Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Wandelen met spierpijn: wat kan wel en wat niet?

Wandelen is een fantastische manier om zowel lichaam als geest in beweging te houden. Maar wat als je last hebt van spierpijn? Veel mensen vragen zich af of ze moeten blijven bewegen of dat rust de enige oplossing is. In dit artikel bespreken we wat je het beste wel en niet kunt doen bij spierpijn. Lees je mee?

wandelen met spierpijn: wat kan wel en wat niet
(Foto: © Shutterstock)

Wat kan wel?

Rustig wandelen kan juist een positief effect hebben bij spierpijn. Beweging stimuleert de doorbloeding, wat helpt om opgehoopte afvalstoffen in de spieren sneller af te voeren, en draagt bij aan een sneller herstel. Een ontspannen wandeling op vlak terrein kan verlichting bieden, zolang je goed naar je lichaam luistert en eventuele signalen van overbelasting respecteert. Het tempo hoeft niet hoog te liggen, en korte afstanden kunnen al een groot verschil maken in hoe je je voelt. Luister naar je lichaam: als de spierpijn afneemt tijdens het wandelen, zit je goed.

Stretchen
Rekken helpt bij het voorkomen en sneller herstellen van spierpijn (Foto © Daniel Reche, Pixabay)

Lichte beweging voor sneller herstel

Daarnaast is het belangrijk om voor en na de wandeling aandacht te besteden aan het rekken en strekken van de spieren. Dit helpt niet alleen om de flexibiliteit en doorbloeding te verbeteren, maar kan ook nieuwe blessures voorkomen. Het inbouwen van korte pauzes tijdens je wandeling kan daarnaast helpen om de spieren niet te overbelasten.

Wat kun je beter vermijden?

Bij hevige spierpijn of overbelasting is het belangrijk om intensieve wandelingen te vermijden, vooral als deze een hoog tempo of lange afstand vereisen. Dit geldt ook voor wandelen op ongelijk terrein, zoals heuvels of bospaden, of met een zware rugzak. Deze factoren leggen extra druk op de spieren, wat het herstel kan vertragen of zelfs verergeren. Vermijd ook het lopen op harde ondergronden, zoals asfalt, omdat dit extra impact geeft op je gewrichten en spieren.

Als je last hebt van zwellingen, scherpe pijnen of extreme stijfheid, is rust essentieel. Deze signalen kunnen wijzen op een ernstigere blessure die mogelijk meer rust en aandacht nodig heeft. 

Wandelen met spierpijn: wat kan wel en wat niet?; Perskindol Active Spray en Active Gel
Perskindol Active Spray en Active Gel (Foto © Perskindol)

Tips voor een snel herstel

Rustig wandelen kan dus helpen bij spierpijn, maar voldoende rust is net zo belangrijk voor een goed herstel. Zorg daarnaast voor voldoende hydratatie en overweeg een massage om de doorbloeding te bevorderen. Het afwisselend gebruik van warmte (zoals een warm bad) en kou (zoals een koud kompres) kan stijfheid en pijn verder verminderen.

Ook kun je producten gebruiken die specifiek zijn ontworpen om spierpijn te verlichten. De producten van Perskindol werken snel en zijn eenvoudig in gebruik:

  • Perskindol Active Gel: Deze gel biedt zowel verkoeling als warmte. De koelte zorgt voor directe verlichting, terwijl de warmte de doorbloeding stimuleert en het herstel versnelt.
  • Perskindol Active Spray: Handig voor onderweg, met dezelfde verkoelende en verwarmende werking als de gel. De spray kan snel worden aangebracht zonder je handen te gebruiken.