Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Reizen

Mullerthal Trail: de mooiste meerdaagse wandeling van Luxemburg

De Mullerthal Trail in Luxemburg is een 112-kilometer-lange wandelroute door het prachtige landschap van de Mullerthal-regio, ook wel bekend als 'klein Zwitserland'. Bewonder de uitgestrekte bossen, kronkelende rivieren, imposante rotsformaties, grotten en middeleeuwse kastelen. We vertellen je meer over de route én tippen je een 3-daags dinerarrangement in de streek!

Schiessentümpel waterval
Schiessentümpel waterval (Foto Flickr: ©Mark Nieno)

Klein Zwitserland

De regio Mullerthal staat ook bekend als 'klein Zwitserland' en is een prachtig gebied in Luxemburg, met schilderachtige landschappen en adembenemende natuur. Je vindt er geen besneeuwde bergtoppen, maar verder doet het zeker niet onder voor Zwitserland. Het gebied wordt gekenmerkt door dichte bossen, diepe valleien, steile rotswanden, geheimzinnige grotten en kristalheldere beekjes die door het landschap slingeren.

afbeelding van de grot Huel Lee.
De Huel Lee. (Foto: © Andre Schösser)
Mullerthal Trail
Foto: ©Tristan Schmurr

Mullerthal is een populaire bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers vanwege de vele goed gemarkeerde wandelroutes en uitdagende paden die het gebied doorkruisen. De Mullerthal Trail is één van de mooiste wandelroutes om het gebied te verkennen. Naast het natuurlijkschoon, biedt de regio ook charmante dorpjes en historische bezienswaardigheden, zoals de kasteelruïnes van Beaufort en de middeleeuwse stad Echternach. Genoeg te beleven dus!

Ontdek het zelf

De 112-kilometer-lange Mullerthal Trail bestaat uit drie lussen met elk een eigen karakter. De routes zijn met elkaar verbonden, maar je kunt ze ook prima als losse etappes wandelen. De paden zijn zeer goed onderhouden en je kunt niet verdwalen door de uitstekende markering. Ondanks de pittige lengte van de routes, zijn de paden voor vrijwel iedereen goed toegankelijk. Dit omdat de moeilijk begaanbare delen zijn aangepast doormiddel van bruggen, vlonders en trappen. Ook kom je geregeld langs kleine stadjes en dorpjes waar je wat te eten en drinken kunt halen. Een zware bepakking is dus niet nodig.

Bewegwijzering Mullerthal Trail (©Tristan Schmurr)
Bewegwijzering Mullerthal Trail (Foto: ©Tristan Schmurr)

Route 1

De eerste route van 36 kilometer leidt van Echternach, met zijn beroemde basiliek en de springprocessie in de lente, naar de plaatsen Rosport, Moersdorf, Mompach en Herborn. De weg kronkelt langs de rivier de Sauer, aan de grens bij Duitsland, en leidt ook naar een Romeinse villa.

Route 2

De tweede route van 38 kilometer loopt door het hart van het Luxemburgse ‘klein Zwitserland’ en voert door Berdorf, Scheidgen, Consdorf en het dorpje Müllerthal. Deze etappe wordt gekenmerkt door ravijnen, grotten, mooie uitzichten en de beroemde waterval Schiessentümpel.

Route 3

De derde route van 38 kilometer is voor liefhebbers van burchten en paleizen. Je kunt de route langs de rivier schwarze Ernz vanuit Müllerthal starten, maar ook vanuit Befort met zijn gelijknamige paleizen, vanuit Medernach, vanuit Fels (Larochette) met zijn mooie paleis, of vanuit Heffingen.

Bekijk de routes

Nog niet uitgewandeld?

Voor de echte kilometervreters zijn de drie hoofdlussen van de Mullerthal Trail te verlengen met zogeheten ‘Extra Tours’. Route 3 kun je verlengen met Extra Tour A van 22 kilometer, C van 13 kilometer en D van 31,5 kilometer. Route 2 kun je verlengen met Extra Tour B van 9 kilometer. De Extra Tours zijn stuk voor stuk mooie routes die je ook los zou kunnen lopen.

Mullerthal Trail
Afbeelding 4 | Mullerthal Trail: de mooiste meerdaagse wandeling van Luxemburg | Bollendorf
Uitzicht over het dorp Bollendorf waar Hotel Restaurant Hauer ligt

De perfecte overnachting in de buurt van de Mullerthal Trail

Wil je meerdere dagen wandelen in dit mooie gebied? Overnacht dan bij het gastvrije 3-sterren Hotel Restaurant Hauer, dat aan de grens met Luxemburg staat op een kleine 10 minuten rijden naar de Mullerthal Trail. Dit familiehotel, in de natuurrijke Eifelregio én aan de oevers van rivier de Sauer, biedt een fijne lunchroom, bar en buitenterras. Hier kun je na jouw wandeling heerlijk ontspannen. 

Het arrangement bestaat uit:

  • 2x overnachten
  • 2x uitgebreid ontbijt
  • 1x driegangendiner
  • Gratis wandelroutes
  • Gratis informatie over de omgeving
  • Gratis parkeren
  • Gratis WiFi
Boek hier

In april 2023 liep er een winactie voor dit arrangement. De winnaar is inmiddels getrokken. Gefeliciteerd Gonnie Smetsers!