Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Hier kun je wandelen en speuren naar bevers

Vooral in de ochtendschemering kun je ze tegenkomen: bevers. Wil jij dit bijzondere knaagdier met zijn platte staart en lange tanden wel eens zien tijdens een wandeling? Op deze 5 plekken door heel Nederland is de kans aanwezig!

afbeelding van een zwemmende bever.

De bever is het grootste knaagdier in Europa. Hij kan wel tot een meter lang worden en 35 kilo wegen. Kenmerkend aan de bever zijn de brede, geschubde, afgeplatte staart, de zwemvliezen aan zijn korte achterpoten en zijn rossige, bruine vacht. De bever is een heel schuchter dier, dus de kans om hem te zien is wel erg klein. Het zijn vooral de sporen die de bever achterlaat, die zijn aanwezigheid verraden. Omgevallen bomen, waar de schors vanaf is geschild, de ondiepe kanalen en een ondergrondse burcht of een burcht van takken en niet te vergeten de natuurlijke dammetjes die ze van takken bouwen. Met die dammen kunnen ze de waterhoogte in en rond de burcht reguleren.

Er is een tijd geweest dat de bever was uitgestorven in Nederland. Maar in 1988 vonden er herintroducties plaats in de Biesbosch en de Gelderse Poort. Sindsdien zijn er op meerdere locaties bevers uitgezet en hebben ze zich verspreid. Tegenwoordig kun je bevers van Groningen tot in Limburg tegenkomen. We schreven eerder al een keer hoe je het beste bevers kunt spotten. Maar waar is de kans het grootste om ze daadwerkelijk te zien? Deze vijf wandelingen bieden een uitgelezen kans, maar je moet vroeg op pad én extra stil zijn om een beetje geluk af te dwingen. Een tip: spits je oren goed in de schemering van de ochtend of avond. Dat is hét moment waarop veel bevers aan takken knagen.

afbeelding van bever knaagsporen.
Knaagsporen in het Leudal. (Foto's: © Shutterstock)
afbeelding van een moerasgebied vanuit de lucht.
Annemoeras.

Annemoeras, Drenthe

De Hunzevallei, op de Hondsrug in Drenthe, biedt een gevarieerd landschap. Eind 2008 werd hier de bever geïntroduceerd en de populatie doet het goed. Deze wandeling voert je door het Annemoeras, een relatief jong natuurgebied dat door het Drents Landschap werd ontwikkeld. Het riviertje de Hunze heeft zijn kenmerkende meanders teruggekregen en biedt een paradijs voor de bever, die zich hier helemaal thuis voelt. Zowel in het noorden als in het zuiden van het gebied is een burcht gespot.

Wandeltip: Wandelroute Annemoeras, 4,5 kilometer.

Bekijk de route

De Regge, Overijssel

Tussen Hellendoorn en Ommen stroomt het riviertje de Regge. Nabij Hancate is in de zomer van 2022 een bever gespot in het nieuwe natuurgebied Velderberg. Ook hier is enige jaren geleden begonnen met het herstel van de oude rivierbeddingen van de Regge om zo de oude situatie zoveel als mogelijk terug te brengen. Het resultaat is een ideaal klimaat voor de bever.

Wandeltip: Wandelroute Velderberg, 7,6 kilometer.

Bekijk de route
afbeelding van een bever aan de waterkant.

Leudal, Limburg

In het prachtige Leudal zijn de beekdalen het territorium van de bever. De oevers van de Zelsterbeek en Leubeek zijn begroeid met grotendeels natuurlijk bos. De beken hebben de beekdalen in de eeuwen zo diep uitgesleten dat er een soort van ravijnen zijn ontstaan. Hier gedijt de bever prima. Sporen zijn dan ook te vinden, voor wie weet waarop te letten.

Wandeltip: In het Leudal kun je wandelingen van verschillende afstanden lopen, zoals de Bekenroute van 12 kilometer, of de Bruggenroute van 10,5 kilometer. Ook worden er beverexcursies georganiseerd.

Bekijk de routes
afbeelding van een beverburcht, een grote berg met takken.
Beverburcht.

Nijmegen, Gelderland

De bever begint zijn plek in Nederland op te eisen. Waar de mens vroeger ruimte opeiste en de bever verdween uit zijn natuurlijke habitat, wordt de knager nu zelfs dichtbij geciviliseerd gebied gezien. Niet eens onder de rook van Nijmegen, maar ‘gewoon’ in woonwijken lijken de bevers zich hier niet te bekommeren om de drukte om zich heen. Ze passen zich prima aan als jong gezin in de wijk. Een heuse stadswijkwandeling door Lindenholt kan dan ook niet ontbreken in dit overzicht.

Wandeltip: Groene wandeling door Dukenburg, 14 kilometer. Extra tip: in de buurt van Nijmegen, in de Millingerwaard, organiseert Staatsbosbeheer beversafari's waarbij wandelen (5 km) met een kano-tocht (2 uur) wordt gecombineerd.

Bekijk de route

Natuurpark Lelystad, Flevoland

Dat natuur maakbaar is, daar weten ze in Flevoland alles van. Sinds de inpoldering is er niet alleen ruimte voor de mens, maar ook voor flora en fauna gecreëerd. Naast wilde zwijnen, edelherten, moeflons, wisenten en przewalskipaarden tref je in Natuurpark Lelystad ook de elanden en de bever aan. Mocht de bever zich niet laten zien, dan valt er nog genoeg anders te zien!

Wandeltip: Wandeling Natuurpark Lelystad & Gelderse Hout, 15,2 kilometer.

Bekijk de route