Wandelevenementen in de lente: tips

maandag 4 maart 2019

Proef de lente tijdens één van de diverse lentetochten in de wandelagenda. Wandel.nl geeft je een aantal tips.

De lente is de tijd van de ontwakende natuur: de eerste bladeren aan de bomen, bloeiende bloembollen, fluitende vogels en dartelende lammetjes. Wandel door de lente tijdens één van de diverse lentetochten in de wandelagenda. Wandel.nl geeft je een aantal tips voor mooie lentetochten.

Tip 1: Lentewandeltocht, Nijmegen

Zaterdag 23 en zondag 24 maart 2019 - Proef de lente in het afwisselende landschap rond Nijmegen. Je wandelt langs een stuwwal uit de ijstijd en door de bossen in Berg en Dal. Treed in de voetsporen van de Romeinen, die 2000 jaar geleden in deze streek leefden. Er zijn verschillende afstanden, van 5 tot 40 kilometer. Vooral de langste route is een goede training voor de Vierdaagse Nijmegen. Je wandelt dan namelijk over de beroemde en beruchte Zevenheuvelenweg, die je in juli op de derde dag tegenkomt.

Meer info over dit evenement


Tip 2: Voorjaarswandeling, Luyksgestel

Zondag 24 maart 2019 - In het eerste voorjaarsweekend van dit jaar kun je ook een tocht in het Brabantse Luyksgestel lopen. Deze tocht brengt je onder meer door natuurgebied Stevensbergen. Dit is een voormalig heidegebied met enkele stuifzandresten. In dit gebied leven reptielen, zoals de zeldzame gladde slang. De 'top' van dit natuurgebied ligt op 40 meter boven NAP. Je hebt de keuze uit afstanden van 7, 12, 16, 21 en 26 kilometer.

Meer info over dit evenement


Tip 3: Voorjaarstocht, Vlissingen

Zaterdag 30 maart 2019 - Ook in Zeeland kun je van het voorjaar genieten. De Voorjaarstocht gaat door de omgeving van Vlissingen. Let onderweg goed op de planten en bomen. Zie je de narcissen uit de grond komen en de knoppen in de bomen zitten? Je kunt 5, 10, 15, 25 of 40 kilometer lopen.

Meer info over dit evenement


Tip 4: Lentewandelweekend, Aalten

Zaterdag 6 en zondag 7 april 2019 – De Lentewandeling in Aalten leidt je dwars door de Achterhoek. Je wandelt langs groene weilanden met tussendoor bossen en af en toe een boerderij: het kenmerkende Achterhoekse coulisselandschap. De routes gaan grotendeels over verhard terrein. Je kunt kiezen uit afstanden tussen de 5 en 40 kilometer.

Meer info over dit evenement


Tip 5: HWU Lentewandeling, Deurningen

Zondag 7 april 2019 - Deze Lentewandeling van de Hengelose Wandelunie brengt je door de omgeving van Deurningen in Overijssel. Er is keuze tussen verschillende afstanden, van 5 tot 20 kilometer. Vergeet onderweg niet af en toe naar de vogels te luisteren. Deze zullen je op een mooi lenteconcert trakteren.

Meer info over dit evenement


Tip 6: Voorjaarswandeling, Noorbeek

Zondag 7 april 2019 - Mooie vergezichten over de groene weilanden, holle wegen, boomgaarden die misschien wel in bloei staan. De omgeving van Noorbeek, in Zuid-Limburg, is heel gevarieerd. Vanaf de startlocatie in Noorbeek kun je 8, 12, 18 of 25 kilometer door het Limburgse heuvelland lopen.

Meer info over dit evenement


Tip 7: Landelijke Lentetocht, Krimpen aan den IJssel

Zaterdag 13 april 2019 - Deze tocht gaat door mooie plekken in de Krimpenerwaard. Je wandelt over polderwegen in een groen rivierenlandschap. Mooie vergezichten genoeg dus. Een plek om je tocht even te onderbreken, is het Streekmuseum Krimpenerwaard. In dit museum krijg je een beeld van het boerenleven van 100 jaar geleden. Je kunt er allerlei oude gebruiksvoorwerpen zien. Zelfs een arrenslee uit de negentiende eeuw, waarmee men vroeger tochtjes over de IJssel maakte. Er zijn drie routes tijdens de Lentetocht: van 6, 14 of 18 kilometer.

Meer info over dit evenement


Tip 8: Voorjaarswandeltocht, Appelscha

Zaterdag 13 april 2019 - Denk je aan Friesland, dan denk je aan schaatsen. Maar deze provincie is ook de moeite waard als de schaatsen alweer in het vet zitten. Tijdens de Voorjaarswandeltocht kun je de omgeving van het Friese Appelscha uitgebreid verkennen. Ook hier is de lente volop zichtbaar, en hopelijk voelbaar. Je kunt kiezen uit een tocht van 5, 10, 15, 20 en 30 kilometer.

Meer info over dit evenement


Tip 9: Narcissentocht, Anna Paulowna

Zondag 14 april 2019 – De lente is het seizoen van de bloembollen, dus ook van de narcissen. In het Noord-Hollandse Anna Paulowna is er zelfs een tocht naar deze bloemen vernoemd. Er zijn diverse afstanden, van 5 tot 40 kilometer. Welke afstand je ook loopt, je ziet veel bloeiende bollenvelden in alle kleuren van de regenboog.

Meer info over dit evenement


Tip 10: Lentetocht, Wijnandsrade

Zondag 14 april 2019 – In Wijnandsrade kun je de Limburgse lente proeven tijdens een lentetocht. Vanuit dit rustige dorpje trek je de bossen in. Je loopt over bospaden en veldwegen. Je hebt onderweg mooie vergezichten en je passeert sfeervolle dorpjes en kastelen. Langs de weg zul je diverse kapelletjes en veldkruizen zien staan.

Meer info over dit evenement


Tip 11: Bollenstreek-Lentewandeling, Sassenheim

Zaterdag 20 april 2019 – Wandel door de vele kleurrijke bloemenvelden van de Bollenstreek. Je hebt bij de Bollenstreek-Lentetocht in het Zuid-Hollanse Sassenheim de keuze uit diverse afstanden, van 5 tot 40 kilometer. Geniet van tulpenvelden in alle kleuren van de regenboog en van de overweldigende bloei van narcissen en hyacinten.

Meer info over dit evenement


Tip 12: Voorjaarswandeltocht, Terborg

Maandag 22 april 2019 - Proef de lente in de omgeving van de dorpen Terborg en Gaanderen. In deze streek liggen prachtige wandelpaden. De route loopt onder meer langs de Bielheimerbeek. Dit is een oude beek waarin speciale passages voor vissen zijn aangebracht. Vergeet dus niet om af en toe in de beek te kijken naar alles wat hierin zwemt en leeft. Geniet 10, 15 of 20 kilometer lang van de rust in dit stukje Achterhoek.

Meer info over dit evenement


Foto: Wikimedia Foto: Wikimedia

Tip 13: AVV Lentewandeling, Valkenswaard

Zondag 28 april 2019 – De AVV Lentewandeling voert je door de bossen en natuurgebieden ten noorden van Valkenswaard. Zie hoe de bomen steeds meer bladeren krijgen en diverse planten in bloei staan. Je hebt de keuze uit een tocht van 6, 10, 16, 20, 26 of 30 kilometer.

Meer info over dit evenement


Tip 14: Lentetocht, Dongen

Zaterdag 11 mei 2019 – In Dongen vindt in het tweede weekend van mei de Lentetocht plaats. Je wandelt door bossen, langs weilanden en langs het water. Zeker als het mooi weer is, kun je diverse insecten als libellen aan de kant van het water zien. Je loopt zowel over verharde wegen als over onverharde paden. De Lentetocht heeft verschillende afstanden, variërend van 11 tot maar liefst 50 kilometer.

Meer info over dit evenement


Tip 15: SDS Lentetocht, Rijswijk

Zaterdag 11 en zondag 12 mei 2019 – Terwijl de lente al een flink eind op weg is, kun je in Rijswijk de SDS Lentetocht lopen. Er zijn routes van 5, 10, 15, 25 en 45 kilometer uitgezet. Alle afstanden zijn ook geschikt voor Nordic Walking. De tochten van 5 en 10 kilometer zijn bovendien geschikt voor rolstoelen. Je wandelt door parken en langs water. Goede kans dat je jonge eendjes, waterhoentjes, meerkoeten of ganzen tegenkomt tijdens je wandeling.

Meer info over dit evenement

Benieuwd naar nog meer lentetochten?

In dit overzicht staat een selectie van wandeltochten in de lente. Ga naar de wandelagenda voor meer mooie voorjaarstochten.


Geïnteresseerd in georganiseerde wandelevenementen?

Zoek in de Wandelagenda


In de Wandel.nl webshop


Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?