Wandelroutes bij steden: Assen

Wandel.nl maakt elke week een lijstje van wandelroutes in de omgeving van een grote stad. Deze keer een overzicht van Assen, wandel door loofbossen of sta oog in oog met de schaapskudde.

In het noorden van de provincie Drenthe ligt de hoofdstad Assen. Een authentieke stad waar het lijkt alsof de tijd stil heeft gestaan. Je kan heerlijk wandelen in Assen omdat de stad wordt omringd door gebieden met prachtige natuur.

Hofstedemonument Asserbos van Johan Keller, 1939 (Wikimedia: Ronn) Hofstedemonument Asserbos van Johan Keller, 1939 (Wikimedia: Ronn)

Het Asserbos en de oude begraafplaatsen

Ontdek de mooiste lanen en paadjes van het Asserbos. Je wandelt in 7 kilometer langs schitterende vijvers en kronkelende beekjes. Onderweg kun je een kijkje nemen op verschillende monumentale begraafplaatsen aan de bosrand. Het startpunt van de route ligt bij Duurzaamheidscentrum Assen, de route is te lopen doormiddel van een GPX maar de route kan ook worden uitgeprint.

Meer informatie

Schaapskooi Balloërveld

Boswachterspad Ballooërveld

Op twintig minuten fietsen vanaf het centum van Assen vind je de Schaapskooi Balloërveld, het startpunt van het boswachterspad van 9 kilometer. Je ontdekt de grote, stille heide waar je het Drenthe van honderd jaar geleden nog terug vindt. Dat maakt deze wandelroute zo bijzonder. In augustus staat de heide vol in bloei. Wandel over de Galgenberg en ontdek het uitzicht op de eeuwenoude karresporen in het bloeiende heideveld.  De route is gemakkelijk te lopen door de routepaaltjes met paarse kop te volgen.

Meer informatie

Arboretum Assen

In het westen van Assen kun je al wandelend het Arboretum ontdekken. Hier vind je een verzameling van honderden verschillende bomen uit Amerika, Azië en Europa. Het park is zeer ruim opgezet en daarom zo aantrekkelijk voor wandelaars, honden zijn ook van harte welkom. Je vind hier een wandelroute van 6 kilometer te volgend doormiddel van roze routepaaltjes. Je kan de route starten bij het restaurant van de Golf- & Countryclub maar ook bij de entree van het arboretum aan de Pitteloseweg.

Meer informatie

Loofbos en heide (Wikimedia: Dominicus Johannes Bergsma) Loofbos en heide (Wikimedia: Dominicus Johannes Bergsma)

Langs de Baggelhuizerplas

Deze route van 11 kilometer loopt langs De Baggelhuizerplas, een mooi natuur- en recreatiegebied net buiten Assen. De route is zo leuk omdat deze zeer afwisselend is. Je start met wandelen bij restaurant De Bonte Wever, waarna je over een lommerrijk voetpad door een rustige wijk van Assen loopt langs weilanden.  De route vervolgt zich langs het glinsterende water van de Baggelhuizerplas, even later loopt je het bos in waar je vooral tussen de loofbomen loopt. Na een tijdje opent het landschap zich ineens als je het heideveld op stapt, een heerlijke plek om te genieten van de stilte. De route is te lopen doormiddel van de app of een routebeschrijving.

Meer informatie

Oproep

Ken jij nog andere wandelroutes in de omgeving van Assen? Mail je tips dan naar redactie@wandel.nl, zodat we deze kunnen toevoegen aan deze pagina.

Interesse in routes bij andere steden?

Klik op de onderstaande afbeeldingen om meer overzichten van routes te bekijken. De komende tijd vullen we de site steeds verder aan met steden.


In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 4,95
Ledenprijs € 3,95
€ 11,95
Ledenprijs € 8,95

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?