Wandeltochten ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog

woensdag 24 april 2019

Een aantal evenementen in de wandelagenda staat stil bij de Tweede Wereldoorlog. Wandel.nl zet ze op een rij.

Op 4 en 5 mei staan we stil bij de Tweede Wereldoorlog. We herdenken de slachtoffers die vielen en vieren de bevrijding.

In mei, maar ook later in het jaar, vinden er meerdere wandeltochten plaats die je langs herinneringen aan de oorlog brengen. Wandel.nl zet ze op een rijtje. Opdat we niet vergeten.

Tip 1: Op Oorlogspad, Diever

Zaterdag 4 mei 2019 – Tijdens de wandeltocht Op Oorlogspad kom je langs plaatsen die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Er is een tocht van 5, 9 en 19 kilometer uitgezet. Je passeert diverse oorlogsmonumenten in de gemeente Westerveld. Een bijzondere plek is het onderduikershol in de naaldbossen bij Diever. In deze ondergrondse schuilplaats zaten gedurende de oorlog onderduikers verscholen. Het hol was het centrum van illegale verzetsactiviteiten. Lees hier over de geschiedenis van het onderduikershol. Vanaf deze plek kunnen de deelnemers aan de 5 kilometer met een legertruck terug naar de startlocatie worden gebracht.

Meer info over dit evenement


Tip 2: 37e Bevrijdingstocht, Dordrecht

Zondag 5 mei 2019 – Op Bevrijdingsdag kun je in Dordrecht de Bevrijdingstocht lopen. Je kunt kiezen uit verschillende afstanden, variërend van 5 tot 35 kilometer. Je loopt door de historische binnenstad van Dordrecht. Bij het verlaten van het centrum kom je langs het Oorlogs- en Bevrijdingsmonument De Levensboom uit 1952. Vervolgens loop je het centrum uit. De tocht gaat over dijken langs het water, door woonwijken en door parken.

Meer info over dit evenement


Bunker op de Grebbeberg, foto: Wikimedia - HenkvD Bunker op de Grebbeberg, foto: Wikimedia - HenkvD

Tip 3: Capitulatie-Bevrijdingswandeltocht, Wageningen

Zaterdag 11 mei 2019 – De Capitulatie-Bevrijdingstocht gaat langs diverse historische plaatsen en gebouwen in Wageningen die tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol hebben gespeeld. Eén zo’n plaats is hotel De Wereld. Hier vond op 5 mei 1945 de overgavebespreking (capitulatiebespreking) tussen de geallieerden en de Duitse troepen plaats. De langere afstanden van de tocht komen ook bij de Grebbeberg. Deze heuvel is bekend om de Slag om de Grebbeberg in het voorjaar van 1940. In de bossen werd gedurende drie dagen hevig gevochten.

Meer info over dit evenement


Tip 4: Exodustocht, Huissen

Zaterdag 29 juni 2019 - De Exodustocht herinnert aan de verplichte evacuatie van de bevolking in het najaar 1944 en de terugkomst in de maanden mei/juni 1945 in de regio Arnhem-Nijmegen. Je komt langs diverse plekken die herinneren aan de oorlog, zoals de John Frostbrug in Arnhem. Samen met de wandeltocht worden allerlei activiteiten georganiseerd, zoals een kleine expositie, WOII-voertuigen, een muzikale omlijsting van doedelzakspelers, concerten op de markt en een bloemlegging bij het Massagraf in Huissen. Er starten vanuit Huissen routes van diverse afstanden, van 5 tot zelfs 50 kilometer.

Meer info over dit evenement


Tip 5: Airborne Wandelmars, Oosterbeek

Zaterdag 7 september 2019 – Met ruim 30.000 deelnemers is de Airborne Wandelmars in Oosterbeek het grootste eendaagse wandelevenement ter wereld. De tocht is een eerbetoon aan de ruim 1750 Britse en Poolse militairen die in september 1944 bij de Slag om Arnhem om het leven kwamen. De routes van de vier afstanden (10, 15, 25 en 40 kilometer) leiden je langs bijzondere plaatsen zoals het voormalig hoofdkwartier Hotel Hartenstein (waar nu het Airborne Museum is gevestigd), de Airborne Begraafplaats en de landingsterreinen waar de soldaten werden gedropt.

Meer info over dit evenement


Tip 6: Polentocht, Driel

Zaterdag 14 september 2019 - Jaarlijks wordt op de tweede zaterdag van september in Driel de Polentocht georganiseerd. Het motto van deze tocht is: 'Wij bewegen om even stil te staan bij hen die vochten voor ons voortbestaan.' Tijdens deze tocht worden de geallieerden herdacht die in deze streek tegen de Duitse bezetter streden. De tocht staat vooral stil bij de 1ste Poolse onafhankelijke Parachutisten Brigade, die aan de oevers van de Rijn bij Driel vochten. De wandeltocht gaat onder meer over deze oevers. Er zijn tochten van 5, 10, 15, 25 en 30 kilometer. Op verschillende plaatsen langs de routes zijn herdenkingsmonumenten te vinden. Het belangrijkste monument vind je in Driel aan het Polenplein. Hier staan twee monumenten ter herinnering aan generaal Sosabowski en zijn Poolse strijdkrachten.

Meer info over dit evenement


Het Bevrijdingsmuseum bij Groesbeek, foto: Wikimedia Het Bevrijdingsmuseum bij Groesbeek, foto: Wikimedia

Tip 7: Euregio Vrijheidswandeling, Groesbeek

Zondag 15 september 2019 - De Euregio Vrijheidswandeling brengt je langs monumenten, herdenkingspunten en begraafplaatsen in Nederland en Duitsland. De organisatie, Stichting Wandelen in Vrijheid, wil hiermee de positieve betrekkingen tussen Nederland en Duitsland bevorderen. Je komt onder meer langs de Canadese begraafplaats in Groesbeek en bij de Donsbrüggerheide in Kleve. Deelnemers aan de tocht hebben gratis toegang tot het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Dit is bovendien de startplaats van een gezinstocht van 6 kilometer met onderweg diverse opdrachten voor jong en oud.

Meer info over dit evenement


Tip 8: Pegasuswandeltocht, Wekerom

Zaterdag 26 oktober 2019 – De Pegasustocht dankt zijn naam aan Operatie Pegasus: een gevaarlijke ontsnappingstocht die plaatsvond tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na afloop van de Slag om Arnhem in het najaar van 1944 zaten ongeveer 6000 Britse militairen op de noordelijke oever van de Rijn vast in vijandelijk gebied. Tijdens twee nachtelijke operaties moesten de militairen worden naar bevrijd gebied worden geëvacueerd. Operatie Pegasus 1, een gevaarlijke tocht in de omgeving van Ede, vond plaats in de nacht van 22 op 23 oktober 1944. De Pegasus Wandeltocht vindt jaarlijks rond deze datum plaats en voert de deelnemers langs gedeelten van de oorspronkelijke route. Je loopt vanuit Wekerom naar Renkum om via Wageningen, Bennekom en de Edese bossen het eindpunt te bereiken. Vervolgens word je in originele legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog naar het startpunt van de tocht gebracht.

Meer info over dit evenement


Monument in Westkapelle, foto: Wikimedia Monument in Westkapelle, foto: Wikimedia

Tip 9: Mallard Mars, Nieuwdorp

Zaterdag 26 oktober 2019 – De Mallard Mars herinnert aan de Operatie Mallard: de oversteek van het Sloe (een voormalig vaarwater tussen Walcheren en Zuid-Beveland) door geallieerde troepen begin november 1944. De geallieerden wilden hiermee Walcheren bevrijden van de Duitse bezetters. Bij de Sloedam vonden vervolgens hevige gevechten plaats.  Jaarlijks vindt er op deze plek een herdenkingsceremonie plaats. De route van de Mallard Mars komt langs deze Sloedam. Er is een tocht van 6, 13, 25 en 35 kilometer. De start is bij het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp. Deelnemers onder de 12 jaar worden met voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog naar de Sloedam gebracht, waarna zij de 6 kilometer naar de startlocatie teruglopen.

Meer info over dit evenement


Tip 10: Memorial 40-45, Walcheren

Zaterdag 2 november 2019 – Ook de Memorial Walcheren 40-45 novembertocht gaat langs plaatsen die herinneren aan de oorlog en de bevrijding van Walcheren in 1944. De tocht van 7, 15, 25 en 35 kilometer start in Westkapelle bij Het Polderhuis. In dit museum kun je objecten en foto’s uit het verleden bekijken, ook uit de oorlogsjaren. Je wandelt onder meer langs bunkers en kreken. Deze site vertelt je meer over Walcheren in de Tweede Wereldoorlog.

Meer info over dit evenement


Geïnteresseerd in georganiseerde wandelevenementen?

Zoek in de Wandelagenda


In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 4,95
Ledenprijs € 3,95
€ 11,95
Ledenprijs € 8,95

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?