Poëzieroutes om op weg te dromen

Wandel.nl zet 9 poëzieroutes voor je op een rij. Langs deze routes vind je, op bijvoorbeeld een steen, muur of via een app, het werk van diverse dichters. Je vindt routes in steden, maar ook in natuurgebieden. Laat de dichtregels al wandelend op je inwerken.

Wandelen is op zichzelf al een goede manier om je gedachten op een rij te zetten. Op een aantal poëzieroutes kun je al wandelend de taalkunsten van dichters op je laten inwerken. Denk na over de woorden en zinsneden terwijl je naar het volgende gedicht wandelt. Wandel.nl zet 9 poëzieroutes voor je op een rij.

Poëzieroute Wijnjeterperschar, Wijnjewoude

Beekrivierdal het Koningsdiep, in de Friese Wouden, is met zeldzame blauwgraslanden en stromende beken sowieso al een mooie plek voor bezinning. Lees of beluister met op de achtergrond vogelgeluiden en de wind vijftien gedichten van bekende Friese dichters. Wees gerust: de gedichten zijn ook in het Nederlands te lezen. Of in het Stellingwarfs, mocht je dat beheersen. De poëzieroute is 3 kilometer lang en start op de parkeerplaats Wijnjeterperschar aan de Nije Weahei in Wijnjewoude. De route is te lopen met een plattegrond, die je op de site van de route kunt downloaden.

Meer info over deze route


De Geul, foto: Wikimedia - Gouwenaar De Geul, foto: Wikimedia - Gouwenaar

Gedichten langs de Geul, Zuid-Limburg

Het kabbelende riviertje de Geul, dat zich een weg baant door het Zuid-Limburgse land, is het decor van een 35 kilometer lange gedichtenroute. Langs de route staan in totaal 41 zuilen met gedichten van verschillende dichters. Veel van deze gedichten laten je nadenken over het landschap waarin je wandelt en sporen je aan om de omgeving te observeren. De natuur, het licht, de stilte, de seizoenen. 'De zwarte bollen maretak, in de ontvelde bomen', schrijft dichter Paul Hermans over het landschap in de winter. En Herman Gorter beschrijft 'tintellichtluchten' in zijn gedicht over de maand mei. De wandelroute volgt de Geul en bestaat uit drie trajecten: Gulpen-Wittem, Valkenburg en Meerssen. De routebeschrijvingen kun je downloaden via onderstaande button.

Meer info over deze route


Muurgedicht van Martinus Nijhoff in Leiden, foto: Wikimedia - Biccie Muurgedicht van Martinus Nijhoff in Leiden, foto: Wikimedia - Biccie

Wandelroutes langs Muurgedichten, Leiden

In het centrum van Leiden kun je langs diverse muurgedichten wandelen. Zes verschillende routes met ieder een eigen thema brengen je langs de gedichten. De route ‘Voor 1880’ neemt je op een route van ongeveer anderhalf uur mee naar eeuwenoude gedichten. Op de muur van een gevel van een studentenhuis, op de hoek van de Houtstraat en het Rapenburg, hangt bijvoorbeeld een sonnet van William Shakespeare. Je komt op deze route langs acht van deze oude gedichten. Op de route met het thema Natuur (ongeveer twee uur wandelen) zie je dat dieren en planten verschillende dichters hebben geïnspireerd. Het gedicht ‘De mus’ is misschien wel het opvallendst: het bestaat uit twintig keer het woord ‘tjielp’.

Meer info over deze route


Landgoed Groeneveld, foto: Wikimedia - Atsje Landgoed Groeneveld, foto: Wikimedia - Atsje

Wandelroute Poëziebosroute, Baarn

Op landgoed Groeneveld bij Baarn staan negen poëziepaaltjes. Op ieder paaltje prijkt de regel van een gedicht. Passeer alle dichtregels en je hebt uiteindelijk een gedicht van René Vos bij elkaar gewandeld. Neem pen en papier mee of noteer iedere dichtregel in je smartphone. De route is 1,3 kilometer lang en is ook toegankelijk voor rolstoelen. Startpunt is Pannenkoekenboerderij De Wildenburg aan de Wildenburglaan in Baarn. Wil je nog wat verder wandelen, dan zijn daar op Landgoed Groeneveld volop mogelijkheden voor. Het romantische landgoed heeft een park in Engelse landschapsstijl. Je wandelt er door bossen en langs waterpartijen.

Meer info over deze route


Poëzieroute Leeuwarden

In de binnenstad van Leeuwarden loop je letterlijk over de gedichten. Op de route liggen inmiddels 49 stenen met daarop een gedicht van zowel lokale als landelijke dichters. Gerrit Komrij, Martin Bril, Simon Vestdijk: een greep uit de vele dichters waarvan je het werk tijdens je wandeling tot je kunt nemen.

In de finishplaats van de Elfstedentocht mag een verwijzing naar de tocht der tochten niet ontbreken. ‘Ginds in de ruimte rijdt een klein figuur, door een wereld van sneeuw en koud azuur’, luidt een regel in het gedicht Schaatsenrijders van Bertus Aafjes. 

Meer info over deze route


Poëzieroute Veluwezoom, Rheden

Schrijver John Jansen van Galen groeide op bij Nationaal Park Veluwezoom. Op de Poëzieroute Veluwezoom van 13 kilometer wandel je langs verschillende punten waar de schrijver over zijn jeugd vertelt en gedichten van verschillende dichters voorleest. 'Zo’n weg, slingerend door de hei, daar kan ik weemoedig van worden', vertelt Jansen van Galen over een heidepaadje op de Posbank. De route brengt je behalve over de heide ook door bossen en over beukenlanen en landgoederen. De route start vanaf Bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden. De route is gratis te downloaden via de site van Natuurmonumenten (klik op de button hieronder).

Meer info over deze route


De Kriekenmarkt in Gorinchem De Kriekenmarkt in Gorinchem

Poëzieroute Gorinchem

De vestingstad Gorinchem is sowieso een mooie locatie voor een wandeling, maar de diverse gedichten die je er vindt, geven je wandeling nog een extra bijzonder tintje. Behalve door de stad gaat deze wandelroute door het buitengebied en langs het water. Je kijkt uit over de rivier de Merwede en de uiterwaarden. In de verte kun je zelfs Slot Loevestein zien liggen. Verschillende plekken langs de route herinneren aan de geschiedenis van de vestingstad, zoals de stadspoort en stadswal. Je kunt op de route bij 39 gedichten wegdromen. 'Lezen is dromen aan de hand van een ander', schreef de Portugese dichter Fernando Passoa treffend. Deze zinsnede staat op de gevel van een voormalig antiquariaat op de hoek van de Kriekenmarkt.

Meer info over deze route


foto: Wikimedia - G.Lanting foto: Wikimedia - G.Lanting

Gedichtenroute Henriette Roland Holst, Zundert

Henriette Roland Holst was een dichteres die leefde van 1869 tot 1952. Op de Oude Bruisse Heide bij Zundert deed ze inspiratie op. Ze schreef er gedichten en politieke beschouwingen en maakte er dagelijks wandelingen. Behalve dichter was Henriette ook politiek actief en streed ze voor een betere positie van arbeiders en vrouwen.

In dit natuurgebied is een gedichtenroute aan Henriette Roland Holst gewijd. Op de route kom je gedichten van haar tegen. Je wandelt door een bos met allerlei soorten bomen: van grove den tot Amerikaanse eik. 'Soms valt een eikel niet ver van ons neder. Een kort geluidje; even kras en kauw. Of vliegt een vogel op, dan heerscht de stilte weder', schreef de dichteres ruim zeventig jaar geleden over het gebied.

Meer info over deze route


De Roosendaalse Gedichtenroute

Roosendaal bestaat 750 jaar en daarom schreven 25 lokale dichters een gedicht over een deel van de stad. De gedichtenroute gaat langs 41 locaties waar virtueel een gedicht wordt voorgedragen. Aan de hand van een plattegrond met daarop de locaties kun je zelf je wandelroute door Roosendaal uitstippelen. De meeste gedichten bevinden zich in het centrum, maar je vindt er ook een aantal buiten de stad, richting het dorp Nispen. Met je smartphone kun je onderweg de QR-codes scannen, waarna je het gedicht kunt lezen of beluisteren.

Meer info over deze route


In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 4,95
Ledenprijs € 3,95
€ 11,95
Ledenprijs € 8,95

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?