf kun je mooi wandelen. Zo is er een 4 kilometer lange Groene Wissel die je vanaf het station langs de Noorderhaven, door een park, langs diverse monumentale panden en tot slot langs de Zuiderhaven brengt. In deze laatste haven liggen diverse vissersboten. Ga dus eens een uurtje eerder naar Harlingen voordat je naar de Waddeneilanden gaat en maak deze havenwandeling.

Meer info over deze route

NS-wandeling Rotterdam Maasstad (12 of 15 km.)

Denk je aan Rotterdam, dan denk je aan de haven. Tijdens deze NS-wandeling kun je onderweg genieten van oude havens, historische schepen, kades en bruggen. Deze vormen een mooi contrast met de moderne skyline van Rotterdam. De route start vanaf station Rotterdam Centraal. Je komt onder meer langs de Delfshaven, die al in de veertiende eeuw ontstond. Hier werd Piet Hein geboren, die in 1628 de Spaanse zilvervloot veroverde. Een andere haven die je passeert, is de Veerhaven. Hier zie je kotters en andere zeilschepen liggen. Ook in de Oude Haven liggen historische schepen afgemeerd. Wil je meer weten over de geschiedenis van de havens in Rotterdam? Langs de route liggen het Mariniersmuseum, het Maritiem Museum en het Havenmuseum.

Meer info over deze route
Delfshaven in Rotterdam
Delfshaven in Rotterdam
De Binnenhaven in Hoorn
De Binnenhaven in Hoorn

Stadswandeling Hoorn (5 km.)

‘Daar in dat kleine café aan de haven’, zong Vader Abraham. Wist je dat dit café zich bij de haven van Hoorn bevindt? Hoorn is van oudsher een havenstadje. In de Gouden Eeuw werd er vanuit Hoorn door de VOC naar het Oostzeegebied gevaren. Verschillende zeevaarders, zoals Willem IJsbrandszoon Bontekoe, kwamen uit Hoorn. Wandel je nu door Hoorn, dan zie je nog veel terug uit deze periode: monumentale gebouwen, musea en natuurlijk de havens. Eeuwen geleden werden hier de zeilen van imposante schepen gehesen. Tegenwoordig zijn de vier havens in de stad populair bij watersporters. Vanaf het negentiende-eeuwse station van Hoorn is er een ANWB-stadswandeling van 5 kilometer, die je langs de havens en monumenten van Hoorn brengt. Je komt ook langs ’t Schippershuis, dat kleine café aan de haven.

Meer info over deze route

Wandelroute Haven Rattekaai, Rilland (4,9 km.)

Liever een havenwandeling in alle rust, midden in de natuur? Haven Rattekaai in Zeeland was ooit een getijdenhaventje. Nu ligt het verscholen in een landschap van slikken en geulen, dat ook wel het Verdronken Land van Zuid-Beveland wordt genoemd. In de tweede helft van de negentiende eeuw werd het haventje gebruikt voor het vervoer van landbouwproducten, zoals suikerbieten. Tegenwoordig leven er heel veel soorten vogels in het gebied, zoals tureluurs en scholeksters en de bruine kiekendief. De Wandelroute Haven Rattekaai is dan ook zeker een aanrader als je graag vogels kijkt tijdens je wandeling. Op de site van Natuurmonumenten kun je de routebeschrijving downloaden.

Meer info over deze route
Grutto

Wandeloute Oude Havenroute

Deze route door het Kuinderbos is misschien een wat vreemde eend in de bijt, want deze brengt je langs een oude haven. In de middeleeuwen was Kuinre een bloeiende handelsplaats. Hier kwamen schippers van heinde en verre naar toe om hun goederen te verhandelen. De haven verzandde en was op een gegeven moment niet meer bruikbaar. Toen in 1942 de Noordoostpolder werd drooggelegd, was Kuinre als havenplaats verleden tijd. Waar vroeger de schepen aanmeerden, zie je nu allerlei planten en dieren in dit natuurgebied. De route is ruim 3 kilometer lang en start vanaf de Hopweg in Kuinre (volg de donkerblauwe markering). Let op: in dit gebied zijn honden niet welkom.

Meer info over deze route
Het Kuinderbos
Het Kuinderbos, foto: Wikimedia - Agnes Monkelbaan