Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Deel 2: De mooiste meerdaagse natuurwandelingen in Nederland

In het pikkedonker turen naar de Melkweg, meeslingeren met de meanderende Dinkel en jezelf vergapen aan eeuwenoude Hanzesteden. En ver hoef je er nooit voor te reizen. In dit artikel nemen we je mee naar drie prachtige Nederlandse wandelgebieden die je tijdens een meerdaagse trektocht kunt ontdekken.

Strand Terschelling
Strand Terschelling

In samenwerking met SNP Natuurreizen. Een reisorganisatie met duurzaamheid in zijn vezels en met zorg voor de wereld om ons heen, die sinds 1984 wandelreizen organiseert.   

Terschelling: wandelen van de Waddenzee naar de Noordzee

Ja, die Terschellingers hebben het goed bekeken. Met een kleine 5.000 mensen op een eiland van 4,5 bij 30 kilometer, waar ze 20% meer zonuren en ook nog eens 20% minder neerslag kennen dan gemiddeld in Nederland. Maar wat vooral fijn is voor de wandelliefhebber: de helft van Terschelling bestaat uit natuurgebied, uiteenlopend van duinvalleien en bossen, tot immense kwelders en wereldbefaamde wadden.

Dark Sky Park Terschelling
Dark Sky Park Terschelling

Wat ons betreft verdient De Boschplaat eenzelfde waardering. Dit is het eerste gebied in Nederland dat de status 'Europees Natuurreservaat' kreeg, en met reden. Wandelen doe je hier langs broedende vogels en een ongekend rijke plantdiversiteit, in een wisselend landschap dat langs een oude bunker en een prachtige berkenvallei voert. Dé publiekstrekker hier is het Dark Sky Park; bij nacht een van de donkerste plekjes van ons land. Waar je bij goed weer de Melkweg kunt zien en heel, héél soms zelfs een vlaagje van het noorderlicht.

Al dat fraais verwerk je terwijl je met je neus in de wind over het Groene Strand loopt. Steile duinen als het Kaapsduin bij de Brandaris en de zeeduinen bieden een fenomenaal uitzicht over het gebied en de zee. Deze plek lijkt ontworpen voor spectaculaire foto's, vooral rond golden hour en blue hour. Karakteristieke dorpjes als West-Terschelling, Lies, Hoorn en Oosterend vormen de kers(en) op de taart.

Met SNP Natuurreizen ontdek je het verrassend veelzijdige Terschelling zelf. De georganiseerde tocht brengt je in vier dagen op plekken waar anderen niet komen.

Bekijk de trektocht over Terschelling
Rivier de Dinkel
Rivier de Dinkel

Laat rivier de Dinkel je leiden door landelijk Twente

Ze vinden het eigenlijk wel prima zo, die Tukkers. Stiekem wonen ze in een van de meest gevarieerde stukjes Nederland, maar dat het grote publiek niet massaal door ‘hun’ achtertuin loopt; ach, joa joa. Vrij vertaald: prima zo. Maar wie op zoek is naar rust, kabbelende watertjes, indrukwekkende Saksische boerderijen en verfijnd lokaal eten moet toch écht eens de wandelschoenen onderbinden en oostwaarts trekken.

Het is maar een fractie van het aanbod, want de streek aan de grens met Duitsland heeft veel meer te bieden. Een dwarsdoorsnede van al het moois krijg je voorgeschoteld langs het Dinkelpad, dat zich van hoogtepunt naar hoogtepunt door het Twentse landschap slingert. Je kunt starten in het sfeervolle kunstenaarsstadje Ootmarsum met zijn oude geveltjes en galerietjes en volgt daarna de Dinkel; de meest actief meanderende rivier van Nederland.

Bij weinig neerslag is dit niet meer dan een lieflijk stroompje door soms idyllisch landschap. Maar de uitgesleten steile oevers en vrij liggende boomwortels verraden zijn wispelturige karakter. Het stromende water leidt je verder over glooiende heuvels langs open velden, houtwallen, lanen en stukken bos met hier en daar een boerenhoeve. Na een dag of vier wandelen weet je het zeker: het is hier inderdaad onmeunig mooi!

Wil je het typisch Twentse coulisselandschap en het Dinkelpad georganiseerd verkennen? Bekijk dan eens de vierdaagse wandeltocht van SNP Natuurreizen.

Bekijk de trektocht door Twente

Wandelen door de IJsselvallei en langs Hanzesteden

Twee prachtige Hanzesteden, landgoederen, beukenbossen en het piepkleine stadje Bronkhorst, waar je doorheen loopt voor je het doorhebt. Nou ja, het is hier zo fraai en zo mooi gelegen dat je er eigenlijk niet omheen kunt. Figuurlijk dan, want het 90 inwoners tellende gehucht is niet meer dan een nano-stipje op de landkaart.

Deventer
Deventer

Dit kleinste – en naar eigen zeggen mooiste – stadje van Nederland is één van de sterren van de show tijdens een afwisselende meerdaagse wandeltocht langs de IJssel. De Hanzesteden Zutphen en Deventer doen er nog een schepje bovenop met hun eeuwenoude kerken en gevels, gezellige straatjes, binnenplaatsjes, grachten en levendige pleinen. Het zijn ideale pleisterplaatsen tijdens je meerdaagse wandeltocht, waarin je de Nederlandse natuur in al zijn pracht ervaart.

De uiterwaarden aan weerszijden van de rivier doen in het voorjaar en de winter bijvoorbeeld dienst als vogelgebieden. Wanneer je het water even links laat liggen en oostwaarts gaat in de richting van Vorden, begint de kasteeldichtheid in razend tempo toe te nemen. Het is goed te zien dat dit weelderige parklandschap ooit een geliefde plek was van de rijke adel. Vooral in het voorjaar, als de bladeren gifgroen van kleur zijn is het hier adembenemend mooi.

Georganiseerd wandelen langs de IJssel en onderweg de prachtige Hanzesteden verkennen? Met de meerdaagse trektocht van SNP Natuurreizen weet je zeker dat je niks mist.

Bekijk de trektocht langs de IJsselvallei en Hanzesteden