Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Nieuws

Wandelnet brengt ode uit aan onverhard wandelen

Onverharde paden staan in Nederland onder druk. Daarom roept Wandelnet wandelaars op om in oktober iedereen te laten weten hoe mooi en belangrijk het is om onverhard te kunnen blijven wandelen.

Oktober, de maand waarin de eerste herfstwandelingen gelopen worden en waarin de week van het landschap plaatsvindt (16-31 oktober). In deze maand brengt Wandelnet een ode aan onverhard wandelen. Aan alle mulle zandwegen, kronkelende karresporen, verende bospaadjes en eenvoudige sporen door de weilanden. Want onverharde paden staan in heel Nederland onder druk. Daarom roept Wandelnet wandelaars op om in oktober iedereen te laten weten hoe mooi en belangrijk het is om onverhard te kunnen blijven wandelen.

Wandelaars onverhard wandelen op zand, Foto: Ad Snelderwaard
Foto: Ad Snelderwaard

“Voor veel wandelaars is onverhard wandelen een heus kwaliteitsaspect. Het is de charme van het onverharde pad die het tempo van jouw tred bepaalt. Op een onverhard pad ben je als wandelaar zelf onderdeel van je omgeving en het is een prachtige tegenhanger van beton en asfalt.” – Ankie van Dijk, directeur Stichting Wandelnet.

Onverhard pad midden in de weilanden

Waarom onverhard wandelen?

Onverharde paden zijn een lust voor de wandelaar; je stapt letterlijk in en door het landschap. Je voelt met je voeten de relatief zachte ondergrond die schokdempend en dus vriendelijk voor je lijf is. Wandelaars lopen het liefst onverhard. En ook planten en dieren profiteren van onverharde paden, de hazelworm mag zich graag opwarmen op het warme zand van een bospad. Er is dan ook een grotere biodiversiteit rondom zandpaden.

Campagne onverhard wandelen

Daarom roepen wij samen met Wandelnet wandelaars op om in oktober een eigen ode aan onverhard wandelen te brengen. Door foto's, filmpjes en verhalen te maken en zoveel mogelijk te delen. Wandelnet selecteerde een aantal prachtige wandelingen in alle provincies over de mooiste onverharde paden.

Campagne onverhard wandelen

Vijf bijzondere type onverhard worden onderscheiden: graspad, zandpad, bospad, karrenspoor en boerenlandpad. Ervaar ze allemaal! Samenwerkingspartner Trage Tochten doet daar nog eens twaalf bijzondere tochten bovenop, allen gratis te downloaden in oktober. Deel je wandelervaring en laat zo anderen weten hoe mooi onverharde paden zijn. En ben je ergens anders een nog mooier pareltje tegengekomen? Laat het weten met de hashtag #ikwandelonverhard.

Bekijk de wandelroutes

"Onverharde paden zijn vaak oude paden. Ze vertellen een verhaal over de geschiedenis van het landschap, over de ruimtelijke ordening, over de infrastructuur en natuurlijk over de mensen die er gebruik van maken. En dat maakt ze zo waardevol." – Rob Wolfs, initiator Trage Tochten.

Afbeelding 4 | Wandelnet Brengt Ode Uit Aan Onverhard Wandelen

Bescherm onverhard wandelen

Helaas staat het onverhard wandelen al een tijd onder druk. Steeds meer paden worden verhard tot bijvoorbeeld een fietspad of worden door terreineigenaren afgesloten. Dit zijn paden die vaak eeuwenoud zijn en daardoor van groot cultuurhistorisch belang.

Bovendien verliezen deze paden hun diversiteit bij verharding. Wandelnet wil daarom iedereen enthousiasmeren die onverhard wandelen een warm hart toedraagt. Op de website verzamelt Wandelnet belangrijk nieuws over bedreigde en beschermde paden en worden handvatten geboden om zelf in actie te komen tegen de vergetelheid van onverharde paden.

Naar wandelnieuws