Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer

Deze wandelroutes zagen in 2024 het levenslicht

We kunnen terugkijken op een mooi wandeljaar. Ook in het afgelopen jaar werden weer leuke, nieuwe wandelpaden geopend. Bekijk nu een greep uit de pas verschenen wandelroutes. Ze bieden volop inspiratie voor het nieuwe jaar!

Deze wandelroutes zagen in 2024 het levenslicht
Wandelen op de dijk van Grenspark Groot Saeftinge (Foto © Sven Dullaert)
Deze wandelroutes zagen in 2024 het levenslicht
Kasteel Cannenburgh in Vaassen (Foto © FotoRieth - Pixabay)

De nieuwste Klompenpaden

Als je in de provincies Utrecht of Gelderland woont, dan ken je ze vast wel: klompenpaden. Dit zijn wandelingen dwars door boerenland met een cultuurhistorische waarde. Ze vormen een heel netwerk, waardoor je allerlei routes aan elkaar kunt knopen. Dat netwerk wordt maar verder uitgebreid door enthousiaste vrijwilligers. In 2024 werd het 160ste klompenpad geopend in Giesbeek. In totaal werden het afgelopen jaar vijf nieuwe klompenpaden in gebruik genomen:

‘t Roegepad

In natuurgebied ‘t Roegwold in de gemeente Midden-Groningen zijn dit voorjaar en de zomer maar liefst vier nieuwe wandelroutes geopend. Deze routes vormen samen ’t Roegepad en laten elk een uniek stukje van dit gebied zien met moerassen, rietvelden en heel veel vogels. De namen van de routes verwijzen ook naar vogels die je hier kunt spotten: de Waterhoenroute (21 km), de IJsvogelroute (18,8 km), de Roerdomproute (22,3 km) en de Graspieperroute (22,9). Onderweg word je omgeven door allerlei natuurgeluid. Met de kunstobjecten van De Vogelluisteraar word je extra uitgenodigd om naar de natuur te luisteren.

Bekijk de wandelroute
Deze wandelroutes zagen in 2024 het levenslicht
Knuppelpad Groningen (Foto © Shutterstock)
Deze wandelroutes zagen in 2024 het levenslicht
Drents-Friesewold (Foto © Shutterstock)

Wandelroute Tilgrup vallei, Drents-Friese Wold

Het Drents-Friese Wold kent sinds dit voorjaar een nieuwe avontuurlijke wandeling door de Tilgrup vallei. Staatsbosbeheer laat hier de natuur meer haar gang gaan. De wandeling van 6 km is daardoor een ware natuurbeleving over smalle kronkelpaadjes, overstapjes bij omgevallen bomen en stukken met vlonderpaden. Die stukken met houten planken zijn niet alleen bedoeld als een leuke afwisseling, maar zorgen ook dat je droge voeten houdt bij het oversteken van het beekje de Tilgrup. Met spannende doorkijkjes en de afwisseling van donker naaldbos en open weiden maken dat dit een wandeling is die je op niet veel plekken zal vinden.

Bekijk de wandelroute

Van Koot en De Bie wandelroute, Bussum/Naarden

Na het overlijden van cabaretier Wim de Bie in 2023 wilde de gemeente Gooise Meren haar bekende Bussumse inwoner eren met een blijvende herinnering. Zo werd op 18 juni het Wim de Bie-tunneltje geopend. De Bie is hier in vele sketches van Van Kooten en De Bie te zien geweest, bijvoorbeeld als Robbie Kerkhof. Het gebruik van die spoortunnel had ook een praktische reden: De Bie woonde om de hoek. Zo zijn in Naarden en Bussum nog veel meer locaties gebruikt door Van Kooten en Die Bie. De Historische Kring Bussum heeft daarom dit jaar de Van Koot en De Bie wandeling uitgestippeld. Bij deze route van 6 km kom je langs bijvoorbeeld het oude gemeentehuis van Bussum en de voormalige bonbonnerie Tönis, waar De Vieze Man een proefbonnetje wilde. Met QR-codes kun je de bijbehorende achtergrondinformatie en natuurlijk de filmpjes bekijken.

Bekijk de wandelroute
Deze wandelroutes zagen in 2024 het levenslicht
Wim de Bie tunneltje (Foto © wikimedia)
Deze wandelroutes zagen in 2024 het levenslicht
Vlonderpad in Saeftinghe (Foto © Sven Dullaert)

Nieuwe Kustroute, Zeeland

Op de grens van Zeeland en België ligt het 4300 hectare Grenspark Groot Saeftinghe. Dit is een uniek natuurgebied in ontwikkeling waar je continu de verandering door de getijden ziet, de Scheldepolders en op de achtergrond de havens. In dit gebied is dit jaar de nieuwe Kustroute geopend. Een wandelroute van 45 km tussen het Belgische Doel en het Nederlandse Ossenisse. Aan deze route liggen ook kortere ‘rondjes’ bij Emmadorp (9 km), de Prosperpolder (7 km) en Ossenisse-Zeedorp (9 km). Op de hoofdroute en deze kortere wandelingen kun je heerlijk struinen langs akkers en uitwaaien op de oneindige dijken. Je zal allerlei vogels aan je voorbij zien trekken, maar ook grote schepen op de Schelde. De Kustroute wordt trouwens ook duidelijk aangegeven met zwarte bordjes met een witte pijl, golfjes en de tekst ‘Kustroute’. 

Meer informatie over het Grenspark Groot Saeftinghe vind je hier.

Bekijk de wandelroute

Brabants Kloosterpad

Het Brabants Kloosterpad werd in 2021 geopend als een wandelroute langs kloosters en abdijen in Oost-Brabant. Daar zijn dit jaar drie nieuwe routes aan toegevoegd in West-Brabant. Door de nieuwe kloosterwandelingen van 14 km met als vertrekpunten Oosterhout, Zundert en Huijbergen loopt het Brabants Kloosterpad nu met 15 etappes over totaal 330 km door de hele provincie. De nieuwe routes voeren je langs iconische kloosters en abdijen, zoals de ‘Heilige Driehoek’ in Oosterhout waar drie kloosters met elkaar zijn verbonden. In Zundert kun je een stiltewandeling doen in de buurt van Abdij Maria Toevlucht. Tijdens het hele Brabantse Kloosterpad word je uitgenodigd te verstillen en te verwonderen.

Bekijk de wandelroute
Deze wandelroutes zagen in 2024 het levenslicht
Voksabdij Onze Lieve Vrouwe Ter Duinen (Foto © Visit Brabant)