Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

In romeinse voetsporen het limespad deel 2

Wandel.nl neemt je mee langs de Wandelroute van het Jaar 2019: het Romeinse Limespad (LAW 16). Dit keer etappe 2: Zwammerdam - Utrecht.

Bodegraven in het Groene Hart

Het Romeinse Limespad (LAW 16) volgt de voormalige noordgrens (limes) van het Romeinse Rijk in Nederland. Johan Vellinga neemt je in vijf delen mee langs de Wandelroute van het Jaar 2019. Langs de tweede etappe wisselen tastbare herinneringen aan het Romeinse verleden en vogelrijke weilanden elkaar af.

Archeologische overblijfselen

Leg je de bekroonde langeafstandsroute van het Limespad af, dan wandel je langs de grens van het oude Romeinse Rijk in Nederland. De historische route begint in Katwijk aan Zee en loopt langs de Rijn, via Utrecht en Berg en Dal bij Nijmegen, naar de Duitse grens. Over een afstand van 275 kilometer kom je langs (replica’s van) wachttorens, forten en archeologische overblijfselen.

Romeinse sporen in Woerden

Door het Groene Hart gaat het Limespad vanaf Zwammerdam verder richting ‘kaasgemeente’ Bodegraven, waar in de eerste eeuw na Chr. een Romeinse wachtpost bij de Rijn stond. Ook bij Fort Wierickerschans, dat op de route ligt, zijn overblijfselen gevonden: een Romeinse ruiterhelm van verzilverd en verguld brons. Via het avontuurlijke Hollands-Utrechts Polderpad wandelt Johan vervolgens de provincie Utrecht binnen, naar het agrarische dorp Papekop. Dan is het tijd voor weer een belangrijke plaats in het Romeinse verleden: Woerden. Hier lag het vroegere Romeinse castellum (fort) Laurium. In de zomer vaart er in de wateren van Woerden een replica van het Romeinse schip Per Mare ad Laurium rond, dat hier in 1997 is opgegraven. Andere Romeinse bodemvondsten zijn te bewonderen in het Stadsmuseum.

Wrak van het schip De Meern
Wrak van het schip De Meern, foto: Johan Vellinga
Castellum Hoge Woerd
Castellum Hoge Woerd, foto: Johan Vellinga

Castellum Hoge Woerd

Het jaagpad langs de Oude Rijn brengt de wandelaar vervolgens via Harmelen naar de volgende oude Romeinse nederzetting. Dat is te zien aan de Romeinse grenspalen die langs de route staan; ze geven aan hoe ver het nog is naar het volgende castellum. Ook wordt aan de waterkant de plaats gemarkeerd waar eens een Romeinse wachttoren stond. Castellum Hoge Woerd, een voormalige Romeinse kazerne, ligt op een zes meter hoog omwald terrein en herbergt nu onder andere een museum. Daar is het wrak van het bij Leidsche Rijn opgegraven schip De Meern 1 een topstuk. Na deze bezienswaardigheid is het sluitstuk van deze tweede etappe van het Limespad het naastgelegen Utrecht.