In Romeinse voetsporen: het Limespad (deel 1)

Wandel.nl neemt je mee langs de Wandelroute van het Jaar 2019: het Romeinse Limespad (LAW 16). Deze route volgt de noordgrens van het oude Romeinse rijk, die 2000 jaar geleden dwars door Nederland liep. Etappe 1 (start) gaat van Katwijk aan Zee naar Zwammerdam.

Kunstwerk Brittenburg bij Katwijk aan Zee, foto: Johan Vellinga Kunstwerk Brittenburg bij Katwijk aan Zee, foto: Johan Vellinga

Het Romeinse Limespad (LAW 16) volgt de voormalige noordgrens (limes) van het Romeinse Rijk in Nederland. Johan Vellinga neemt je in vijf delen mee langs de Wandelroute van het Jaar 2019. Het startsein wordt gegeven door kunstwerk Brittenburg bij Katwijk aan Zee, beginpunt van de eerste etappe.

Archeologische overblijfselen

Leg je de bekroonde langeafstandsroute van het Limespad af, dan wandel je langs de grens van het oude Romeinse Rijk in Nederland. De historische route begint in Katwijk aan Zee en loopt langs de Rijn, via Utrecht en Berg en Dal bij Nijmegen, naar de Duitse grens. Over een afstand van 275 kilometer kom je langs (replica’s van) wachttorens, forten en archeologische overblijfselen.

Archeologisch Park Matilo bij Leiden, foto: Johan Vellinga Archeologisch Park Matilo bij Leiden, foto: Johan Vellinga

Archeologisch Park Matilo

Bij het kunstwerk Brittenburg, ter herinnering aan het Romeinse grensfort de Brittenburg waarvan de resten bij Katwijk aan Zee op de zeebodem liggen, kan de ‘missie’ van Johan beginnen. Via Oegstgeest en Leiden volgt hij het Limespad richting Archeologisch Park Matilo, vernoemd naar het castellum (fort) dat hier ooit heeft gestaan. De aarden wallen, zes houten wachttorens en paden geven een indruk hoe dit fort eruit moet hebben gezien. Bij opgravingen zijn hier bijzondere objecten gevonden, waaronder een bronzen gezichtsmasker dat waarschijnlijk aan een Romeinse ruiter toebehoorde en Romeinse munten uit de eerste en vierde eeuw na Christus.

Zwammerdamschepen

Al wandelend richting Alphen aan den Rijn is al van ver het kunstwerk te zien van een acht meter hoge Romeinse legionair. Het staat symbool voor de grens van het Romeinse Rijk. In de gemeente Alphen aan den Rijn waren in het verleden eveneens twee belangrijke castellums gevestigd: de nederzettingen Nigrum Pullum bij Zwammerdam en Albanianae in Alphen aan den Rijn. Zwammerdam is vooral bekend van de opgraving van zes Romeinse schepen die hier tussen 1971 en 1974 zijn gevonden. Ze kregen voor de buitenwereld een speciale naam: de Zwammerdamschepen.

Start van het Limespad, foto: Johan Vellinga Start van het Limespad, foto: Johan Vellinga

Meer lezen over het Limespad?

In magazine Wandel.nl vind je een uitgebreid verslag van deze eerste etappe van het Limespad. Ook in de komende vier nummers schrijft Johan Vellinga over zijn belevenissen op deze route. Met het alles-in-1-pakket van KWBN ontvang je magazine Wandel.nl vijf keer per jaar in de brievenbus. Klik op deze link voor meer informatie over het lidmaatschap van KWBN. Of bestel magazine Wandel.nl in onze webshop via onderstaande link.

Bestel magazine Wandel.nl nummer 4-2019


In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 4,95
Ledenprijs € 3,95
€ 11,95
Ledenprijs € 8,95

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?