Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Het Dommelpad watermolenroute etappe 1: Peer - Pelt

Gebied / Regio
Noord-Brabant
Karakteristiek
Historie
Afstand
22.5km
Soort wandeling
A naar B
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren niet toegestaan

Tijdens deze 22,5 km lange wandeltocht ontdek je maar liefst vijf historische watermolens in Peer en Pelt. Van molens die eeuwenlang graan maalden tot molens met een unieke functie als volmolen of slagmolen: deze route dompelt je onder in de rijke geschiedenis van waterkracht en vakmanschap.

Startpunt
Naam
Wandelknooppunt 309
Straat
Markt 2
Postcode
3990
Plaats
Peer (België)
Het Dommelpad Watermolenroute Etappe 1 Peer Pelt
Het Dommelpad watermolenroute etappe 1: Peer - Pelt. (Foto: © GAPS van Getty Images Signature)

Het Dommelpad slingert zich over 125 kilometer van het Belgische Peer naar het historische ’s-Hertogenbosch – of andersom, afhankelijk van hoe jij het avontuur wilt beleven. Deze wandelroute is verdeeld over zes dagen, met etappes van ongeveer 20 kilometer per dag. Volg de stroom van de Dommel van zuid naar noord en ontdek onderweg de verhalen van oude watermolens, of ga stroomopwaarts en laat je verrassen door de rijke natuur langs de oevers van deze schilderachtige rivier.

Peerder Watermolen

De Peerder watermolen, gebouwd in de veertiende eeuw, was ooit eigendom van de stad Peer. Boeren waren verplicht hier hun graan te laten malen, omdat het een zogenaamde dwangmolen was. Wat deze molen bijzonder maakt, is dat het de enige bovenslagmolen langs de Dommel was. Dankzij het grote verval en de smalle beek kon het water van bovenaf op het rad storten. Helaas werd het maalwerk in 1966 afgebroken, maar de molen blijft een fascinerende herinnering aan het verleden.

Het Dommelpad Watermolenroute Etappe 1 Peer Pelt Peerder Watermolen
Peerder Watermolen. (Foto: © Agentschap Onroerend Erfgoed)

Kleine Brogel Molen

Deze molen is een kleiner replica van de Wedelse molen, gebouwd door een knecht die zijn kennis meenam. In de dertiende eeuw werd de molen eigendom van de abdij van Floreffe en diende als volmolen. Hier werd wollen stof stevig en dicht gemaakt door langdurig stampen en kneden, een essentieel proces in de bloeiende laken- en linnennijverheid. Na de teloorgang van die industrie werd de molen opnieuw gebruikt als graanmolen.

Wedelse Molen

Met een geschiedenis die teruggaat tot de achtste eeuw is de Wedelse molen een van de oudste watermolens in de lage landen. Het huidige stenen molenhuis dateert uit 1756, maar het oorspronkelijke gebouw was van leem. De molen heeft een rijke geschiedenis en werd in 1974 omgetoverd tot een taveerne, waar je vandaag de dag nog steeds kunt genieten van de unieke sfeer.

Het Dommelpad Watermolenroute Etappe 1 Peer Pelt Wedelse Molen
Wedelse Molen. (Foto: © Laura Brusselaers, Wikimedia)
Het Dommelpad Watermolenroute Etappe 1 Peer Pelt Bemvoortse Molen
Bemvoortse Molen. (Foto: © Gemeente Pelt)

Bemvoortse Molen

Deze molen behoort tot de oudste van de regio en is nog steeds operationeel. De naam verwijst naar een 'voorde', een doorwaadbare plek in de Dommel, en 'bem', wat staat voor vlechtwerk dat waarschijnlijk de oever verstevigde. Op zaterdagochtenden kun je de molenaars aan het werk zien en het indrukwekkende mechaniek in actie bewonderen.

Bekijk de route

Wil je meer informatie over deze route en - of over dit gebied? Ga naar de website van Visit Brabant. Hier is het ook mogelijk om een routebeschrijving te downloaden.

Download route

Help ons mee

Heb jij de route gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.

Praktische informatie

  • De route is te bewandelen via de knooppuntenpaaltjes
  • Een rustpauze onderweg neem je bij de vele cafe's en restaurants onderweg, bijvoorbeeld De Boskar in Pelt (BE)
  • Op deze route zijn honden niet toegestaan