Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Maak zelf Brabantse eierkoeken voor onderweg

Tijdens een flinke wandeling kun je soms wat extra energie gebruiken, en al helemaal tijdens de koudere dagen. Wandel.nl geeft je tips voor het maken van Brabantse eierkoeken, heerlijk als tussendoortje voor onderweg.

Brabantse eierkoeken

Eierkoeken zijn nog lekkerder als je ze zelf maakt en het recept is super simpel, na deze ontdekking koop je ze nooit meer kant en klaar in de supermarkt. En omdat je de koeken in een handomdraai hebt gemaakt hou je genoeg tijd over om te wandelen. De koeken zijn trouwens ook heerlijk voor na een stevige wandeling.

bakken

Wat heb je nodig?

  • Bakplaat + bakpapier
  • 2 eieren
  • 100 gram suiker
  • 1 citroen (rasp)
  • 100 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder

Bereidingswijze (15 minuten)

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Klop in een beslagkom de eieren met de suiker tot een luchtig/schuimig mengsel. Rasp de helft van de citroenschil. Spatel vervolgens de bloem, bakpoeder, citroenrasp en een snufje zout door het eiermengsel. Let op: spatel niet te lang anders gaat alle lucht uit het beslag. Verdeel het beslag over 6 hoopjes op de met bakpapier beklede bakplaat. Laat voldoende ruimte over tussen de hoopjes beslag, de eierkoeken gaan namelijk uitlopen. Bak de eierkoeken in de oven in circa 10 minuten goudbruin en gaar. Laat de eierkoeken niet te lang bakken, dan worden ze droog. Hou jij van zachtere eierkoeken, dan kan je de baktijd ook verlagen.  

Brabantse eierkoeken

Variatietip

Eierkoeken kun je goed uit het vuistje eten, met een beetje boter of gewoon zo. Maar om er in de decembermaand echt een feestje van te maken, geven wij je een paar variatietips. Beleg de koeken bijvoorbeeld met fruit. Aardbeien, bramen en blauwe bessen zijn goed te combineren met de koeken en om het nog mooier te maken, strooi een beetje poedersuiker over de eierkoeken. Je kunt er ook voor kiezen om rozijnen of stukjes chocolade aan het deegmengsel toe te voegen. Je bakt de koeken vervolgens zoals beschreven in de bereidingswijze.

Ken jij nog een variatietip?

Wij zijn benieuwd naar jullie eierkoeken. Heb jij een heerlijke variatie op de normale eierkoek? Of vind je het gewoon leuk om jouw baksel met ons te delen? Stuur dan een mailtje naar redactie@wandel.nl of tag ons in een bericht op Facebook of Instagram. Dan kunnen wij het recept weer delen met andere bezoekers van Wandel.nl. Alvast veel bakplezier!

Tip van Tineke: 'Gebruik in plaats van patentbloem volkorenbloem.'