Wandelevenementen in hoofdsteden

woensdag 22 januari 2020

Behalve in dorpen en kleine plaatsen, starten er ook wandeltochten vanuit de hoofdstad van een provincie. Wandel.nl selecteerde tochten in de wandelagenda die je door of rond een hoofdstad brengen.

Het Amstelhotel in Amsterdam Het Amstelhotel in Amsterdam

Veel tochten in de wandelagenda starten in kleinere dorpen of plaatsen. Dat er ook in onze 12 provinciehoofdsteden en in de hoofdstad van Nederland diverse wandeltochten op het programma staan, bewijst dit overzicht. Sommige tochten brengen je naar het buitengebied rond de stad, andere voeren je juist door het stadscentrum.

In het spoor van Floris V, Amsterdam

Zaterdag 8 februari 2020 - Treed in het spoor van Floris V in Amsterdam. Floris wist in de dertiende eeuw onder meer Amsterdam in te lijven. De tocht gaat langs de Amstel en je passeert diverse bijzondere bruggen en historische gebouwen. Je kunt een tocht van 20 of van 40 kilometer lopen.

Meer info over dit evenement


SDS Wintertocht, Den Haag

Zaterdag 8 en zondag 9 februari 2020 - Het Binnenhof of het Spui zijn bij veel mensen bekend in Den Haag, maar deze hoofdstad van Zuid-Holland heeft nog meer mooie locaties. De SDS Wintertocht brengt je onder meer naar een minder bekende wijk van Den Haag: de Vogelwijk. Je kunt kiezen tussen een tocht van 5, 10, 15 of 25 kilometer

Meer info over dit evenement


De Peperbus in Zwolle

Peperbuswandeltocht, Zwolle

Zaterdag 15 en zondag 16 februari 2020 - Zeg je de Peperbus, dan zeg je Zwolle (en andersom). Deze toren is het beeldmerk van de stad en is beeldbepalend voor de skyline van Zwolle. Vanaf de Veemarkt, vlakbij de binnenstad van Zwolle, start de Peperbustocht. Je hebt de keuze tussen verschillende afstanden, van 5 tot 30 kilometer. De routes brengen je door Zwolle, onder meer door parken. Onderweg heb je regelmatig uitzicht op de Peperbus.

Meer info over dit evenement


Pronkjewailpad, Groningen

Van 2 april t/m 31 oktober 2020 - Het Pronkjewailpad is een tocht die je van april tot eind oktober kunt lopen. De officiële startplaats is de Martinitoren in het centrum van Groningen. Vanaf dit punt leidt de route van 250 kilometer je dwars door de provincie Groningen. Sinds vorig jaar is er nog een tweede Zuidroute van 250 kilometer bijgekomen. Langs de route kun je van donderdag tot en met zondag stempels en pronkjewails, tekenen van de Groningse gastvrijheid, verzamelen.

Meer info over dit evenement


Eendrachttocht, Assen

Zaterdag 4 april 2020 – De Eendrachttocht vanuit de Drentse hoofdstad Assen gaat door het Land van Bartje: de hoofdpersoon van een bekend kinderboek van vroeger. Je krijgt een route door afwisselende natuur voorgeschoteld. Onderweg kun je genieten van mooie vergezichten. De route gaat voor het grootste deel over onverharde paden. Eén van de hoogtepunten langs de route is een schaapskooi.

Meer info over dit evenement


Zeemansloop, Den Haag

Zaterdag 18 april 2020 – De Zeemansloop start aan de rand van Den Haag om de deelnemers vervolgens naar Scheveningen te brengen. Je loopt over knerpende schelpenpaden en door lanen met statige villa’s. Je kunt een tocht van 5, 10, 15, 20, 30 of 40 kilometer lopen. De routes gaan door bossen en duinen. Vergeet onderweg niet naar de ruisende zee op de achtergrond te luisteren. Het thema van de editie van 2020 is '75 jaar vrijheid'. Je passeert diverse monumenten die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog.

Meer info over dit evenement


Middelburg Middelburg

Zandmars, Middelburg

Zaterdag 18 april 2020 – Op de derde zaterdag van april staat de Zeeuwse hoofdstad Middelburg jaarlijks in het teken van de Zandmars. Vanuit de stad loop je het buitengebied in voor een tocht van 5, 10, 15, 25 of 40 kilometer. Je wandelt onder andere langs weilanden met mooie vergezichten. De langste afstanden gaan naar Vlissingen, waar je door een paar oude straatjes loopt. Ook het strand mag natuurlijk niet ontbreken bij de Zandmars.

Meer info over dit evenement


Natuurlijke Muggentocht, Haarlem

Zondag 19 april 2020 – De naam Natuurlijke Muggentocht slaat gelukkig niet op de zoemende en stekende insecten die je nachtrust soms flink kunnen verstoren. De Stekende Muggen is de naam van een wandelgroep uit Haarlem. In het laatste weekend van april organiseert deze vereniging in de hoofdstad van Noord-Holland De Natuurlijke Muggentocht. Vanuit Haarlem krijg je een mooie tocht door de natuur voorgeschoteld. Je wandelt onder meer door bossen en door de duinen. Je kunt kiezen uit afstanden van 5, 10, 15 of 25 kilometer.

Meer info over dit evenement


Stan Meeuwsentocht, Den Bosch

Zondag 17 mei 2020 – Ontdek het Brabantse land tijdens de Stan Meeuwsentocht in Den Bosch. Er zijn tochten uitgezet van 5, 10, 15, 20, 30 en 40 kilometer. De routes van 5 en 15 kilometer zijn geschikt voor deelnemers in een rolstoel. De tocht gaat door de groene omgeving rond de Brabantse hoofdstad.

Meer info over dit evenement


Deelnemers aan de 11-Stedenwandeltocht Deelnemers aan de 11-Stedenwandeltocht

11-Stedenwandeltocht, Leeuwarden

Dinsdag 19 t/m zaterdag 23 mei 2020 – De 11-Stedenwandeltocht is een vijfdaagse die je naar en door de Friese elf steden brengt. Je start dagelijks vanuit Leeuwarden. Je kunt kiezen tussen etappes van 28, 42, 44 of 49 kilometer. Je kunt ook minder dan vijf etappes lopen. De routes gaan behalve door de elf steden ook door de mooie Friese natuur. De 11-Stedenwandeltocht is de perfecte manier om de provincie Friesland en ook de hoofdstad Leeuwarden goed te leren kennen.   

Meer info over dit evenement


Wandel4Daagse Haarlem

Donderdag 21 t/m zondag 24 mei 2020 – In mei kun je vier dagen door Haarlem en omstreken wandelen. De etappes hebben een lengte van 15, 20, 25, 30 en 40 kilometer. Het is ook mogelijk om één of een aantal dagen mee te lopen. De tochten gaan vanuit Haarlem onder meer door Nationaal Park Zuid-Kennemerland. In dit gebied leven veel bijzondere planten en dieren.

Meer info over dit evenement


Maastricht Maastricht

Univé Maastrichts Mooiste Wandeltocht

Zaterdag 14 juni 2020 – Maastrichts Mooiste Wandeltocht start midden in het centrum van Maastricht. De routes van 8, 15 , 23 of 30 kilometer gaan langs verschillende bezienswaardigeden, zoals de Tapijnkazerne. De tocht gaat voor een groot deel door het oude centrum van de stad, maar de langere afstanden komen ook door het buitengebied. Blikvangers zijn de Enci-groeve en het iconische Chateau Neercanne

Meer info over dit evenement


Recreatietocht, Utrecht

Zaterdag 11 en zondag 12 juli 2020 – Deze Recreatietocht in Utrecht neemt je mee naar de vele natuur die Utrecht rijk is. Ook passeer je bezienswaardigheden als Kasteel Slot Zuylen. Je hebt de keuze uit diverse afstanden, van 5 tot 30 kilometer. Je kunt op zaterdag of zondag lopen of natuurlijk allebei de dagen.

Meer info over dit evenement


Dam tot Dam Wandeltocht Dam tot Dam Wandeltocht

Dam tot Dam Wandeltocht

Zaterdag 19 september 2020 - De Dam tot Dam Wandeltocht voert je vanaf het Paleis op de Dam in Amsterdam naar Zaandam. De route gaat langs bekende plaatsen in de hoofdstad en je kunt genieten van een gezellige sfeer. Je wandelt langs de bekende Amsterdamse grachten en langs monumenten. Langs de route zijn sfeervolle rustposten. De route van 10 kilometer start in het Dam tot Dam Park in Zaandam en sluit aan op de langere routes.

Meer info over dit evenement


Den Haag Vredesmarathon, Den Haag

Zondag 20 september 2020 – De Den Haag Vredesmarathon gaat over het strand en door de groene parken van de stad. Je hebt de keuze uit verschillende afstanden, van 5 tot maar liefst 60 kilometer. Met name de afstanden van 5 en 10 kilometer zijn stadswandelingen.

Meer info over dit evenement


Amsterdam Amsterdam

Amsterdam City Walk, Amsterdam

Zaterdag 17 oktober 2020 – Tijdens de Amsterdam City Walk kun je in één dag zoveel mogelijk van de hoofdstad zien. Je komt langs mooie grachten en parken. Met je startkaart krijg je korting bij diverse musea langs de route. Er zijn afstanden van 12, 18, 21, 27 en 33 kilometer. De feestelijke finish van de tocht is bij het Olympisch Stadion.

Meer info over dit evenement


Blauwvingerwandeltocht, Zwolle

Zaterdag 7 en zondag 8 november 2020 – De Blauwvingerwandeltocht heet niet zo vanwege het koude weer waar je blauwe vingers van kunt krijgen, maar slaat op een oude bijnaam die Zwollenaren in de Middeleeuwen kregen. De tocht van 5, 10, 15 en 25 kilometer gaat door de hoofdstad van Overijssel, maar ook door het buitengebied.

Meer info over dit evenement


Mis je een tocht in dit overzicht? Mail je tip dan naar redactie@wandel.nl.

Geïnteresseerd in georganiseerde wandelevenementen?

Zoek in de Wandelagenda


In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 6,99
Ledenprijs € 5,20
€ 12,50
Ledenprijs € 9,50

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?