Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Sanne wandelt lang(e afstanden) met… Sebastiaan van Nieuwenhuizen

Lange afstanden wandelen. Velen moeten er niet aan denken, anderen zijn nieuwsgierig, maar er zijn niet zoveel wandelaars die de uitdaging opzoeken van Kennedymarsen en lange afstanden. Hoogste tijd om deze discipline van het wandelen eens nader uit te lichten. In deze serie volgen we Sanne Heymann, die in gesprek gaat met mede-langeafstands-gekkies. Met in deze aflevering: Sebastiaan van Nieuwenhuizen.

Sanne Heymann
Sanne wandelt lang(e afstanden) met… Sebastiaan van Nieuwenhuizen
(Foto © Sebastiaan van Nieuwenhuizen)

Of je hem nu een lange-afstandsroller of lange-afstandswandelaar noemt, dat maakt Sebastiaan (47 jaar) niet zoveel uit. Zolang je hem maar wel zélf laat bepalen wat hij wel of niet kan. En dat hij veel kan, dat weet ik sinds ik hem in 2023 bij de start van de Dodentocht ontmoette en hem daarna online ben blijven volgen. Want, rolstoel of niet, er zijn maar weinig uitdagingen die Sebastiaan uit de weg gaat. Tot en met extreme afstanden aan toe….

Sanne wandelt lang(e afstanden) met… Sebastiaan van Nieuwenhuizen
De 4Daagse volbracht (Foto © Sebastiaan van Nieuwenhuizen)

Mentale uitlaatklep

Ben je altijd al zo sportief geweest?

“Ja, dat heeft er eigenlijk altijd al in gezeten. Het is dan ook niet zo gek dat ik al vroeg voor een militair beroep heb gekozen. Goede conditie en kracht horen daarbij. Het is onderdeel van wie ik ben. Ook nadat ik op mijn achttiende een zwaar ongeluk heb gehad, waarbij mijn hele leven in één klap op zijn kop stond en ik in een rolstoel belandde, is sport altijd een centrale factor gebleven. Ik heb het nodig om mijn lijf in conditie te blijven houden, maar het is zeker ook een mentale uitlaatklep. Alhoewel de grootste bewijsdrang er inmiddels wel vanaf is.”

Grenzen opzoeken en relativeren

Waar komt die bewijsdrang vandaan?

“Ik denk dat het enerzijds wel onderdeel is van wie ik ben. Ik houd ervan grenzen op te zoeken en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Maar na mijn ongeluk heb ik ook echt wel een tijd gehad dat ik ver over die grenzen heen ging. Puur om te laten zien en te bewijzen wat ik nog allemaal kon. En ik kan ook wel veel, maar uiteindelijk ben ik net als ieder ander ook maar gewoon een mens. Door de jaren heen heb ik dus ook wel beter leren relativeren. Ik doe ik de dingen meer vanuit mijzelf. Omdat ik ze leuk vind.”

Sanne wandelt lang(e afstanden) met… Sebastiaan van Nieuwenhuizen
Geen uitdaging is te gek (Foto © Sebastiaan van Nieuwenhuizen)
Sanne wandelt lang(e afstanden) met… Sebastiaan van Nieuwenhuizen
Gefascineerd door wandelen in de nacht (Foto © Sebastiaan van Nieuwenhuizen)

Energie van nieuwe uitdagingen

En wat is er zo leuk aan wandelen en specifiek lange afstanden wandelen?

“Toch ook wel die uitdaging. Nieuwe avonturen aangaan en onderzoeken wat je allemaal wel of niet kan. Daar krijg ik gewoon letterlijk energie van. Het begon met een Kennedymars in Hellendoorn, waar ik onder andere gefascineerd raakte door het wandelen in de nacht. Dat is zo’n andere beleving! Zo stil en zo sereen. Van daaruit ben ik dus verder gaan kijken naar andere tochten en kwam ik onder andere uit bij de Dodentocht. Tja, en als je die eenmaal hebt gedaan, dan kom je al snel uit bij de vraag: wat is de langste georganiseerde tocht in Nederland die je kunt doen? En zo stond ik afgelopen september aan de start van Nijmegen-Rotterdam.”

160 kilometer blijft 160 kilometer

Het was voor het eerst dat iemand in een rolstoel die tocht volbracht. Hoe ging dat?

“Goed. Het scheelt dat ik als rolstoeler redelijk mobiel ben. Ik kan uit de rolstoel stappen en deze over een hekje heen tillen. Maar meestal zijn er ook wel andere wandelaars in de buurt die mij even kunnen of willen helpen. Ook bij Nijmegen-Rotterdam was dit het geval. Ik voel me dan vaak wel bezwaard, maar aan de andere kant is het ook wel mooi dat wandelaars in zo’n tocht naar elkaar omkijken. Andersom help ik ook iemand anders, als diegene extra water of wat te eten nodig heeft bijvoorbeeld. Je zit toch met z’n allen in hetzelfde schuitje en of je nu wandelt of rolt, 160 kilometer blijft 160 kilometer.”

Sanne wandelt lang(e afstanden) met… Sebastiaan van Nieuwenhuizen
Moment van rust (Foto © Sebastiaan van Nieuwenhuizen)
Sanne wandelt lang(e afstanden) met… Sebastiaan van Nieuwenhuizen
Sebastiaan gaat geen uitdaging uit de weg (Foto © Sebastiaan van Nieuwenhuizen)

Zelf bepalen wat kan

Maar de ondergrond van die kilometers maakt wel verschil lijkt me.

“Zeker. Als het asfalt glad is of we gaan bergaf, dan heb ik daar in mijn rolstoel absoluut profijt van. Aan de andere kant vind ik juist daarom de onverharde stukken een extra uitdaging. Die geven me stiekem zelfs een extra boost. Dan komt toch die bewijsdrang weer naar boven. Het laten zien van ‘het kan wel!’ Eén keer heb ik gehad dat een organisatie mij niet wilde laten meedoen met een tocht. Het was te nat, te drassig en ze waren niet bereid om samen met mij te kijken naar alternatieven. Dat raakte mij wel. Ik vind het niet erg als iets niet kan, maar dat wil ik dan graag zélf bepalen en ervaren. Ik weet wat ik kan en wat mijn mogelijkheden zijn, dus ik wil ook de vrijheid voelen om daar zelf over te kunnen beslissen.”

 

Op alles voorbereid

Hoe bereid jij je eigenlijk voor op zo’n lange tocht?

“Qua training zorg ik voor voldoende afwisseling. Gemiddeld ga ik twee avonden in de week op pad om een uur flink door te rollen, daarnaast doe ik ook echt voor mijn plezier verschillende tochten in het weekend met mijn vriendin en/of vrienden. Omdat mijn houding in de stoel erg belangrijk is, doe ik ook aan krachttraining en core stability. Eenmaal op pad tijdens een lange tocht, ben ik redelijk self supporting. Aan mijn rolstoel heb ik een rugtas hangen met voldoende eten en drinken, maar ook zaken als regenkleding, een isolatiematje en natuurlijk een bandenplakset. Wat dat betreft ben ik nog steeds een echte militair. Ik laat liever niks aan het toeval over.”

 

Sanne wandelt lang(e afstanden) met… Sebastiaan van Nieuwenhuizen
Self supporting onderweg (Foto © Sebastiaan van Nieuwenhuizen)
Sanne wandelt lang(e afstanden) met… Sebastiaan van Nieuwenhuizen
Trots aan de finish (Foto © Sebastiaan van Nieuwenhuizen)

Maak het behapbaar

Wat zou jij als tip willen meegeven aan wandelaars die voor het eerst een lange afstand overwegen?

“Maak het behapbaar. Denk niet ‘Ik ga 80/100/160 kilometer wandelen’, maar deel de tocht op in blokjes. Loop van rust naar rust, zo maak je de afstand in je hoofd kleiner. Langer lopen is vooral een mentale uitdaging. Als je 50 kilometer kan wandelen, dan kun je ook 100 kilometer wandelen. Heb dus vertrouwen in je lijf en probeer er onderweg ook van te genieten. Want het feit dat je deze uitdaging aangaat is al fantastisch. En – ook als notitie aan mijzelf – daar mag je achteraf zeker trots op zijn!”

 

Geluk en Centurion

Heb je zelf nog mooie uitdagingen op de planning staan?

“Absoluut! Ik wil volgend jaar sowieso weer meedoen aan de Dodentocht, maar dan ‘hardlopend’. Samen met een vriend ga ik proberen de 100 kilometer zo snel mogelijk te volbrengen. Daarnaast lonkt stiekem ook de titel Centurion. Ik ben me er een beetje over aan het inlezen en hoe meer ik erover weet, hoe meer het begint te kriebelen. Uiteindelijk houd ik er gewoon van om buiten mijn comfortzone de uitdaging op te zoeken. Het geeft mij een gevoel van geluk en het gevoel dat ik leef.”

Sanne wandelt lang(e afstanden) met… Sebastiaan van Nieuwenhuizen
De uitdaging begint buiten je comfortzone (Foto © Sebastiaan van Nieuwenhuizen)

Ben jij ook een 'wandelgekkie' op de lange afstand?

Ben jij zelf ook een 'wandelgekkie' op de lange afstand? Breng de redactie van Wandel.nl op de hoogte van jouw bijzondere wandelavonturen, via redactie@wandel.nl o.v.v. 'Alle wandelgekkies verzamelen'. Wie weet kunnen we je een keer interviewen!

Sanne Heymann (39 jaar) is een kleurrijke lange afstandswandelaar en wandelvlogger. Als verhalenverteller is ze dol op het verzinnen van nieuwe verhalen en avonturen, maar liever voert ze deze avonturen ook uit. Benieuwd naar wat ze allemaal te vertellen heeft? Volg haar wandelvlogs op YouTube of haar leven (inclusief Lange Man, twee katten en een bejaarde hond) op Instagram.