Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Wandel mee met de eenmalige Mallard Kennedymars

De Slag om de Schelde was één van de grootste en zwaarste militaire operaties tijdens WOII die op Nederlandse bodem plaatsvond. Een strijd waar geallieerden bombardementen uitvoerden, in de hoop Duitse troepen te verjagen. Een vastgelopen offensief van de Tweede Canadese Infanteriedivisie werd door de Duitsers beslecht. Echter niet voor lang. Schotse soldaten zetten de tegenaanval in, de bezetter moest zich gewonnen geven. Een geslaagde operatie onder de codenaam Mallard.

Eva Hopstaken
Wandel Mee Met De Eenmalige Mallard Kennedymars: Mallard viaduct
(Foto: © Johnny de Kok)

In het holst van de nacht

We spreken Stef Traas, directeur van het Bevrijdingsmuseum Zeeland. Vanuit dit museum in Nieuwdorp, waar de slag om de Schelde als een rode draad doorheen loopt, is de start en finish van de mars. Dé plek in Zeeland waar persoonlijke verhalen en de, in de rest van het land enigszins vergeten, geschiedenis in een indrukwekkende tentoonstelling samenkomen.

“Hoewel de eenmalige Mallard Kennedymars pas in het najaar plaatsvindt, zijn we nu al druk bezig met de voorbereidingen van dit evenement,” vertrouwt de vriendelijke Zeeuw ons direct toe. “Hoewel we over een uitgebreid netwerk aan vrijwilligers beschikken, is het toch even een ander soort voorbereiding dan voor onze reguliere Mallard Mars, die we jaarlijks organiseren. Bij deze Kennedymars variant lopen de wandelaars ook ’s nachts. Het is dan ook even puzzelen, wie op welk tijdstip welke post kan en wil bemannen. Ik zal zelf ook in het holst van de nacht mijn bed uit moeten, maar dat heb ik er graag voor over.” 

Wandel Mee Met De Eenmalige Mallard Kennedymars: Bevrijdingsmuseum Zeeland
De start en de finish van de mars bevindt zich bij het bevrijdingsmuseum in Zeeland. (Foto: © Johnny de Kok)

80 Jaar bevrijding

“Delen van Zeeland zijn dit najaar 80 jaar bevrijd. Een bijzonder ijkpunt waar ook zeker veel aandacht aan geschonken gaat worden tijdens de herdenking in zowel in 2024 als in mei 2025. Om het voor wandelaars extra interessant te maken sloegen Theo Klanke van Wandelsport Vereniging Vlissingen: Willen is Kunnen en ik de handen in één. Tachtig jaar bevrijding, tachtig kilometer lopen en dan kom je al snel op een Kennedymars uit.  

Wandel Mee Met De Eenmalige Mallard Kennedymars: kennedy mars
(Foto: © Johnny de Kok)

De route van de Kennedymars overlapt deels het Bevrijdingspad en komt sowieso samen met de reguliere Mallardmars, zodat iedereen, jong, oud, veteraan, burger, langeafstand wandelaar of recreatief loper aan het einde van de tocht, hier bij het museum, samenkomt.” 

De herinnering levend houden

“Met ons museum, maar zeker ook met de Mallardmars en deze eenmalige Kennedymars, willen we de herinnering aan de Slag om de Schelde en de bevrijding levend houden” vervolgt Traas. “Tijdens de tocht kom je langs diverse plekken die je uit de oorlogsjaren kunt herkennen. We geven deze in het routeboekje aan en vrijwilligers bemannen de locaties. Theo, die eerder de ontwikkeling van het Bevrijdingspad, een 135 kilometer lange tocht in het spoor van de bevrijder, op zich nam, is nauw betrokken bij het ontwikkelen van de Kennedymars. Een plek als de Sloedam, wordt zeker aangedaan. Hier tref je nog diverse bunkers die onderdeel uitmaakten van de Duitse verdedigingslinie en je treft hier ook een herdenkingsmonument.” 

Om ook de jeugd geïnteresseerd te maken en te houden, hebben zij de mogelijkheid om voorafgaand aan hun zes kilometer lange wandeling mee te rijden in een van de verschillende historische voertuigen. Die komen niet alleen uit het museum, maar uit heel Nederland. De organisatie verwacht er, net als andere jaren, een stuk of vijftig. 

“We hopen dat iedere deelnemer een mooie, gezellige en indrukwekkende tocht gaat beleven en men tijdens de wandeling de achtergrond van deze tocht goed zal ervaren”,  laat Traas tenslotte weten. 

Wandel Mee Met De Eenmalige Mallard Kennedymars: Route Kennedymars
Loop tijdens de Kennedymars langs diverse bunkers en herdenkingsmonumenten. (Foto: © Johnny de Kok)

Meer info:

  • De eenmalige Mallard Kennedymars start op vrijdagavond 25 oktober 22.00 uur. Uiterlijk finishtijd zaterdag 26 oktober 17.00 uur.  
  • Aan de eenmalige Kennedytocht kunnen maximaal 150 wandelaars deelnemen. 
  • Op 26 oktober wordt de reguliere Mallardmars georganiseerd met korte(re) afstanden van 6, 13, 27 en 36 kilometer. 
Bekijk de wandeltocht