Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Deel 3: De mooiste meerdaagse natuurwandelingen in Nederland

Verdwalen in het overweldigende natuurschoon op de Veluwe, stuwwallen bedwingen in en rondom de oudste stad van Nederland en eeuwenoude stadjes en de imposante Deltawerken in Zeeland en Zuid-Holland. Ontdek de schoonheid van Nederland-wandelland met deze 3 prachtige trektochten.

Hert op de veluwe
Hert op de Veluwe (foto: ©Artur Asker)

In samenwerking met SNP Natuurreizen. Een reisorganisatie met duurzaamheid in zijn vezels en met zorg voor de wereld om ons heen, die sinds 1984 wandelreizen organiseert.

7 dagen van de radar op de Veluwe

Wie ‘even helemaal weg’ wil in Nederland, denkt al snel aan de Veluwe. De groene vlek op de landkaart spreidt zich uit van Zwolle in het noorden tot Arnhem in het zuiden en beslaat meer dan 90.000 hectare. Daarmee is dit niet alleen het grootste natuurgebied in ons land, maar ook het grootste aaneengesloten natuurgebied van Europa. Horen we daar iemand ‘wandelen, wandelen, wandelen!’ denken?

Met de Trans-Veluwe-route van SNP Natuurreizen verken je in 7 dagen tijd de mooiste plekjes van de Veluwe. Je volgt tijdens je tocht een deel van de populaire Edelhertrail, een route van in totaal 440 kilometer van de Veluwe tot Monschau in Duitsland. Het traject en de naam zijn niet lukraak gekozen: idee hierachter is dat het edelhert deze route zou kunnen kiezen als 'ie door ons land zou trekken.

De Trans-Veluwe-route
De Trans-Veluwe-route

Het aanbod aan natuurlijke (en culture) pracht onderweg is oneindig. Van de mooie paadjes over het Hulsthorsterzand, langs bosbeekjes en over het betoverend mooie landgoed van Kasteel Staverden. Dansende bomen van het Speulderbos en de Houtdorperheide tonen je de weg, steeds verder de wildernis in. En dan ineens doemt daar het monumentale Radio Kootwijk op, een bizar gezicht midden in de natuur.

De Veluwezoom en de Posbank, met prachtige uitzichten, ontbreken uiteraard niet in deze zorgvuldig uitgestippelde best of. En houd ook de verrekijker in de aanslag, want onderweg kun je herten, reeën, zwijnen of misschien zelfs wolven tegenkomen. De Trans-Veluwe-route is een onvergetelijke ervaring voor iedere wandelliefhebber.

Met SNP Natuurreizen loop je de Trans-Veluwe-route georganiseerd in zeven dagen, waarbij bagagevervoer is inbegrepen.  

Het rijk van Nijmegen
Het rijk van Nijmegen

Kom ‘spienzen’ in Nijmegen en omgeving

Onbekend maakt soms onbemind. Niet dat niemand Nijmegen weet te liggen, maar met de Veluwe om de hoek en Zuid-Limburg niet al te ver weg, wordt deze regio vaak over het hoofd gezien. Zonde, want stad en omgeving lenen zich uitstekend voor prachtige wandelingen. Vrijwel nergens in Nederland vind je zoveel variatie aan landschappen als hier. Kom dus vooral ‘spienzen’ (gluren) in het Rijk van Nijmegen.

Tijdens de driedaagse reis van SNP Natuurreizen wandel je het ene moment over de stuwwal van Nijmegen met fabelachtige vergezichten, vervolgens door 's lands oudste stad (ruim 2000 jaar geleden gesticht door de Romeinen) en niet veel later door de waterrijke Ooijpolder met zijn rijke vogelleven. Onderweg word je vergezeld door de machtige Waal, die in de loop der eeuwen een baan door het landschap heeft gesleten.

En er is meer. De steile hellingbossen van de Duivelsberg, de golvende akkers en velden rondom Groesbeek en de bloemenrijke graslanden en broekbossen van natuurgebied De Bruuk bijvoorbeeld. Of de hooggelegen heidevelden van De Mookerheide, de uitzichten rond het Zevendal en het moerasbos van de Diepen. En dat alles op een steenworp afstand van de Duitse grens. Kortom, een perfect wandelgebied dicht bij huis waar je in een paar dagen tijd een ander stukje van Nederland kunt ontdekken.

Benieuwd naar deze wandelreis? Klik hier voor alle ins en outs op de website van SNP Natuurreizen.

de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden
de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden

Ontdek de veelzijdige Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden

De zee aan je zijde, historische stadjes en de machtige Deltawerken: de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden vormen een fraai decor voor prachtige dagwandelingen. Start in het eeuwenoude Middelburg, dat ooit dienstdeed als handelsstad van de VOC. Dat is terug te zien in de meer dan 1.000 historische gebouwen, de indrukwekkende Koepoort en de ‘Kloveniersdoelen’, die in 1607 onderdak boden aan de schutterijen.

Naast de kleinstedelijke pracht en praal van Middelburg en het nabijgelegen Veere, kun je ook van dichtbij zien hoe Nederland zich wapent in de strijd met de zee. De befaamde Deltawerken mogen niet ontbreken tijdens deze wandeltocht. De bossen, stranden en duinen van Boswachterij Westerschouwen brengen je vervolgens in een compleet andere wereld, weg van al dat werktuigbouwkundig vernuft.

Laat Zeeland achter je en trek door naar Goeree-Overflakkee, waar je Zuid-Hollands grondgebied betreedt. Eenmaal op ‘de vaste wal’ kun je prachtig wandelen over de eindeloze stranden, onder meer op plekken waar zeehondencrèche A Seal zeehonden uitzet. Wie weet spot je er zelf wel een!

Doe je de 7-daagse variant van deze wandeltocht, dan trek je vervolgens door naar natuurgebied De Kwade Hoek. Doordat bij storm de kwelders en duinvalleien volstromen met zout, brak en zelfs zoet water, is hier een gevarieerd milieu ontstaan van meer dan 300 soorten planten. Het maakt De Kwade Hoek tot een belangrijk broedgebied voor vogels: de kievit, veldleeuwerik, roodborsttapuit, kluut en scholekster zijn hier vaak geziene gasten.

Meer weten? SNP Natuurreizen biedt zowel een 5-daagse als 7-daagse app-only-reis aan op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden.