Wandelroutes bij steden: Amersfoort

Wandel.nl plaatst de komende tijd elke week een overzicht van wandelroutes rondom een grote stad. In dit overzicht is Amersfoort aan de beurt en naast dat de stad is uitgeroepen tot 'Groenste stad van Europa' zijn er genoeg andere redenen om hier lekker te wandelen.

Boomgaard Coelhorst, foto: Wikimedia - Ilse van Ekris Boomgaard Coelhorst, foto: Wikimedia - Ilse van Ekris

In 2007 won Amersfoort de titel voor ‘Groenste Stad van Europa’ toegekend door Entente Florale. De stad dankt haar titel aan het beleid dat Amersfoort voert om haar natuur te behouden. En mede door dit beleid is het zo heerlijk om bij deze stad te wandelen.

Ommetje over Landgoed Coelhorst

Tussen de weidse Eempolder en de stad Amersfoort ligt het eeuwenoude Landgoed Coelhorst. Het landgoed ligt al vanaf de 12e eeuw veilig verscholen achter de dijk van de rivier de Eem. De oude verkaveling is nog steeds zichtbaar, afgewisseld door lanen, bos, houtwallen, de boomgaard en weilanden. Jarenlang was dit natuurgebied afgesloten voor bezoekers. Met de aanleg van het laarzenpad in 2018 kunnen wandelaars op zaterdag en zondag toch genieten van dit mooie landgoed.

Meer informatie over deze route

Een blauwborst bij het Stoutenburgerpad Een blauwborst bij het Stoutenburgerpad

Stoutenburgerpad

Het Stoutenburgerpad is een Klompenpad van 10 kilometer waarop je al wandelend het mooie buitengebied van Amersfoort en Leusden ontdekt. Het pad heeft duidelijke bewegwijzering en in de Klompenpaden-app vind je een interactieve kaart.  Wandel door nieuwe natuurgebieden, over weilanden, over landgoed Stoutenburg en langs de Barneveldse Beek. Geniet van het afwisselende landschap, de rust en de combinatie van cultuur en natuur. Let wel op: in verband met de coronamaatregelen is het pad iets aangepast.

Meer informatie over deze route

Het Waterwingebied, een groen pareltje

Het Waterwingebied is een groen pareltje tussen de Amersfoortse wijken Liendert en Rustenburg. In het gebied zijn twee wandelroutes uitgezet van 2 en 3,5 kilometer, de routes zijn aangegeven met paaltjes met een gekleurd schildje. Tot 1970 was Het Waterwingebied nat weidegebied met sloten en houtsingels. Inmiddels is het land omgevormd tot een stadspark waarin veel oorspronkelijke landschapskenmerken zijn bewaard. Het is de enige plek in Amersfoort waar je de Knotessen kunt vinden en met een beetje geluk vind je ook het ijsvogeltje, putters, fazanten en konijnen.

Meer informatie over deze route

Landgoed Nimmerdor Landgoed Nimmerdor

Rondwandeling Landgoed Nimmerdor

Op Landgoed Nimmerdor, een prachtig natuurgebied, vind je deze rondwandeling van ongeveer 5 kilometer. Je wandelt onder typische naaldbomen, afgewisseld met eiken-berkenbos. Tot 1986 was het bos onderdeel van het particuliere Landgoed Nimmerdor dat in de 17e eeuw werd aangelegd. De oudere bomen laten het landgoed sprookjesachtig aanvoelen. De wandeling is te lopen doormiddel van een routebeschrijving en start op de Leusderweg, net na het viaduct onder de A28.

Meer informatie over deze route

Oproep

Ken jij nog andere wandelroutes in de omgeving van de stad Amersfoort? Mail je tips dan naar redactie@wandel.nl, zodat we deze kunnen toevoegen aan deze pagina.

Interesse in routes bij andere steden?

Klik op de onderstaande afbeeldingen om meer overzichten van routes te bekijken. De komende tijd vullen we de site steeds verder aan met steden.

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?  1. Gratis nieuwsbrief
  2. Bedankt
Gratis nieuwsbrief
Schrijf in en ontvang iedere week het meest actuele wandelnieuws.