Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen door de Utrechtse Veenweiden: Ommetje Botshol

Gebied / Regio
Utrechtse Veenweiden
Karakteristiek
Waterrijk
Afstand
12km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Tussen Vinkeveen en Schoonhoven ligt het natuurgebied de Utrechtse Veenweiden. De meeste mensen kennen deze streek alleen maar van het ‘erdoorheen’ rijden via de snelweg. Dat is ontzettend jammer, want het heeft veel te bieden voor wandelaars. Maak bijvoorbeeld eens het Ommetje Botshol (12 km).

Startpunt
Naam
Parkeerplaats Waverhoek
Straat
Botsholsedwarsweg 13
Postcode
3646 AJ
Plaats
Waverveen
wandelaar maakt een overstap in het boerenlandschap tijdens het Ommetje Botshol.
(Foto's: © Uitgeverij Elmar)

Het weide- en waterrijke gebied de Utrechtse Veenweiden wordt aan de oostelijke kant begrensd door de A2 die van Amsterdam naar Den Bosch loopt, terwijl de A12 er van west naar oost dwars doorheen loopt. Je kunt je vanaf de weg bijna niet voorstellen wat voor een groene oase je doorkruist, zo onder de rook van Amsterdam en Utrecht. Het is een aanrader om dit gebied van een nieuwe kant te leren kennen, namelijk te voet.

Feest voor vogelliefhebbers

Bij Vinkeveen kun je een mooie wandeling van 12 kilometer maken, rondom Botshol. Je loopt langs, en ten dele zelfs door, het water van de Vinkeveens plassen en door de zes meter lager gelegen polder. Het natuurgebied Waverhoek is met name voor vogelliefhebbers een feest. Riet, water en weilanden zorgen in Waverhoek voor een ongekend aantal vogels. Je ziet op een goede dag roerdompen, lepelaars, purperreigers, futen, krak- en kuifeenden en onze nationale trots: de grutto. Denk wel aan de beperkingen van het broedseizoen (medio maart tot medio juni).

fuut in het water van de Waver.
Fuut in de Waver.
wandelaars kijkt naar fort bij de Botshol.
Uitzicht op Fort in de Botshol.

Fort in de Botshol

Verder kom je tijdens deze wandeling langs een oud en in het groen verscholen fort. Fort in de Botshol maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam, een kring van 45 forten rond de hoofdstad, 135 kilometer lang en aangelegd tussen 1880 en 1920.

Botshol, een ‘ruige wildernis’

Achter het fort strekt zich het unieke reservaat Botshol van Natuurmonumenten uit. Het zuidelijk deel is na 1777 uitgeveend en vervolgens verwaterd, getuige de vele poelen, plassen, uitgewaaide trek- of petgaten en restanten van legakkers uit de tijd van de vervening. Deze rimboe behoorde ooit toe aan de Proosdij van Sinte Marie, kerkelijk projectontwikkelaar uit Utrecht. Het bestond uit de ontginningen Waverveen en Ruige Willis. Een veelzeggende naam, want zo zag men in de middeleeuwen dit met elzen, wilgen, berken en riet begroeide moerasbos: een ‘ruige wildernis’.

wandelaar steekt sloot over met bruggetje.
Vanaf de Winkeldijk.
wandelaar langs het water in de polder.
Wandelen in de waterrijke Polder Groot Mijdrecht.

Het noordelijk deel is meer boerenland gebleven zoals je verderop langs de Waver en de Winkel kunt zien: met natte rietlanden en drogere hooi- en weilanden. De beheerders zijn erin geslaagd om met een defosfateringsinstallatie vanaf 1989 instromend gebiedsvreemd water te zuiveren en algengroei tegen te gaan. Zo is het water weer glashelder. Verder zijn veel dichtgegroeide petgaten weer open gegraven. En dat alles doet waterplanten goed.

Ruigkade

Tijdens je wandeling kun je op deze ruige natuurkade genieten van vergezichten over de uitgestrekte Vinkeveense Plassen (links). Maar ook het intiemere Botshol (rechts) kent z’n open water, zoals de Kloosterkolk en de Grote Wije. Er valt volop te genieten op dit prachtige ommetje!

ruige natuurkad met riet en water.
Ruige natuur met riet en water.
cover van de wandelgids 'De mooiste netwerkwandelingen Utrechtse Veenweiden'
Wandelgids 'De mooiste netwerkwandelingen Utrechtse Veenweiden'

Praktische informatie

  • Deze route staat in de wandelgids ‘De mooiste netwerkwandelingen: Utrechtse Veenweiden’ van Uitgeverij Elmar. Je kunt de wandelgids en/of de digitale route hier vinden. Etappe 1 is het Ommetje Botshol.

  • Het startpunt op de Botsholsedwarsweg 11-13 in Waverveen is een infopunt van Natuurmonumenten nabij een kleine (gratis) parkeerplaats. Hier vind je wandelknooppunt 39. De route is niet toegankelijk via het OV.

  • Alternatief startpunt: TOP (toeristische Overstap Punt) Winkelpolder, Vinkenkade 75, Vinkeveen (via knp 87 en 27 naar 29, de route wordt 3 km langer).

  • De wandeling loopt via het wandelroutenetwerk Groene Hart dat is gemarkeerd met gele stickers met blauwe pijltjes. Volg de knooppunten 39, 34, 33, 84, (Op grasdijk vóór hek met bord 'Eigen Weg' RA), 88 (asfaltweggetje RD vervolgen en de rivier niet oversteken, naar knp 29 ca. 30 m verderop), 29, (Op grasdijk vóór hek met bord 'Eigen weg' RA), 36, 35, 39.

  • Horecatip: De Stokkelaer bij de Stokkelaarsbrug, vanaf mei geopend.

Lezersreactie

Isabelle, 22 augustus 2023: "Bij knooppunt 33 staat 84 niet aangegeven (bordje weggehaald?) en dien je knooppunt 31 te volgen om uiteindelijk bij knooppunt 84 uit te komen. Het hek met de tekst "Eigen weg" erop is er niet en vanaf knooppunt 33 dien je rechtsaf te gaan, de dijk op, met het kanaal aan je linkerzijde.

Verder kan ik beamen dat deze wandelroute inderdaad zeker een aanrader is, bedankt!"