Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer

Opleiding tot wandelbegeleider of -trainer: iets voor jou?

Ben jij een fervent wandelaar en lijkt het jou wel wat om je wandelkennis en -enthousiasme over te brengen op anderen? Wellicht is een rol als wandelbegeleider of wandeltrainer iets voor jou! De KWbN organiseert als enige in Nederland wandelopleidingen die gecertificeerd zijn door NOC*NSF: de opleiding Wandelbegeleider (niveau 1), de opleiding Assistent-wandeltrainer (niveau 2) en de opleiding Zelfstandig wandeltrainer (niveau 3).

Header | /wandeltrainer

Wat leer je tijdens een wandelopleiding?

Als je een wandelopleiding hebt gevolgd, kun je op pad met jouw eigen wandelgroepen. Je kunt nu natuurlijk ook het voortouw nemen bij de vaste wandelingen die je misschien al wel samen met anderen maakt, maar de opleiding tot wandelbegeleider biedt je op verschillende vlakken net wat extra kennis om een verantwoorde en aantrekkelijke wandeling te organiseren. Zo komt tijdens de fysieke praktijkbijeenkomst van één dag (en een aantal uren zelfstudie) onder andere het geven van een warming-up en een cooling-down aan bod, net als een stukje basisdidactiek over hoe je met een groep omgaat en hen instructies kunt geven. Ook leer je blessures en aandoeningen herkennen, passeert het juiste wandelmateriaal de revue en krijg je tips over veiligheid en organisatie.

Basis

Van al die aspecten leer je bij de opleiding tot wandelbegeleider echt de basis. Je hoeft geen achtergrond te hebben in bijvoorbeeld het lesgeven of de fysiotherapie; iedereen die van wandelen houdt en anderen ook graag die ervaring biedt, is welkom. Lydia Alkema, Projectleider Opleidingen bij de KWbN, licht toe: “De wandelbegeleiders die we al hebben, zijn allemaal mensen die het zelf heel leuk vinden om te wandelen en die passie ook graag op anderen zouden overdragen. Dan is het natuurlijk wel hartstikke mooi als je die anderen ook op een veilige, verantwoordelijke manier mee op pad kunt nemen, bijvoorbeeld door variërende wandelroutes uit te zoeken die passen bij hun niveau, te adviseren over fijne schoenen en sokken en een paar warming-up en cooling down-oefeningen te kennen. Of stel je voor dat je met een groep een drukke straat moet oversteken of dat iemand in het bos zijn enkel verzwikt, hoe ga je daar dan mee om?”

Mensen in sportkleding leggen een parcours af
Foto: Debby Damkat
afbeelding van een groepje dat samen een wandeltraining doet.
Een wandeltraining zorgt voor een goede motivatie! (Foto: © Theo Tangelder)

In beweging brengen

Uiteraard draag je als wandelbegeleider bij aan de grote sociale én sportieve functie die wandelgroepen hebben. Alkema: “Er zijn bijvoorbeeld veel ouderen die eigenlijk nog wel in beweging willen blijven, maar niet weten hoe ze dat aan moeten pakken. Zij denken: moet ik dan in mijn eentje ergens vijf kilometer naartoe gaan wandelen? Een wandelgroep onder begeleiding kan dan de ideale uitkomst zijn. Je gaat mensen helpen en motiveren om weer in beweging te komen. Dat kan met een wekelijks aanbod, bijvoorbeeld door iedere zaterdag met een groepje op pad te gaan, maar je mag het invullen zoals je zelf wil.”

Wandeltechniek

Wil je nog wat verder de diepte in, dan kun je een opleiding tot assistent-wandeltrainer overwegen. “Die opleiding is erop gericht dat je mensen echt vaardigheden gaat bijbrengen”, legt Alkema uit. “Je leert observeren hoe iemand loopt, hoe je daar feedback op geeft en welke oefeningen goed zijn om te doen. Dat doe je niet alleen; je wordt de rechterhand van een zelfstandige trainer bij het aanleren van de juiste wandeltechniek. Je leert alle fijne kneepjes van het vak door met hem of haar samen te werken, maar mag niet zelf een heel trainingsprogramma ontwerpen en geven.”

Mannen en vrouwen in sportkleding op een veld die een oefening doen
Foto: Debby Damkat

Daarmee is de brug geslagen naar de derde opleiding van de wandelbond. Als je de opleiding tot zelfstandig wandeltrainer hebt gevolgd, mag je dus wél zelf programma’s ontwikkelen. Vaak gaat het dan om een reeks wandeltrainingen met een begin- en einddatum, waarin je echt naar een doel toewerkt. Dat kan een jaar duren, maar ook zes weken. “Je leert periodeplannen maken op basis van diverse trainingsvormen. Zo werk je bijvoorbeeld toe naar het doel om een langeafstandswandeling te voltooien of om wandelen weer in je ritme te krijgen nadat je ziek bent geweest. In dat geval heb je als zelfstandig wandeltrainer kennis van de achtergrond en motivatie van een wandelaar en weet je wat voor programma je kunt ontwikkelen om dat doel te bereiken.” Als zelfstandig wandeltrainer kun je je bij de KWbN ook specialiseren door bijscholingen te volgen.

wandeltrainer-opleidingen2

Ook voor jongeren!

De opleidingen tot wandelbegeleider en (assistent-)wandeltrainer zijn geschikt voor mensen vanaf zestien jaar. De wandelbond ziet graag wat meer jongeren voor wandelgroepen staan, maar realiseert zich dat zij wandelen mogelijk niet zien als een echte sport waarvoor je wel degelijk opleidingen en trainingen kunt volgen. “Wandelen wordt best wel onderschat. Het is echt een sport en dus ben je als wandeldocent eigenlijk gewoon een sportdocent. Dat idee kan jongeren wel triggeren, denk ik, zeker omdat wandelen ook nog eens heel sociaal is en bovendien niet duur. Er zijn tegenwoordig best veel studenten die met een groepje gaan wandelen. Als een van hen het wandelen echt leuk vindt, waarom zou diegene er dan niet een baantje van maken en andere mensen gaan helpen om ook te wandelen? Je kunt het dan zo dynamisch en divers maken als je zelf wil, bijvoorbeeld met elke kilometer een oefening. Wandelen is meer dan de ene voet voor de andere zetten.”

Wandelbegeleiders en -trainers ontzorgen

Dit jaar introduceert de KWbN een service voor wandelbegeleiders en -trainers. “Hieronder valt onder andere een aansprakelijkheids- en ongevallenverzekering, een profielpagina op ons platform Wandel.nl, onbeperkte toegang voor de deelnemers aan je trainingsprogramma’s in de Wandel.nl-app (mits je zelfstandig wandeltrainer bent), maar ook zaken als een online inschrijfmodule voor je wandeltrainingen. Daarmee ontzorgen we de wandeltrainers en maken we het voor de deelnemers ook meteen makkelijker om wandelaanbod te vinden van begeleiders en trainers met een keurmerk.”

Meer informatie over het wandelexpertpakket