Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Het Dommelpad watermolenroute etappe 4: Eindhoven- Sint-Oedenrode

Gebied / Regio
Noord-Brabant
Karakteristiek
Historie
Afstand
25.8km
Soort wandeling
A naar B
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Deze 25,7 km lange etappe voert je langs de watermolens van de Dommel. Helaas zijn een aantal van deze historische molens verdwenen, maar onderweg kom je ook een prachtig exemplaar tegen dat zijn glorie heeft behouden.

Startpunt
Naam
Wandelknooppunt 25, Stichting het Spoelhuis
Straat
Dommelstraat 2A
Postcode
5611 CK
Plaats
Eindhoven
Het Dommelpad Watermolenroute Etappe 4 Eindhoven Sint Oedenrode
Het Dommelpad watermolenroute etappe 4: Eindhoven- Sint-Oedenrode. (Foto: © Narendhar Manimohan van Getty Images Pro)

Laat je meevoeren door het Dommelpad, een 125 kilometer lange wandelroute van Peer naar het bruisende ’s-Hertogenbosch. Met zes dagetappes van gemiddeld 20 kilometer biedt deze route een reis door tijd en landschap. Wandel met de rivier mee naar het noorden en ontrafel de geheimen van de watermolens. Of ga stroomopwaarts naar het zuiden en bewonder de weelderige natuur die deze rivier al eeuwen voedt.

Schimmelse Watermolen

De Schimmelse, ook wel bekend als de Woenselse watermolen, was in de 19e eeuw de grootste watermolen in de omgeving. Hier werd koren gemalen, olie geperst en wol bewerkt. In 1867 werd de molen uitgebreid met een meelfabriek, aangedreven door een stoommachine. Helaas werd de molen in 1955 illegaal gesloopt om plaats te maken voor het universiteitsterrein van Eindhoven. Een herinneringsmonument markeert nu de plek waar deze bedrijvige molen ooit stond.

Het Dommelpad Watermolenroute Etappe 4 Eindhoven Sint Oedenrode Schimmelse Watermolen
Schimmelse Watermolen. (Foto: © Ronald Bakker)
Het Dommelpad Watermolenroute Etappe 4 Eindhoven Sint Oedenrode Hooydonkse Watermolen
Hooydonkse Watermolen. (Foto: © Björn Snelders / VisitBrabant)

Hooydonkse Watermolen

De Hooydonkse watermolen, aangedreven door de Dommel, dateert uit de 12e eeuw en was ooit eigendom van het nabijgelegen klooster. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog ging de molen in vlammen op, maar hij werd later herbouwd. De molen is gebruikt voor diverse doeleinden, zoals het malen van koren, het slaan van olie en het zagen van hout. Vandaag de dag bestaat de molen uit twee houten gebouwen met rieten daken, deels over het water gebouwd. Wandel door naar het idyllische molenwiel en de nabijgelegen kapel, een herinnering aan de kloosterperiode.

Sonse Watermolen

De Sonse watermolen, waarvan nu niets meer over is, was vermoedelijk een dubbele molen. Eén deel was een leengoed van de hertog, terwijl het andere particulier bezit was. Toen er in 1740 een windmolen in de buurt werd gebouwd, raakten de watermolens buiten gebruik. Uiteindelijk werden ze afgebroken. De plek ademt echter nog steeds geschiedenis en nodigt uit tot een korte pauze om je de molens voor te stellen zoals ze ooit waren.

Molen van Wolfswinkel

Van de Molen van Wolfswinkel resteert alleen nog het molenhuis, maar in de middeleeuwen was deze molen een belangrijk centrum van activiteit. Hier werd koren gemalen, olie geslagen en later ook wol vervilt in een volmolen. Bij de molen lag een sluis waarmee de waterstand werd geregeld, een slim stukje techniek in die tijd. Begin 20e eeuw werden de molens afgebroken, maar het molenhuis biedt nog een kijkje in het verleden.

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Visit Brabant. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden.

Download route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.

Praktische informatie

  • De route is te bewandelen via de knooppuntenpaaltjes
  • Een rustpauze onderweg neem je bij de vele cafe's en restaurants onderweg, bijvoorbeeld Restaurant 't Kleijn Geluck in Son
  • Op deze route zijn honden niet toegestaan