Zeeuwse winterwandeltocht: een warme start van 2020

Een kop koffie bij start en finish, mooie uitzichten over het Zeeuwse landschap en zelfs bloeiende madeliefjes langs de kant van de weg. De Zeeuwse winterwandeltocht zorgde voor de deelnemers voor een warme start van hun wandelseizoen. Evi in 't Anker liep mee en maakte een reportage.
Wandelaar Hans Lenaerts tijdens de Wintertocht in Vlissingen Wandelaar Hans Lenaerts tijdens de Wintertocht in Vlissingen

Tekst en foto's: Evi in 't Anker

Het is 8.30 uur, zaterdagmorgen. De straten van Vlissingen zijn nog donker en stil. Toch zijn er al aardig wat mensen op de been. Verschillende kleurrijke jassen en stevige rugzakken stromen in dezelfde richting. Ze komen samen in het knusse clubhuis van de lokale wandelvereniging WIK. Met een kop koffie stoomt iedereen zich klaar voor de start van de jaarlijkse Winterwandeltocht.

Deelnemers uit Zeeland, België en Brabant vertrekken op 18 januari voor een uitgezette route van 10, 15, 20 of 30 kilometer. Met frisse moed beginnen ze aan hun eerste stappen van het nieuwe jaar. Met een aardige groep doorkruisen de wandelaars een Vlissingse woonwijk om vervolgens de uitgestrekte Zeeuwse grond te betreden. Precies op tijd, want de opkomende zon beschijnt lucht en landschap met haar warme kleuren. Het is een mooie dag.

Gaan en genieten

“De meibloemetjes bloeien al”, merkt Hans Lenaerts op. En inderdaad: verschillende madeliefjes hebben al een plaatsje veroverd langs de kant van de weg. “Dat zijn van die dingen die mij dan opvallen”, gaat hij verder. Waar anderen recordtempo’s proberen te lopen, geniet Hans zichtbaar van zijn omgeving. Voortdurend wijst hij naar de roofvogels, paddenstoelen en paarden en tussendoor maakt hij een praatje met de boer. Hartelijk lacht hij als een groepje renners hem inhaalt. Door zijn diabetes en artrose in zijn knie kan Hans de groep niet meer bijhouden, maar dat houdt hem niet tegen. Hij zit bij vier wandelverenigingen en wandelt vrolijk door.

Van links naar rechts: Hans, Johan, Theo Van links naar rechts: Hans, Johan, Theo

Wandelplannen voor 2020

De meeste wandelaars hebben in hun leven al aardig wat kilometers gelopen. Een aantal hebben de Vierdaagse Nijmegen van hun lijstje afgevinkt, maar de meesten trainen nu voor de Zeeuwse Kustmarathon. Zo ook Johan Smalleghange en Hans den Braber. Deze overbuurmannen zijn de zeventig gepasseerd, maar hebben aardig de pas erin. Al vijf jaar wandelen ze samen tochten van KWBN. Johan kijkt even of ze nog op schema lopen. Op zijn telefoon houdt hij het aantal kilometers per uur bij. Maar daar doen ze het niet voor: “We wandelen voor de ontspanning en om een beetje in beweging te blijven.” Bij de duinen van Dishoek worden de mannen ingehaald door een fanatieke wandelaar. Theo Smit liep eerder een tocht van 100 kilometer in 24 uur en is organisator van de nachttocht van de Kustmarathon. Samen met zijn wandelmaatje Anita blijft hij even een praatje maken, maar al snel zegt hij: “Zullen we maar weer gas geven, Anita?” En weg zijn ze.

Na 10 kilometer komt iedereen weer terug in het clubhuis voor een korte stop. Op vele voorhoofden verschijnen glinsterende druppels. Opwarmen is niet nodig, maar een verse groentenbol gaat er wel in. Dan stappen ze weer verder, klaar voor het nieuwe jaar.

Bekijk hieronder meer sfeerbeelden van de Zeeuwse winterwandeltocht

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?