Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Thermosflessen

Waar moet je op letten bij de aanschaf en bij het gebruik van een thermosfles? Wandel.nl geeft tips.

Man drink koffie uit thermosfles

Als je een tocht door de winterse kou loopt, is een kop warme en dampende koffie of thee de ultieme beloning. Met een thermosfles heb je altijd warme drank bij je. Maar waar moet je op letten als je een thermosfles gaat kopen? Ook geven we je een paar gebruikstips.

Hoe werkt een thermosfles?

Eerst kijken we naar de werking van een thermosfles. Door de dubbele wand van de fles blijft de inhoud warm. Tussen de twee wanden zit vacuüm getrokken lucht. Hierdoor komt de inhoud van de fles niet in contact met de temperatuur buiten de fles. Dit geldt ook voor warmte, dus je kunt een thermosfles ook goed gebruiken om in de zomer je drinken koel te houden.

Er gaat in koude omstandigheden helaas ook warmte via de fles verloren, vooral via de kunststof sluitdop. Een goede thermosfles verliest zo min mogelijk warmte en houdt je drank ook na een paar uur wandelen nog op temperatuur. De meeste thermosflessen zijn gemaakt van roestvrij staal (RVS). Dit materiaal isoleert goed en is bovendien gemakkelijk schoon te maken.

De maat van de fles

Er zijn thermosflessen in diverse maten te krijgen. Hoe groter de fles, hoe meer gewicht je mee moet dragen. Koop een fles met een inhoud waar je precies genoeg aan hebt. Dit hangt er uiteraard van af hoe lang je gaat wandelen en met hoeveel personen je van de thermosfles gebruik maakt. Ook als het koud weer is verlies je vocht, dus zorg ervoor dat je ook dan voldoende drinken meeneemt.

Thermosflessen in alle soorten en maten
Thermosflessen in alle soorten en maten, foto: Flickr - www.yourbestdigs.com

Gebruiksgemak

De fles mag natuurlijk niet lekken. Niets vervelender dan koffie of thee tussen de spullen in je rugzak. Verder is ook het gebruiksgemak een aspect om rekening mee te houden bij de aanschaf. Er zijn thermosflessen met een draaidop of met een drukknop. Tijdens een test van thermosflessen door het tv-programma Kassa bleek een paar jaar geleden dat de traditionele draaiknop over het algemeen beter isoleert dan de drukknop. Een drukknop is wel praktischer in gebruik, omdat je geen losse dop hoeft vast te houden tijdens het schenken.

Let er ook op dat de beker van de thermosfles een prettig formaat heeft. Van het meenemen van een losse beker wordt je rugzak alleen maar zwaarder. Er zijn ook thermosflessen op de markt die een dop hebben waarmee je rechtstreeks uit de fles kunt drinken (de Hydro Flip sluiting van Hydro Flask). Handig als je tijdens het lopen wilt drinken, want dan hoef je de inhoud van de fles niet eerst in een beker te schenken. Let er wel op dat de drank in de fles niet te heet is.

Verschillende prijzen

Er bestaan aanzienlijke prijsverschillen tussen thermosflessen: je hebt al een thermosfles voor minder dan 10 euro, terwijl de duurste exemplaren rond de 100 euro kosten. Dat een goede thermosfles helemaal niet zo duur hoeft te zijn, bewijst de test van Kassa uit 2015. De beste fles (van het merk Leifheit) kostte 12 euro, terwijl duurdere flessen juist een laag rapportcijfer kregen.

Thermosfles

Gebruikstips

Tot slot nog een paar tips om je thermosfles zo goed mogelijk te gebruiken:

1. Vul de thermosfles van te voren met kokend water om deze alvast op temperatuur te brengen. Hierdoor koelt je drank niet al af tijdens het vullen van de fles. Laat het kokend water kort in de fles zitten voordat je het afgiet en je de warme drank in de thermosfles giet.

2. Open de fles zo min mogelijk (alleen als je gaat drinken) en ook zo kort mogelijk, want als de fles open is gaat er warmte verloren.

3. Een volle fles houdt de warmte het beste vast. Neem je meerdere thermosflessen mee, drink ze dan één voor één leeg.

4. Vervang de fles als deze een deuk heeft (bijvoorbeeld nadat je de fles hebt laten vallen). Door de deuk is de isolerende tussenlaag niet meer intact, waardoor de fles minder isolatie heeft.

5. Maak de thermosfles na gebruik schoon met een afwasborstel. De meeste thermosflessen kunnen niet in de vaatwasser. Droog de fles van binnen goed af, om schimmel te voorkomen.

6. Bewaar de thermosfles altijd geopend, dus zonder de dop erop. Op die manier blijft de fles van binnen fris.