Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

De kracht van wandelen

Wandelen is een inspanning die niet alleen energie vraagt. Wandelen geeft je vooral veel kracht. Kracht voor je lichaam en voor je geest. En, veel wandelaars ervaren en waarderen ook de sociale kracht van het samen wandelen.

Wandelend stel

Wandel.nl in samenwerking met VSM

Eric Satie, de beroemde Franse componist, maakte een dagelijkse gewoonte van wandelen. ’s Ochtends vertrok hij uit zijn appartement in Parijs voor een wandeling van zo’n vijftien kilometer naar de studio waar hij zijn muziekstukken schreef. In de namiddag keerde hij op dezelfde weg terug.

In hun boek 'Dagelijkse rituelen' beschrijven Mason Currey en Eva Hoeke meer voorbeelden van kunstenaars, schrijvers en filmmakers voor wie de vaste routine van een stevige wandeling niet zozeer een romantische vlucht uit de realiteit is, maar een bron voor kracht en inspiratie. Het geeft hen bovendien structuur aan de dag. Dat geldt ook voor mensen van nu. Wie vandaag de dag bijvoorbeeld z’n wandelroutes kiest rond de Duitse stad Weimar, treedt daar letterlijk in de voetsporen van mensen als Goethe en Schiller.

In de huidige tijd zoeken veel mensen de mogelijkheid om fit en gezond te blijven. Wandelen biedt daartoe alle mogelijkheden. Sporters die – bijvoorbeeld bij het hardlopen of fietsen – lichamelijke klachten krijgen, ervaren vaak de helende werking van een stevige wandeling. Met de juiste houding en techniek versterkt die wandeling het herstel van het lichaam, terwijl de wandelaar merkt dat de conditie op peil blijft.

Wie – om welke reden ook – langere tijd niet of weinig aan beweging heeft kunnen doen, zal ontdekken dat wandelen de ideale manier is om lichaam en geest weer op gang te brengen. Geen andere vorm van beweging biedt zoveel mogelijkheden voor een rustige, geleidelijke opbouw van gezonde inspanningen.

Wandelen biedt ook ideale mogelijkheden om de sociale kracht ervan te ontwikkelen. Waar je er soms enorm van kunt genieten om alleen de natuur in te trekken, biedt de wandelsport ook talloze mogelijkheden om er in kleiner of groter verband op uit te gaan. Uit recent onderzoek bij de Nijmeegse Vierdaagse is bijvoorbeeld gebleken dat veel deelnemers tijdens het wandelen nieuwe contacten hebben opgedaan of beter contact hebben gekregen met hun wandelvrienden.

Wandelen en VSM

Zo geeft wandelen en genieten van de natuur nieuwe kracht aan de mens. Ook VSM benut die kracht van de natuur bij de ontwikkeling en productie van haar producten die een goede ondersteuning zijn bij het herstel na een sportieve inspanning.

VSM Spiroflor
VSM Spiroflor

Spiroflor warm

Een product dat zich uitstekend leent voor het herstel van spieren en pezen na fysieke inspanning is Spiroflor warm. In het lichaam bevinden zich honderden spieren. Die zorgen ervoor dat je kunt bewegen en hiervoor is energie nodig. Deze energie wordt verkregen door koolhydraten, eiwitten en vetten uit voedsel te verbranden. Bij inspanning kunnen afvalstoffen zoals melkzuur ontstaan. Ophoping van melkzuur heeft een weerslag op je spieren.

Gebruik Spiroflor warm bij zwaarbelaste, gevoelige en stijve spieren en pezen. De plantaardige bestanddelen bevorderen de doorbloeding en ondersteunen het herstel van spieren en pezen na fysieke inspanning. Bovendien zorgt het warmtecomponent voor een weldadig en ontspannen gevoel. Spiroflor warm kan ook gebruikt worden bij de warming up.

De ingrediënten in dit product zijn onder meer:

  • Bellis perennis (Madeliefje)
  • Spiraea ulmaria (Moerasspirea)
  • Arnica montana (Valkruid)

Spiroflor spray

Spiroflor spray maakt de gevoelige spieren en stijve spieren soepel. Direct na het aanbrengen heeft Spiroflor spray een verkoelend effect. Na enkele minuten kan dit geleidelijk overgaan in een warm gevoel dat enige tijd aanhoudt. De ingrediënten zijn onder meer: - Melaleuca leucadendron (Cajaputi) - Cinnamomum cassia (Chinese kaneel) Spiroflor cooling gel VSM Spiroflor cooling gel is een verkoelende gel die kan worden toegepast bij (sport)blessures zoals zwellingen, een verstuikte enkel of een verzwikte voet.  Het direct verkoelende effect zorgt ervoor dat de pijn snel wordt verzacht en verlicht. Eén van de ingrediënten is Polycalm-Active™.

Meer informatie over VSM en deze producten is te vinden op:

Meer info VSM