Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Ludgerpad: in de voetsporen van Ludger door de Achterhoek

Gebied / Regio
Achterhoek
Karakteristiek
Weilanden en boerenland
Afstand
93km
Soort wandeling
A naar B
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Treed in de voetsporen van Ludger, een van de missionarissen die het christendom zo’n 1200 jaar geleden naar de Achterhoek bracht. Op het Ludgerpad wandel je door het prachtige boerenlandschap, langs uitgestrekte weilanden, rivieren en mooie kerken. Onderweg kom je langs verschillende monumenten die aan Ludger doen herinneren.

Startpunt
Naam
Station Zutphen
Straat
Stationsplein 12
Postcode
7201 ML
Plaats
Zutphen
kerk tussen de bomen.
Sint Willibrorduskerk, Wichmond.

Tekst & foto’s: Simone Vos

De wandeling loopt van Zutphen tot aan Burlo (bij Winterswijk) en heeft daarnaast een aantal verkortingen en uitbreidingen. Je kunt ‘m in beide richtingen lopen en volgt de paarse bordjes van het Ludgerpad. De verkorte route tussen Zelhem en Aalten en de uitbreidingen tussen Doetinchem en Landgoed Slangenburg en Woold en Winterswijk zijn gemarkeerd met gele bordjes. Het pad bestaat sinds 2008 en loopt inmiddels door tot aan de Duitse grens. Daar gaat de route verder als ‘Baumberger Ludgerusweg’.

Wie was Ludger?

In 742 werd Ludger geboren in Zuilen, bij Utrecht. Hij was een geestelijke en een wetenschapper. Als zendeling verkondigde hij het christelijke geloof en hij was de eerste bisschop van Münster. Hij studeerde in Utrecht en later in Engeland en startte in 775 met zijn missionariswerk. Op zijn 35e werd Ludger priester. In die hoedanigheid trok hij door Nederland om het geloof te verkondigen. Door mensen te onderwijzen en klein kerkjes op te richten, probeerde hij dat. In het noorden van Nederland ging het moeizaam, maar in de Achterhoek lukte het wel. In 794 stak hij de IJssel over en kwam bij Wichmond-Vierakker aan. Daar bouwde hij een kerkje en vanuit daar zette hij zijn werk voort in de Achterhoek en Duitsland.

beeld van Ludger in het groen.
Beeld van Ludger.
boerenlandschap met gras en koeien.

Uitgelicht: 4 mooie etappes op een dag

Het wandelpad is in totaal 93 kilometer lang. De eerste vier etappes voeren je van beginpunt Zutphen naar het dorp Zelhem. Onderweg loop je de etappes Zutphen- Den Elter, Den Elter - Wichmond, Wichmond - Hengelo (Gld) en Hengelo (Gld) - Zelhem, in totaal 28,5 kilometer.

Hanzestad Zutphen

Vanaf station Zutphen volg je de paarse bordjes van het Ludgerpad meteen de stad in. Zutphen is een Hanzestad en barst van de mooie panden, fijne terrasjes en smalle steegjes. Tip voor de zomerdagen: haal een ijsje bij Talamini, een bekende ijszaak in de regio. Wandel langs de St. Walburgiskerk en een klein haventje en zo slinger je langzaamaan het buitengebied van de stad in.

boom en gras met op de achtergrond de kerk en het centrum van Zutphen.
Zutphen.
weg door de binnenlanden naar Vierakker.
Door de Binnenlanden naar Vierakker.
monument van Ludger.
Monument van Ludger door Rien Overvelde.

Eerste monument van Ludger

De tocht voert je langs de IJssel, hier heb je twee opties: of over het fietspad op de dijk, of langs het water. Wanneer je het fietspad volgt (bij hoog water), ga je aan het einde onder de brug door en wandel je bij knooppunt C85 richting knooppunt C84. Daar kom je weer op de route. De tocht gaat verder door de binnenlanden, langs grote boerderijen, grazende schapen en koeien en uiteindelijk kom je bij Den Elder. Daar is het eerste monument van Ludger te vinden, een gedenkteken van kunstenaar Rien Overvelde. Dit is het einde van de eerste etappe.

Sint Willibrorduskerk en de Ludgertuin

Vervolg je weg richting Vierakker en Wichmond en wandel door de bosrijke omgeving die de Achterhoek biedt. Na zo’n vier kilometer bereik je de Sint Willibrorduskerk met de Ludgertuin ernaast. De kerk is in 1870 gebouwd en er is een reliek van Ludger te bewonderen. De kerk is niet altijd open, maar het portaal ervoor wel. In de Ludgertuin ontdek je meer over de missionaris en kun je even bijkomen op een bankje. In de tuin staat een levensgroot beeld van Ludger en je vindt er verschillende informatiebordjes met zijn levensgeschiedenis erop beschreven. Naast de kerk staat het Ludgerusgebouw, waarin nu een leuk café zit. Aan de Dorpstraat ligt de Hervormde kerk, dit is de opvolger van het kerkje dat Ludger aan de IJssel stichtte.

bordje dat wijst naar de Ludgertuin met groene boom en planten en een bankje.
Ludgertuin.
wit landhuis in de natuur.
Huize 't Kervel in Hengelo.

Landhuis ‘t Kervel

Vanuit Wichmond loop je de derde etappe verder richting Hengelo (Gld). Deze voert door een klein bosje, langs boerderijen en komt in het buitengebied van het dorp uit. Via verschillende bospaden kom je op ’t Kervel uit. Dit landhuis uit 1611 heeft door de jaren heen diverse functies gehad. Zo zaten er in de Tweede Wereldoorlog mensen onderdoken en werd het later een noodziekenhuis en een klooster voor de Clarissen zusters. De wandeling komt in het centrum van Hengelo uit, waar je even kunt pauzeren bij diverse terrasjes.

gras, water en bomen onderweg naar Zelhem.
Onderweg naar Zelhem.

Lambertikerk Zelhem

De vierde etappe gaat naar Zelhem, via het buitengebied van Hengelo en daarna over landweggetjes en langs uitgestrekte weilanden. In Zelhem staat de Lambertikerk, die in het jaar 801 wordt genoemd in een akte van Ludger. Vroeger stond op de plek van de kerk een kapel, blijkt uit opgravingen. Wanneer je na bijna acht kilometer in Zelhem aankomt, is die kerk in het centrum ook het eindpunt. Vanuit Zelhem neem je de bus naar Doetinchem of Ruurlo om met de trein je reis te vervolgen.

De Lambertikerk in Zelhem achter groene bomen.
Lambertikerk, Zelhem.
paal met markeringen van wandelpaden.
De paarse bewegwijzering van het Ludgerpad.

Praktische informatie

  • Het Ludgerpad is in totaal 93 kilometer en 18 etappes lang. Hierboven wordt een dagwandeling over de eerste 4 etappes beschreven.

  • De route is gemarkeerd met paarse en gele bordjes. Houd voor de zekerheid een digitale kaart bij de hand, te downloaden als .GPX via de website van de Ludger Kring
  • Bij een aantal VVV’s in de Achterhoek is een wandelgids verkrijgbaar van Stichting Achterhoek Toerisme. Of bestel het boekje via Ludgerkring.nl.

  • Bijna alle etappes beginnen en eindigen in de buurt van een bushalte of station. Soms moet je een belbus regelen, zoals bij de Grote Steen of in Halle, Mariënvelde en Zieuwent.
het Ludgerhuis met een terras.
Horecatip: Ludgerhuis in Vierakker.

Help mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.