Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Streekpad Graafschapspad: wandelen over landgoederen, smalle paadjes én langs kastelen

Gebied / Regio
Zutphen
Karakteristiek
Onverhard
Afstand
126km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

In het oosten van Nederland vind je het prachtige streekpad ‘Graafschapspad’. Deze wandeltocht voert je langs kastelen, over indrukwekkende landgoederen, door bosrijke gebieden én schattige stadjes. De Achterhoek is een echt wandelgebied dat je zeker niet moet overslaan. Wandeljournalist Simone Vos liep alvast een aantal etappes van dit Graafschapspad en neemt je mee door de Achterhoek.

Startpunt
Naam
's-Gravenhof
Straat
's-Gravenhof 2
Postcode
7201 DN
Plaats
Zutphen
Streekpad Graafschapspad Wandelen Over Landgoederen, Smalle Paadjes Én Langs Kastelen: Weiland Doetinchem
(Foto: © Simone Vos)

Tekst & foto’s: Simone Vos

In zo’n 126 kilometer en in zeven etappes maakt het Graafschapspad een mooie ronde door het groene hart van Gelderland: de Achterhoek. Van de typische Saksische boerderijen, diverse landgoederen die het gebied rijk is, fijne kronkelpaadjes en uitgestrekte bossen; afwisselend is deze tocht zeker. Van Hanzesteden Zutphen en Doesburg tot aan sfeervolle dorpen als Laren en Borculo, dit pad laat onderweg al het moois zien dat de Achterhoek te bieden heeft. Deze wandeling is beide kanten op te lopen en je volgt hierbij de geelrode markering, met daarop soms ‘Graafschapspad’ geschreven. Simone tipt drie wandeletappes van het Graafschapspad die je echt niet mag missen. 

Etappe 4: Mariënvelde – Doetinchem (19,3 km)

Vanuit Mariënvelde (Halle) wandel je al vrij snel een bijzonder gebied in: van Halle-Heide naar de Halse Enk. Het gebied is ontgonnen om er grotendeels landbouwgrond van te kunnen maken en dat is nog altijd goed te zien aan de rechte stukken grond en de parallelle wegen. Langs akkervelden, indrukwekkende boerderijen en bossen wandel je richting Kasteel Slangenburg. Een prachtig gezicht en sinds 2024 ook toegankelijk in de weekenden.  

Laat de Slangenburg achter je en wandel door de bossen verder richting Het Onland. Strijk hier neer voor een kopje koffie, lunch of een ijsje en bekijk de lokale producten in de landwinkel. Verder richting Koekendaal, waar kinderen (en ouders) uit de regio graag komen voor de kinderboerderij. Via stadion De Vijverberg van De Graafschap gaat de tocht verder richting station Doetinchem, je laat het laatste groen achter je en wandelt de stad in. 

Streekpad Graafschapspad Wandelen Over Landgoederen, Smalle Paadjes Én Langs Kastelen: Kasteel Slangenburg
Kasteel Slangenburg is sinds 2024 ook toegankelijk in de weekenden. (Foto: © Simone Vos)

Etappe 5: Doetinchem – Doesburg (18,2 km)

Voor deze etappe is station Doetinchem het beginpunt. Van hieruit wandel je richting het centrum van Doetinchem (hier is de route niet zo goed aangegeven). Zodra je het centrum inloopt, verschijnen de geelrode-vlaggetjes weer. Door de winkelstraten ga je langzaamaan richting de rand van de stad. Via een aantal parken en een kleine begraafplaats wandel je naar de Kruisbergse bossen. Onderweg kom je langs een oud kasteel ‘De Kelder’, dat alleen op afspraak te bezoeken is. Via de bosrijke omgeving loop je verder naar Hummelo. In het bos vind je een aantal lange betonnen palen, de zogenoemde jachtpalen. Deze gaven in de 19e eeuw aan van wie het terrein was en wie het jachtrecht had.  

Streekpad Graafschapspad Wandelen Over Landgoederen, Smalle Paadjes Én Langs Kastelen: Kasteel Kelder
Kasteel 'De Kelder' is alleen op afspraak te bezoeken. (Foto: © Simone Vos)

Vanaf Hummelo volg je kleine kronkelpaadjes vol bloemen (in de zomer) richting Hoog-Keppel en Laag-Keppel. Je passeert twee kleine kerkjes, waarvan de kerktoren in Drempt heel scheef staat. Via natuurgebied ‘De lage linie’ in Doesburg wandel je om het stadje heen om uiteindelijk in het historische centrum van deze Hanzestad uit te komen. 

Etappe 7: Brummen – Zutphen (11,1 km)

De laatste etappe van het Graafschapspad voert je van Brummen naar Zutphen. Langs de uiterwaarden van de IJssel kronkelt deze route richting Hanzestad Zutphen. Bewonder onderweg Landhuis Reuversweerd en geniet van het uitzicht over de IJssel. Eenmaal in Zutphen kom je langs een aantal historische monumenten waaronder de Sint Walburgiskerk en diverse musea. Geniet in Zutphen zeker even van een drankje of lunch bij een van de vele cafeetjes of haal een ijsje bij Talamini, bekend in de regio voor het verse schepijs.  

Streekpad Graafschapspad Wandelen Over Landgoederen, Smalle Paadjes Én Langs Kastelen: Zutphen hanzestad
Wandel door Zutphen langs historische monumenten. (Foto: © Simone Vos)
Streekpad Graafschapspad Wandelen Over Landgoederen, Smalle Paadjes Én Langs Kastelen; wegbewijzering graafschapspad
(Foto: © Simone Vos)

Praktische informatie

  • Alle etappes van het Graafschapspad vind je op de website Wandelnet.nlHier zijn ook de .gpx-bestanden te vinden. 
  • Alle etappes zijn gebundeld in een wandelgids die via Wandelnet te bestellen is.
  • De begin- en eindpunten van de etappes zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer (let op: in Mariënvelde is dit een belbus, die moet je minstens een uur van tevoren reserveren).  
  • Honden zijn niet op alle etappes welkom. 
  • Bezienswaardigheden onderweg die je eigenlijk niet mag missen zijn onder andere Kasteel de Kelder en Kasteel Slangenburg. 

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.