Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Chiropractie en wandelen

Wandelen is geen blessuregevoelige sport, maar soms kun je toch last krijgen van klachten. Meestal is dit het gevolg van overbelasting. Een chiropractor kan je dan helpen.

Wandelschoenen in de zon

Wandel.nl in samenwerking met de Nederlandse Chiropractoren Associatie

Wandelen is gezond en weinig belastend voor het lichaam. Daarmee is het voor vele mensen een geschikte activiteit. Ook chiropractoren stimuleren het enorm om in beweging te komen. Dit advies is van alle tijden, maar juist in deze roerige coronatijden ook echt één om ter harte te nemen. Zeker thuiswerkers en sporters die nu niet kunnen trainen, missen veelal de broodnodige beweging. Zoals gezegd is wandelen in vergelijk met andere sporten minder belastend. Maar dat neemt niet weg dat niet iedereen zonder problemen kan wandelen. Soms speelt er een onderliggend probleem, maar meestal is er sprake van overbelasting.

Domweg pech, te weinig training, of …?

Lopersblessures zijn vaak het gevolg van overbelasting. De kans op overbelasting neemt toe als we niet correct bewegen. Lopen is voor de meeste mensen net zo onlosmakelijk verbonden met het dagelijks leven als ademen en dit gaat dan ook veelal vanzelfsprekend. Lopen is echter niet zo simpel als het lijkt. Heel wat delen van het lichaam moeten goed functioneren én samenwerken om pijnvrij te kunnen lopen. Hierbij kun je denken aan de lage rug, het bekken, de knieën en de enkels, maar ook de spieren en zenuwen die deze gewrichten aansturen. Ook een goede ademhaling is van groot belang om pijn- en blessurevrij te kunnen lopen.

Chiropractie heeft bewezen zeer effectief te zijn bij sportblessures. Enkele veel voorkomende klachten waarmee je bij de chiropractor terecht kunt zijn:

  • Springschenen
  • Achillespeesblessure
  • Knieblessure
  • Enkelblessure
  • Rug- of nekpijn
  • Hielspoor
Wandelaars met nordic walking stokken

De chiropractor helpt je weer op de been

Lopersklachten kunnen effectief verholpen worden met behulp van chiropractische behandelingen. Vaak zijn deze klachten namelijk het gevolg van een verstoord bewegingspatroon in een of meerdere onderdelen van het bewegingsstelsel. Dit wordt veroorzaakt doordat bepaalde spieren en gewrichten niet optimaal in balans zijn. Zo kan een knieblessure het gevolg zijn van een bewegingsbeperking in de lage rug. Omdat alles in ons lichaam met elkaar verbonden is kijkt de chiropractor altijd naar het grotere geheel en niet alleen het aangedane gebied. Door de onderliggende oorzaak van uw klacht te vinden helpen wij u snel weer op de been!

Wat is chiropractie?

Chiropractoren zijn zorgverleners die gespecialiseerd zijn in de behandeling van rug- en nekklachten en andere klachten die te maken hebben met wervelkolom, zenuwstelsel, spieren en gewrichten. Chiropractoren staan er vooral om bekend dat zij lage rugklachten effectief behandelen. Ongeveer 2 miljoen Nederlanders hebben die klachten.

Wat doet een chiropractor precies?

De chiropractor kan je klachten met verscheidene technieken behandelen. Welke technieken worden toegepast, hangt af van de aard van jouw klachten en van je wensen en behoeftes. Een bekende techniek is de manipulatietechniek. Hierbij wordt een snelle, gecontroleerde rekbeweging uitgevoerd op een gewricht met als doel de bewegelijkheid van dat gewricht te herstellen. Hierbij ontstaan hele kleine gasbelletjes in het gewricht, waardoor je soms een ‘krakje’ kunt horen. Het kan ook zijn dat de chiropractor je spieren of andere weefsels behandelt. Naast specifieke chiropractische correcties van de gewrichten (met de hand of instrumenten) kunnen adviezen op het gebied van oefeningen, voeding, stressreductie en ergonomie, en andere behandeltechnieken ook deel uit maken van een chiropractisch consult.

De Nederlandse Chiropractoren Associatie

De NCA is opgericht op 9 juli 1975. Ten tijde van de oprichting waren er acht chiropractoren in Nederland actief, inmiddels telt de NCA bijna 300 leden. De vereniging maakt zich sterk voor chiropractische zorg volgens de allerhoogste kwaliteitsstandaard. De NCA ambieert een chiropractische opleiding in Nederland, op universitair niveau. De NCA behartigt de belangen van haar leden door actief te communiceren met zorgverzekeraars, de politiek en andere belanghebbenden. De NCA onderhoudt nauwe contacten met de overige Europese beroepsverenigingen, de ECU en de verschillende opleidingsinstituten.