Zijn er wel voldoende gladiolen nu het zo droog is?

dinsdag 17 juli 2018

Kunnen de deelnemers die vrijdag de Vierdaagse Nijmegen volbrengen nog wel rekenen op een bosje gladiolen? Wandel.nl dook in de wereld van deze beroemde Vierdaagsebloem.

Er dreigt een tekort aan gladiolen, was vorige week in het nieuws. Door de droogte moesten de bloemen al eind juni uit de grond worden gehaald, iets wat normaal pas in juli gebeurt.

Wist je vorig jaar de Vierdaagse te volbrengen, dan is de kans groot dat je tijdens de intocht gladiolen van kweker Theo Theunissen uit Heumen in je hand had. Door de droogte heeft hij de afgelopen tijd al 150.000 gladiolen van zijn land moeten oogsten. Gelukkig zijn er nog voldoende andere kwekers, zo stelde hij de Vierdaagsedeelnemers vorige week in de Gelderlander gerust. Wil je je familielid of vriend die de Vierdaagse loopt verrassen met een bosje gladiolen, dan moet je hier dit jaar waarschijnlijk wel iets meer voor betalen. Doordat meer gladiolen van verder weg moeten komen, zijn ze iets duurder dan andere jaren.

Nadat je de finish van de Vierdaagse hebt gehaald, vormen de gladiolen waarmee je over de Via Gladiola liep een mooie herinnering aan je prestatie. Hoe blijven ze bij je thuis zo lang mogelijk mooi?

  • Zet de bloemen na je Vierdaagse zo snel mogelijk in water.
  • Zet de gladiolen in een schone vaas met kraanwater.
  • Knip of snij de stelen 3 tot 5 centimeter schuin af.
  • Zorg ervoor dat de vaas met de gladiolen niet in de volle zon staat, want dan drogen ze sneller uit.
  • Vul de vaas uiteraard bij als het water te laag staat.

Waarom gladiolen?

De naam gladiool verwijst naar het Latijnse woord 'gladius' en dit betekent 'zwaard'. De bloem heeft namelijk een beetje de vorm van een zwaard. De bloem staat daarmee al van oudsher symbool voor kracht, trots en overwinning. De uitdrukking is niet voor niets 'de dood of de gladiolen'.

De gladiool groeide uiteindelijk uit tot het symbool van de Vierdaagse Nijmegen. In 1983 kreeg de Vierdaagse zelfs haar eigen gladiool, die de toepasselijke naam 'Vierdaagse' kreeg. De Sint Annastraat heet vanaf dat moment de Via Gladiola. Sindsdien lopen jaarlijks tienduizenden wandelaars met bossen gladiolen in hun handen over de finish, op weg naar de 'overwinning'.


  1. Gratis nieuwsbrief
  2. Bedankt
Gratis nieuwsbrief
Schrijf in en ontvang iedere week het meest actuele wandelnieuws.

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?