De Mennonietenroute: langs bijzondere geschiedenis

Herontdek de bijzondere geschiedenis van de Nederlandse Mennonieten tijdens deze route. Deze culturele route gaat door het noorden van Polen, langs de sporen die deze Nederlandse kolonisten achterlieten.

De bijzondere geschiedenis van de Nederlandse Mennonieten, die in de zestiende eeuw in Polen hun tweede vaderland vonden en hier vier eeuwen lang woonden, kun je op deze wandelroute herontdekken. Deze Nederlandse kolonisten hebben veel sporen achtergelaten en hebben hiermee een onuitwisbare stempel op het Poolse landschap gedrukt.

Polders en windmolens

De vestigingsvoorwaarden in Polen waren destijds gunstig voor de Mennonieten. Ze waren zeer hardwerkend en toonden kennis en vakmanschap in het droogleggen van de moerassen in het gebied. De intensieve economie van de kolonisten heeft het huidige landschap van de Wisła-delta met grachten, wallen en polders gevormd. Hierop zijn karakteristieke boerderijen, nederzettingen en windmolens gebouwd. De door de Mennonieten gebouwde afwateringssystemen zijn er nog steeds.

De Mennonieten route is een van de meest interessante culturele routes in de provincies Pommeren en Warmië-Mazurië.Onderweg kom je in bijna elk dorp een boogvormig huis, een gotische kerk, houten huisjes of een antiek waterbouwkundig apparaat tegen. Op sommige plaatsen zie je zelfs een windmolen staan. Voeg daar een ongewoon landschap, ruimte tot aan de horizon, rijen wilgen die langs de talrijke afwateringskanalen te vinden zijn aan toe en de tocht over de Mennonietenroute zal onvergetelijk zijn!

Meer informatie over deze route

Meer routes in Polen

De langste wandelroute in de Poolse bergen

500 kilometer, 6 bergketens en 2 tot 3 weken avontuur. Dit zijn de ingrediënten van deze uitdagende wandelroute. Voor liefhebbers van de Poolse bergen is deze route een soort Heilige Graal.

Lees meer
350 kilometer wandelen langs de Poolse kust

De Poolse kust staat garant voor een prachtige wandeling. De kustlijn is een lange-afstandsroute die je kunt verdelen in kortere etappes. Je wandelt er langs natuurlijke en culturele rijkdom.

Lees meer
Kasjoebische wandelroute in de regio Pommeren

Kasjoebië (in de regio Pommeren) wordt beschouwd als één van de mooiste regio’s in Polen. Je vindt hier bijna 700 postglaciale meren, die door rivieren en beken met elkaar verbonden zijn en zo één van de mooiste waterwegen vormen.

Lees meer

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?