Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De favoriete wandelroutes van… Ivonne Calis

In deze rubriek vertelt een wandelaar over zijn of haar top-5 van favoriete wandelroutes in Nederland. Wandel met Ivonne Calis van Myfootprints mee aan de hand van haar wandel top 5 door Nederland, nu te lezen op Wandel.nl.

Glooiend landschap

Wandelen en liefde voor de natuur zijn Ivonne Calis met de paplepel ingegoten. Sinds 2014 deelt ze haar mooiste wandelingen, dicht bij huis en tijdens (verre) reizen, op haar reis- en outdoorblog Myfootprints. Voor Wandel.nl stelde Ivonne haar top 5 samen.

1. Meijendel (Zuid-Holland)

Ivonne: “Door een lezer van mijn blog werd ik getipt om de duinen van Meijendel, bij Wassenaar, te gaan bekijken. Het gebied kent een enorme variatie aan landschappen. Het zand is altijd in beweging, in het voorjaar bloeien meidoorns en in de herfst zijn er veel paddenstoelen te vinden. Door de vele hoogteverschillen kun je regelmatig ver over het gebied uitkijken. De vele waterplassen zitten vol vogels. In de vroege ochtend en tegen de schemering laten veel reeën zich zien en als je geluk hebt, kom je oog in oog te staan met een vos.”

In het duingebied van Meijendel zijn meerdere wandelroutes uitgezet, die je los kunt lopen of aan elkaar kunt plakken, eventueel in combinatie met een stuk over het strand. De meeste routes beginnen bij bezoekerscentrum De Tapuit. Wil je wat eten of drinken, dan kan dat bij Boerderij Meyendel.

Meijendel
Foto: Ivonne Calis
Grote boom in herfstkleuren
Foto: Ivonne Calis

2. Trage Tocht Rheden (Gelderland)

Ivonne: “De Trage Tocht Rheden is de eerste Trage Tocht die ik liep en staat nog steeds op nummer één. Een uitdagende route door het bos en over de glooiende heuvels van het Nationaal Park Veluwezoom. Een flinke kuitenbijter, maar o zo mooi. De uitzichten onderweg zijn fenomenaal. Mijn favoriete seizoen voor deze route is de herfst, wanneer de bossen hun mooiste kleuren laten zien en je overal paddenstoelen kunt vinden. Ook in de zomer, wanneer de heide op de Posbank bloeit, is het een echte aanrader.”

Wandeldeskundige Rob Wolfs ontwikkelde in samenwerking met de Wandelzoekpagina een serie Trage Tochten, waarvan Ivonne groot fan is. De Trage Tocht Rheden (13 km) is er een van en start vanaf het station in Rheden. De route gaat, zoveel als mogelijk is, over onverharde paden en langs een zo gevarieerd mogelijk landschap. Vergeet niet om een bezoek te brengen aan het bezoekerscentrum van Nationaal Park Veluwezoom of drink wat op het terras van Paviljoen de Posbank.

3. Walk of Wisdom (Gelderland)

Ivonne: “De Walk of Wisdom is een Nederlandse pelgrimstocht door het Rijk van Nijmegen. Een route van bezinning die gebruikmaakt van het Streekpad Nijmegen en diverse andere wandelroutes en deze op vernuftige wijze aan elkaar knoopt. De wandeling brengt je door de waterrijke, nieuwe natuur van de Ooijpolder en de Gelderse Poort. Daarnaast wandel je door het Duitse Reichswald, de uiterwaarden van de Waal en over de heidevelden bij Mook. Naast die mooie natuur ervaar je tijdens het wandelen ook de historie die de regio tekent. Van Romeinse handelswegen, eeuwenoude bedevaartsplaatsen en kastelen tot vestingstadjes als Grave.”

De Walk of Wisdom (136 km) start bij de Stevenskerk in Nijmegen. Het leuke is dat de route perfect is op te splitsen in kleinere wandelingen en op meerdere plekken is te starten. Daardoor ligt hij ook binnen het bereik van mensen die minder tijd hebben of niet zoveel kilometers kunnen maken.

Grazende koeien met Nijmegen op de achtergrond
Foto: Ivonne Calis
Vennen
Foto: Ivonne Calis

4. De Malpie (Noord-Brabant)

Ivonne: “Wie in Brabant wandelt, kan niet om de vele prachtige vennen, het stuifzand en de uitgestrekte bossen heen. De Malpie ligt vlakbij mijn eigen woonplaats, brengt al deze elementen samen en gooit ook nog wat heide in de mix. Er is geen echte uitgezette route, maar je kunt eenvoudig zelf een route samenstellen via de wandelknooppunten. Het is een makkelijke, redelijk vlakke wandelroute die in elk jaargetijde mooi is, zeker als het zonnetje zich laat zien. Onderweg staan er op diverse plekken bankjes, zodat je lekker kunt zitten en genieten van al het moois dat je ziet.”

Ivonne heeft routes in De Malpie gelopen vanaf beide startpunten, de Pater Aartslaan in Borkel en Schaft of vanaf de Venbergse molen bij Valkenswaard, maar de eerste raadt ze aan.  

5. N70 (Gelderland)

Ivonne: “Een van de bijzondere dingen aan de N70-wandelroute vind ik de hoogteverschillen in het landschap. De wandeling voert je over maar liefst acht bergen, met namen als de Sterrenberg, Boterberg en Duivelsberg. Onderweg kom je door bossen, langs weides en door schilderachtige lanen. Op diverse plekken heb je een geweldig uitzicht op de beneden gelegen Ooijpolder en het Oliemolendal. Bij helder weer kun je in de verte zelfs Arnhem en Oosterbeek zien liggen. Ook voor deze route is mijn favoriete jaargetijde de herfst. Vergeet geen tas mee te nemen, rond de Duivelsberg ligt het in die tijd vol met tamme kastanjes!”

De N70-wandelroute (16 km) is een rondwandeling in het Rijk van Nijmegen. Een enorm gevarieerde route met behoorlijke hoogteverschillen en prachtige vergezichten. Al jarenlang is de route geliefd bij wandelaars en natuurliefhebbers en ook Ivonne is fan geworden.  

Wat is jouw top-5?

Wat zijn jouw favoriete wandelroutes in Nederland? Laat het ons weten via redactie@wandel.nl. Zet in de onderwerpregel van je mail 'Favoriete wandelroutes'. De redactie neemt vervolgens contact met je op.

Glooiend landschap
Foto: Ivonne Calis